Maminka.czKojenec

10 mýtů o kojení

Aneta Petroušková 8.  6.  2015
Kojit byste neměla moc dlouho, aby dítě nebolelo bříško, sunar je v podstatě stejně dobrý jako mateřské mléko a v létě raději přikrmujte kojence vodou nebo čajem. Pokud jste od své matky nebo kamarádky slyšela něco podobného, přečtěte si následující „zaručeně pravdivé“ výroky a zjistěte, jak to tedy opravdu je.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Každá žena nemůže kojit 

Pravda: Většina může, avšak některé ženy se potýkají s fyziologickým problémem v podobě minima mléčných žláz v prsu, případně jejich nefunkčnosti, proto se jim kojení i přes veškerou snahu prostě nedaří. Spousta žen také bojuje s počátečními problémy způsobenými nejistotou či špatnou technikou kojení.

„Důležité je, abyste opravdu chtěla a nevzdala to při prvních obtížích, které se ze začátku mohou vyskytnout,“ vysvětluje laktační poradkyně Jitka Vávrovská. První dny po porodu tedy můžete mít problém s technikou, vaše sladké novorozeně může mít potíže se sáním, můžete mít ze začátku málo mléka…

Pokud se vám nedaří, nenechte se zviklat nerudnou sestrou, která vám hned třetí den po porodu podstrčí láhev se sunarem. Vyzkoušejte třeba homeopatikum Ricinus communis v ředění 5 CH (dvakrát denně pět tabletek pod jazyk), čaj pro kojící matky a hlavně zkušenou laktační poradkyni, která vás zklidní a trpělivě s vámikojení nacvičí. S problémem se občas setkávají majitelky prsních implantátů. 

2.  Dítě musíte po 15 minutách odstavit, aby se nepřepilo (bude ho bolet bříško)!

Pravda: „Novorozenec ani kojenec se nikdy nepřepije,“ upozorňuje Jitka Vávrovská. 

„Rozhodně ne takovým způsobem, aby ztloustl, bolelo ho bříško nebo by zvracel. Je naopak důležité, abyste kojila tak často, jak vaše miminko chce, neomezovala frekvenci ani délku pití a nedávala mu nic jiného než mateřské mléko. Každý kojenec je jiný, některý chce být u prsu pořád, jiný velkou část dne prospí a pije jen chvilku. Nic z toho není špatně a vy byste do toho neměla dítěti zasahovat. Pokud se samo nepustí, když je najedené, prs z nějakého důvodu potřebuje.

Možná ho bolí bříško, má koliku, potřebuje zvýšit tvorbu mléka nebo se prostě jen chce zklidnit a být v blízkosti svojí maminky, dotýkat se jí.“ 

3. Máte slabé mléko 

Pravda: Každá maminka má přesně takové mléko, jaké její dítě potřebuje.

Příroda to zařídila chytře: Váš malý savec dává během pití prsu signál, kolik mléka a v jakém složení aktuálně chce, a vaše chytré prsy mu ho vyrobí doslova na míru. Kojené děti se také obvykle uzdraví mnohem dříve než nekojené díky tomu, že sáním „sdělí“ mamince, jaké protilátky potřebují, a matčino tělo jim je zprostředkuje. Zázrak? Ano! 

4. Mezi umělou výživou a mateřským mlékem není dnes skoro žádný rozdíl 

Pravda: Viz bod číslo 3. Mateřské mléko je pro dítě nenahraditelné, protože se průběžně mění podle jeho potřeb.

„Je také snadno stravitelné a kromě protilátek obsahuje všechny vitaminy a minerály, které miminko potřebuje. Podporuje správný vývoj kostí, zlepšuje duševní vývoj, zvyšuje obranyschopnost organismu a snižuje riziko SIDS. Je vždy po ruce, sterilní a teplé, nemusíte tedy stát ve tři v noci v kuchyni a ohřívat láhev. Také je o dost levnější,“ vyjmenovává odbornice. 

5. Kojení ze začátku vždycky bolí 

Pravda: Popraskané nebo dokonce krvácející bradavky, kterých se nemůžete bolestí ani dotknout, nejsou v pořádku!

„Některá maminka samozřejmě může být velmi citlivá, a pak jí to zkraje nemusí být úplně příjemné. Většinou je ale příčinou špatná technika kojení, vzájemná poloha matky a dítěte, přisátí nebo technika sání. Všechny tyto věci se ale dají poměrně snadno odstranit,“ tvrdí laktační poradkyně. 

6. Pokud budete kojit moc často, nestihne se vám vytvořit mléko 

Pravda: V tomto případě platí naopak přímá úměrnost – čím častěji miminko přikládáte, tím více mléka se vytvoří.

Dítě navíc nikdy nevypije všechno mléko, po kojení ještě v prsu vždy nějaké zůstává. 

7. Kojíte déle než rok/dva? Budete mít závisláka 

Pravda: Tak tohle je stejný nesmysl jako tvrzení, že dítě rozmazlíte častým chováním a mazlením. Kojte prostě tak dlouho, jak vy i váš potomek potřebujete.

Rok, dva, tři… Je to jen na vás. „Kojila jsem syna skoro dva a půl roku. Během té doby prakticky nebyl nemocný i náš vztah je velmi silný. Copak je na tom něco špatného? Dneska je mu pět, ve školce patří k nejbystřejším dětem. Opravdu nemám pocit, že by nějak zaostával ve vývoji oproti dětem kojeným jen rok,“ směje se šestatřicetiletá Simona.

Souhlasí s ní i laktační poradkyně: „Ani dlouhodobě kojené dítě se nestává závislé. Mezi ním a matkou se však vytváří jedinečný vztah, díky němuž se dítě cítí bezpečně, což mu později dodává více nezávislosti.“ 

8. Velké prsy = hodně mléka, malé = málo mléka 

Pravda: „Na velikosti prsů u kojení vůbec nezáleží.

Problém mohou způsobovat jen ploché nebo vpáčené bradavky; v těchto případech může pomoct klobouček. Ploché bradavky se časem zformují, pak je možné kojit bez kloboučku. U vpáčených bradavek je vhodné již během těhotenství nosit v podprsence formovače,“ tvrdí Jitka Vávrovská. 

9. Když jste nemocná, nekojte, ať dítě nenakazíte 

Pravda: Naopak, jen hezky kojte.

 Pokud by nějaký vir nebo bacil přeskočil, kojenec ihned zažádá váš prs o protilátku a nemoc u něj vůbec nepropukne, případně bude mít jen mírný průběh. 

10. V horku mléko nestačí, je třeba dát kojenci k pití ještě čaj 

Pravda: „V prvních šesti měsících života není nutné dávat dítěti žádné jiné tekutiny než mateřské mléko,“ upozorňuje laktační poradkyně.

Generace našich matek s tím sice určitě souhlasit nebude, ale zkuste jim vysvětlit, že odmítáte ochuzovat svého kojence o všechny ty jedinečné látky, které mléko obsahuje, a místo toho mu zaplavovat žaludek a střeva obyčejnou vodou nebo čajem. 

Témata: Děti, Kojení, Kojenec, Malý savec, Vzájemná poloha, Špatná technika, Matčino tělo, Závislák, Mírný průběh, Savec, SIDS, Implantát, Homeopatikum, Kojené dítě, Ricinus Communis, Počáteční problém