Maminka.czNovorozenec

10 nejčastějších příčin pláče miminka

Martina Machová 28.  1.  2017
Proboha, co mu je, že zase pláče? Nejčastější důvody kojeneckého pláče jsou obvykle velmi banální…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco pro nás dospělé nebývá problémem popsat a vysvětlit svou nespokojenost verbálně, naši nejmenší si na svá první slůvka a věty musí ještě nějakou dobu počkat. Do té doby je jejich nejčastějším, nejobvyklejším a také nejvýraznějším komunikačním prostředkem pláč. Jenže pláč může mít mnoho důvodů, jaké jsou nejčastější příčiny pláče malých miminek?

8 typů pláče: Rozeznejte je a řešte je
  1. Mám hlad! Hlad je jednou z nejčastějších příčin pláče v kojeneckém věku. Má-li miminko hlad, ničím ho nerozptýlíte. Pokud se budete snažit krmení oddálit, bude děťátko stále více rozrušené, možná dokonce tak, že mu nakonec bude dlouho odkládané krmení činit potíže.
  2. Je mi smutno, chci se mazlit! Další velmi častou a naprosto přirozenou příčinou pláče je touha po kontaktu. Všechna miminka se potřebují chovat a mazlit, není na tom nic zpovykaného! Po devíti měsících toho nejužšího kontaktu, jemného kolébání a naslouchání uklidňujícím zvukům maminčina těla po něm najednou všichni chtějí, aby umělo samo disciplinovaně ležet v postýlce a tiše vyčkávat, až si ho někdo všimne.
  3. Chce se mi spát! Některé děti potřebují s usínáním pomoci, zvláště jsou-li příliš unavené („přetažené“), zahlcené vjemy a aktivitami. Pláčem nás volají na pomoc, jinak to prostě ještě neumí.
  4. Mám plnou plenu! Mnohým dětem je nepříjemné, mají-li plnou plenu. Pokud mají navíc třeba jen trochu opruzený zadeček, vězte, že mají opravdu důvod k pláči. Opruzenina rozhodně není nic příjemného!
  5. Je mi vedro (zima)! Nejmenší kojenci ještě nemají dokonale vyvinutou termoregulaci, snadno se přehřejí a rychle je jim zima, přestože nám dospělým může být naprosto příjemně.
  6. Je toho na mě moc! Kojenecké plavání, cvičení, návštěva babičky a tetičky, neustále nové hračky i činnosti a dokonce také nikdy nekončící žvatlaní dospělých dá jednomu, zvláště je-li mu pouze pár měsíců, opravdu zabrat! Malé děti se opravdu nepotřebují stále bavit…
  7. Uf, to jsem se lekl! Hlasité zvuky, rychlé pohyby, jasné světlo – to všechno mohou být věci a situace, na které reagují citlivější kojenci opravdu s velkou nelibostí.
  8. Já se tak strašně nudím. Leží-li miminko v postýlce po probuzení už několik desítek minut samo, nebo je z jiného důvodu dlouhodobě ponecháno „svému osudu“, začne se prachobyčejně nudit a je nuceno na vás nějak zavolat. Hádejte jak.
  9. Mě je tááák nepříjemně. Možná ho tlačí zapínání na těch tuhých frajerských kalhotách či džínových šatech. Nebo je mu nepříjemné to zmuchlané prostěradlo a navíc se mu zatoulal dudlík. Možná by rádo leželo na druhém boku, ale ještě se neumí samo otočit. Nebo se mu nelíbí „trčet“ tři hodiny zkroucený v autosedačce, a tak mu nezbývá nic jiného, než si řádně postěžovat.
  10. Proboha, oblečte mě! Některá miminka jsou „stydlínci“, jednoduše bývají nerada nahá, děsí je, že je najednou „neobjímá“ příjemná, měkká a teploučká tkanina. Ze stejného důvodu mohou děti plakat i ve vaničce.
Proč malé děti řvou a proč některé řvou víc, než ty ostatní...
GALERIE: Neutrácejte za těhotenskou módu a inspirujte se u slavných maminek
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Batole, Miminko, Kojenec, pláč, Dospělý muž, Prostěradlo, Mimi, Vedro, Touha, Džínové šaty, Plac, NEJ, Uklidňující zvuk, Kojenecké plavání, Opruzený zadeček, Naslouchání, Zdraví na Heureka.cz