Maminka.czLáska a vztahy

Milosrdná lež může vztahu dokonce prospět. Naučte se s ní zacházet

Kateřina Prachařová 6.  8.  2017
Ve vztahu bychom měli být upřímní, ale jsou chvíle, kdy je lepší náš názor nesdílet. Samozřejmě zákeřné, zlé, poškozující a ubližující lži by měly zůstat nevysloveny. Ovšem takové, které mohou prospět nebo minimálně nezpůsobit škodu, s těmi už je mnohem užitečnější se naučit zacházet.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sluší ti to, miláčku

Zřejmě nejčastější milosrdnou lží, kterou musí říkat ve vztahu převážně muži, je ono známé „sluší ti to, miláčku“. Jde se s ženou do divadla, do kina či kamkoli jinam do společnosti. Žena se snaží udělat dobrý dojem, namaluje se, dlouho přemýšlí nad oblečením, zkouší různé kombinace šatů a nakonec potřebuje slyšet onu jedinou kouzelnou větičku.

Nemusí to být nutně lež. Kdyby vypadala vyloženě jak hastroš, je lepší k ní být upřímný. Muži toto pronášejí většinou bez nějakého zlého úmyslu nebo hlubšího promýšlení. Je to prostě fráze, kterou je nutné říct před tím, než se jde nějak ven nebo než se nakoupí nový hadřík. Že to někdy může být shodou okolností lež, komu to vadí? Ženy jsou spokojené, muži taky.

Věrnost až za hrob

Jak vždy říkal zprofanovaný sexuolog Miroslav Plzák o nevěře: „Zatloukat, zatloukat a zatloukat.“ Na to se dá pohodlně aplikovat pravidlo o milosrdné lži. Vždyť přeci co oči nevidí, srdce nebolí. Přestože nemalá část lidí obětovává čas, peníze i důstojnost tomu, aby usvědčili partnera z podvodu, drtivá většina se naopak snaží o nevěře partnera zoufale nevědět nic.

Rádi tak poslouchají milosrdnou lež, když jim jejich partner tvrdí, že skutečně s dotyčným XY nikdy nic neměl. Takovou lež je skutečně vhodné aplikovat v případech, kdy dojde k nějaké menší eskapádě, úletu nebo omylu, kterého dotyčný upřímně lituje, nic tím ale neohrozil a vše se může s klidem vrátit do původního stavu. Naopak přiznání pravdy by mohlo leccos poničit, druhému a dalším ublížit a za to to nestojí.

Dítě otestuje vaše partnerství. Jak si zachovat ve vztahu lásku?

Lži o bývalých

Mezi další sadu milosrdných lží, za něž se ve vztahu nemusíte stydět, patří lži o bývalých partnerech. To platí pro ženy i muže, protože ani jeden neslyší rád o tom, v čem byl jejich předchůdce lepší. Naopak to bývá využíváno jako nástroj k tomu, aby bylo dotyčnému ublíženo. Typicky: „Moje bývalá, to byla kuchařka“ nebo „Ty Vaškovi v posteli nesaháš ani po kotníky.“

Pokud druhého nechcete ranit, ale naopak potěšit a rozradostnit, je mnohem lepší zvolit milosrdnou lež v případě jeho srovnání s vaším expartnerem. Muži mají tendence se vyptávat na sexuální či řemeslnické dovednosti bývalých, takže je lepší lehce zalhat než frustrovat. „Ty jsi v posteli neuvěřitelný!“ nebo „Jak ty pěkně dovedeš zbouchat poličku, ty jsi můj šikula.“

Ženy zase bývají porovnávány, co se kuchařských, společenských či vzhledových možností týče. Věty typu: „Jo, Verča, ta dokázala rozesmát celou hospodu“ nebo „Ta svíčková od Anežky, to bylo něco.“ Klidně se zkříženými prsty potvrďte, že váš současný partner(ka) je ten nejlepší.

Článek vznikl ve spolupráci s blogem Proděti.cz, kde si ho můžete také celý přečíst.

Uchýlíte se občas k drobným lžím, které nikomu neublíží, ale spíš naopak?

Video: Rozkošné: Hrdý otec se fotí s bříškem a plod srovnává se zeleninou

12 tipů, jak podpořit štěstí a lásku ve vztahu
Proč je sex pro vztahy tak komplikovaný?
Epidemie rozchodů aneb Proč zrovna já mám černého Petra?!

 

 

Témata: Láska a vztahy, Nevěra, Miloš, Bývalý partner, Verča, Tyč, Miroslav Plzák, Milosrdná lež, Muž, Současný partner, Partnerské soužití, Drtivá většina, Dovednost, Původní stav, Tendence, Lež, Zach, Vztah, Hrdý otec, Prst, Zlý úmysl, Fráze, Expartner, Pravidlo, Dobrý vztah