Maminka.czZdraví

Poradna: Endometrióza a menstruace

Simona Procházková 24.  1.  2017
Na dotaz odpovídá Mudr. Petr Pícha, který působí jako primář pražské kliniky GynCentrum. Zaměřuje se na ambulantní péči i operační léčbu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

VĚRA P.: Před šesti lety mi byla při laparoskopii diagnostikována rozsáhlá endometrióza rektovaginálního septa (4. stupně). Navzdory negativním prognózám lékařů se mi podařilo po hormonální a chirurgické léčbě otěhotnět a porodit zdravou dceru.

Nyní jsem čtyři měsíce po porodu, navzdory kojení jsem již začala opět menstruovat a menstruace je velmi silná, trpím nevolnostmi a křečemi. Je možné, že se nemoc již vrátila? Říká se přece, že těhotenství ji léčí.

Prim. MUDr. Petr Pícha: Je pravda, že těhotenství by mělo být dlouhodobým „blokátorem“, a tudíž léčbou endometriózy. Ne vždy to tak ale je. Jde o velmi svízelné onemocnění, které může mít mnoho typů průběhů a příznaků.

Vaše potíže, které popisujete při menses po porodu, jsou typické pro endometriózu, ale jistotu samozřejmě nemáme. Většinou rozhodne až diagnostická laparoskopie, která ji opticky potvrdí.

Co o vás naznačuje průběh vaší menstruace? Je silná, nepravidelná nebo bolestivá?  
11 symptomů, které prozradí, že jste těhotná

 

Témata: Zdraví, Jen pro maminku, Menstruace, pořad, Rozsáhlá endometrióza, Poradna, Pór, Prognóza, Endometrióza, Laparoskopie, End, Petr Pícha, Menstruační kalhotky na Heureka.cz