Maminka.czPředškolák

Povinný rok školky? Nesouhlasím!

Martina Machová 3.  9.  2015
Eva má 4 děti, dvě chodí do školy, dvě by se měly pomalu chystat do školky. Jenže Eva děti do školky dávat nechce, je v domácnosti a jediná školka v okolí má velmi špatnou pověst.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud do Poslanecké sněmovny projde přepracovaná novela školského zákona, a Poslanecká sněmovna tuto novelu schválí, stane se od 1. ledna 2017 předškolní vzdělávání – přesněji poslední rok školky – povinný. Toto opatření, se kterým nesouhlasím, se bude přímo týkat i mých dvou mladších dětí.

Jsem matka v domácnosti a nevidím důvod, proč by měly mé děti trávit dny ve školce, když se jim mohu věnovat, baví mě to (a děti také) a společně si můžeme užívat posledních let bez školních povinností.

Všechny naše děti tráví hodiny venku na zahradě, neustále něco tvoří, kutí, chodíme do lesa, plavat, cvičit, navštěvujeme spoustu akcí, kamarádů a oni nás. Obě školní děti, které do školky také nechodily, mají ve škole výborné výsledky, jsou slušně vychované, šikovné, vyrovnané, sebejisté, přesto empatické. Nikdy si nestěžovaly, že by jim školka chyběla.

Své potomky chceme v nejútlejším a nejcitlivějším věku jednoduše vychovávat a zásadně ovlivňovat my rodiče. Myslím, že jsme naprosto schopni do nich láskyplně vložit nejlepší základ pro celý život. Nechci, aby mi stát nařizoval, že je musím děti někam odkládat! Navíc když nemám ani moc možností volby, neboť školka, která je tu jediná poblíž, má velmi špatné jméno.

Často chodíme s dětmi kolem maličké školní zahrady a chování učitelek k dětem se mi opravdu nelíbí. Naše školka je cosi mezi hlídacím koutkem a kasárnami, kdo má možnost, tak tam děti nedává. K výchově a k dětem máme s mužem jiný přístup než křik a zákazy, naše děti mají sice velkou volnost, ale zároveň z nich nesnímáme zodpovědnost za to, co udělají, jak se rozhodnou.

Starší děti se rozhodně nejeví jako nevychované či rozmazlené, to snad ani v takovém počtu nejde! Naopak jsou samostatné a i nejstarší „puberťák“ je stále fajn parťák. Nechci nikomu zdůvodňovat, proč nechci své děti dávat do školky, nechci psát žádosti a chodit s nimi na přezkoušení čehosi – ale asi se tomu nevyhnu. Vlastně velmi doufám, že předškolní děti půjde „vzdělávat doma“.

Je ten povinný rok nutný?

„Nechala jsem povinný předškolní rok, protože se domnívám, že povinná desetiletá docházka je běžná ve většině evropských zemí a pokládám ji za důležitou z hlediska kvalitní přípravy na vstup do základního vzdělávání. Na druhou stranu jsem přijala názory odborné veřejnosti, a sama jsem toho byla dlouhodobě zastáncem, abychom zakotvili v zákoně nárok na předškolní vzdělávání.“ dočetla jsem se v rozhovoru s ministryní Valachovou na oficiálních webových stránkách ČSSD, a stále pátrám, co všechno to bude pro mé děti znamenat.

Osobně sice částečně chápu pohnutky, které k takovým změnám vedou, a moc bych přála dětem, které nemají tak dobré rodinné zázemí a podporu, aby jim povinný předškolní rok pomohl, ale proč se má opatření týkat všech? Chci své děti vychovávat, chci za to nést plnou zodpovědnost a nelíbí se mi, že mi stát takto zasahuje do rodiny a do výchovy. 

Jak zajistí kvalitu vzdělávání?

Navíc si opravdu nedovedu představit, jak se ani ne během dvou let podaří zvýšit kapacitu školek, vypracovat nějaké vzdělávací programy a osnovy, a v některých případech i erudovat předškolní pedagogy – ale to není ostatně má starost. Třeba se vše povede hladce.

Samozřejmě mě napadá ještě celá řada otázek, jako jsou kontrola docházky a omluvenky, jak to bude s lesními školkami a dětskými skupinami, které nejsou klasickými školkami, a kam dochází některé děti mých podobně založených známých atd.…

Bohužel si ale dovedu i naprosto reálně představit, jak vyřeší problém s nedostatečnými prostory a místy v některých školkách. Žiji v malém městečku, které řeší mnoho problémů, a jedním z nich je samozřejmě i velmi napjatý rozpočet.

Školku u nás máme jen jednu, pár míst možná přibude, ale trochu se obávám, aby na úkor „povinných“ předškoláků neubyla místa pro mladší děti. Ty u nás dávají do školky především maminky, které jdou do práce a nemají hlídání – tedy maminky, které školku opravdu nutně potřebují!

(Eva V., 4 děti)

Témata: Děti, Předškolák, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Mateřská škola, Docházka, Rozpočet, Školní povinnost, Rok, Poslední rok, Předškolní rok, Předškolní vzdělávání, Nejlepší žák, Poslanecká sněmovna, Rodinné zázemí, Lesní školka, Vzdělávací program, ČSSD, Sněmovna, Nesouhlas