Maminka.czDěti a mateřství

10 mýtů a faktů o Downově syndromu

Iva Endrychová 21.  3.  2014
10 mýtů a faktů o Downově syndromu
21. březen je světovým dnem Downova syndromu. Toto geneticky podmíněné onemocnění je stále opředeno mnoha mýty a na těhotné ženy působí jako strašák. V Česku se ročně narodí asi 50 dětí s touto diagnózou. Nemají lehký život, ale i ony dokážou vést plnohodnotný život.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Downův syndrom způsobuje genetická mutace. Postižený nemá 46 chromozomů, ale 47. Je prokázáno, že na jeho vznik nemá vliv chování rodičů v těhotenství.

V Česku se rodí méně dětí s touto genetickou vadou, ale také přibývá potratů pro tuto vadu. Pokud při screeningu cca ve 12. týdnu těhotenství lékaři vyřknou podezření na tuto diagnózu, provádějí podrobnější vyšetření. Pokud ani to nedopadne dobře, dají těhotné ženě na zváženou, zda chce dítě donosit nebo zda chce absolvovat potrat. Rozhodnutí je pak na matce.

Tady je přehled těch nejčastějších mýtů a faktů, které se týkají lidí s Downovým syndromem.

1. Jsou nevzdělatelní a nevychovatelní

Děti s Downovým syndromem jsou vzdělavatelné a učenlivé, učení jim však trvá delší dobu. Zvládnou vše podstatné – samoobsluhu, čtení i psaní a aktivně se dokážou zapojit do rodinného života.

2. Měli by být umístěny v ústavech

Naopak rodinné a láskyplné prostředí rodin děti stimuluje k lepším výsledkům. Pokud dostanou možnost a patřičnou podporu, žijí šťastně a spokojeně mezi svými nejbližšími a aktivně se účastní společenského života. Mohou chodit i do běžných vzdělávacích zařízení, jen potřebují individuální přístup.

3. Je to ojedinělá genetická odchylka

Je to nejobvyklejší vrozená chromozomální anomálie. Statistiky ukazují, že na 800 až 1000 narozených dětí v České republice připadá jedno s Downovým syndromem. Každoročně se tak v ČR narodí asi 50 novorozenců s touto diagnózou, celosvětově to je pak sto tisíc novorozenců.

4. Může za to vyšší věk rodičů v době početí

Vyšší věk rodičů (nad 35 let u ženy a nad 50 let u muže) sice pravděpodobnost Downova syndromu u dítěte zvyšuje, ale v současnosti se provádí prenatální diagnostika těchto matek, takže se v nyní paradoxně rodí většina dětí s Downovým syndromem i mladším matkám.

5. Jsou těžce mentálně postiženi

Downův syndrom nejčastěji provází lehká nebo střední mentální retardace, ale jsou i případy těžké nebo hluboké mentální retardace. Avšak existují i extrémy opačného spektra. Děti s Downovým syndromem jsou vzdělavatelné a schopné naučit se číst, psát i počítat a jsou velmi sociálně zdatné.

6. Nejsou šťastní a nejsou schopni navazovat vztahy a projevovat emoce

Lidé s Downovým syndromem jsou sociálně zdatní a mají stejné pocity jako jiní lidé. Jsou bezprostřední a dobrosrdeční, ale silně reagují i na bezohledné jednání a na křivdy. Mohou vést partnerský život. Někdy jsou šťastní a někdy smutní.

Podívejte se na video jak dítě s Downovým syndromem reaguje na labradora

7. Všichni vypadají stejně

Fyziologické rysy typické pro lidi s Downovým syndromem existují, ale někdy se u někoho nevyskytne žádný a jindy všechny. I tady platí, že člověk s Downovým syndromem se podobá více své rodině.

8. Potřebují speciální výchovný program

Děti mohou chodit do běžných škol, ale v současnosti to spíše komplikuje situace v českém školství, které si nedokáže s odlišnými dětmi poradit.

9. Nikdy nebudou pracovat

Většinou jsou spíše vděční za každou pracovní šanci, jsou spolehliví a oddaní. Jen potřebují důkladnější zaškolení a občasný dohled. Nejčastěji se uplatní v manuálních, řemeslných, gastronomických provozech, ale mohou pracovat i v ošetřovatelských nebo školních provozech.

10. Nežijí dlouho

Dožívají se průměrné délky lidského života. Jejich relativní časnější a vyšší úmrtnost bývá způsobena přidruženými zdravotními komplikacemi – srdeční vady, špatně fungující štítná žláza, respirační nemoci, snížená imunita, leukémie, neprůchodnost střev, poruchy zraku.

(Zpracováno za použití stránek DownSyndrom.cz)

Témata: Děti, Syn, Snížená imunita, Úmrtnost, České školství, Leukemie, EHP, Partnerský život, Láskyplné prostředí, Respirační nemoc, Prenatální diagnostika, Výchovný program, Syndrom, Fakta, Štítná žláza, Leukémie, Podrobné vyšetření, Anomálie, Mentální retardace