Maminka.czBatole

10 důvodů, proč číst dětem

Klára Kotábová 8.  10.  2014
Možná namítnete, že my jsme před lety četli kvůli tomu, že jiná zábava nebyla. Pravdou ale je, že jsme četli proto, že naši rodiče věděli, co všechno tato aktivita v dětských dušičkách rozvíjí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

4. Zkušenosti 

Knihy vypovídají o světě víc, než zvládnete říct během chvilky vy. Pohádky jsou plné dobra a zla, na imaginárních postavičkách vaše dítě navíc zjistí, že ne všichni, kdo jsou na první pohled hodní, zůstávají takovými i na pohled druhý… Snadno se také naučí o místech, lidech a skutečnostech, které ho denně obklopují. Knihy jsou důležité i proto, že díky nim je dítě schopno vystavět příběh a vyprávět konzistentně třeba o tom, co dělalo celý den ve škole. Lehce totiž dostane do hlavy, jak má vypadat dějová linka, a když bude vyprávět vlastní příběh, bude moct využít již naučené schéma. 

5. Jazykověda 

Knihy skvěle rozšiřují dětský slovník. Možná i o slova, která doma běžně nepoužíváte, jednou se ale mohou hodit. Dětský mozek je nepopsaný hard disk a záleží na vás, čím ho naplníte. 

Podle současných statistik slovní zásoba dětí předškolního věku rapidně klesá, a pokud chcete, aby se vaše dítě umělo vyjadřovat, neexistuje lepší způsob než sáhnout po knize. 

6. Hravost 

Fantazii se meze nekladou. Rozvíjejte ji u svých dětí právě prostřednictvím příběhů v knížkách. Popisy míst a situací, jež jsou popsány v knihách, dítě dříve či později využije i ve vlastních větných stavbách. Můžete s ním také dané situace společně probírat, dítě převezme vaše výrazové schopnosti a začne je využívat. Nebude pro něj problém vyprávět souvislý příběh a snadněji se vyhne vycpávkovým výrazům, což by se v budoucnu zase složitě odnaučovalo. Pokud tedy ovšem není vaše vyjadřování složeno převážně z vycpávkových slov.

Článek pokračuje v další kapitole

Témata: Děti, Láska a vztahy, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Školák, Chování a vztahy, scénárista, Pořádná práce, Dětská mysl, ČÍST, Neurony, Moderní technologie, Četba, Pátý rok, Důvod, Imaginace, Postavička, Dějová linka