Maminka.czNovorozenec

10 omylů, které se někdy říkají o čerstvém miminku

Zuzana Labudová 16.  11.  2014
Je to tu! Devět měsíců očekávané setkání s vytouženým děťátkem. Že jste si ale svého drobečka představovala malinko jinak? Možná vás ovlivnily stereotypní představy získané z filmů, knížek či retušovaných fotografií. A o kterých nejčastějších omylech že to mluvíme?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Je tak ošklivý

Tak si to představte sama: Devět měsíců se máčíte ve vodě, krčíte se v poměrně malém prostoru, takže jste z toho celá zkroucená, rozmočená a pomačkaná. Pak přijde chvíle, kdy musíte projít nebezpečně úzkými cestami někam, kde to ale vůbec neznáte a kde na vás čeká spousta nových, neznámých vjemů. A navrch se na vás ještě vlastní rodiče dívají s viditelným zklamáním. Proč?

Čekali totiž růžolícího bumbrlíčka s hladkým obličejíkem a vy zatím připomínáte svou ustaranou prababičku. No, není to nevděk? Nebojte se ale, že by vám to zůstalo. Obličej splaskne, vrásky se narovnají, postupně získáte krásnou růžovou barvu a budete vypadat přesně tak, jak si vaši rodiče asi představovali…

A proč vlastně mívá čerstvě narozené miminko červenofialovou až namodralou barvu? Krevní oběh nestíhá zásobování celého těla. Dítě zrůžoví po prvním nádechu, ale třeba u končetin to bude trvat o trochu déle, než se krev rozlije opravdu do celého těla. Pokud bylo miminko v plodové vodě příliš dlouho, bude mít velmi svraštělou kůži, ale nebojte, to se během pár hodin spraví. 

2. Vlasů málo nebo moc 

Rodičům se člověk opravdu nezavděčí. Buď má hlavičku holou jako koleno a dozví se, že „chudáček nemá vůbec vlásky, to má po mně“, nebo je vlasatý jako mánička a pro změnu uslyší, že takové háro snad u novorozence není ani normální. Netřeba se znepokojovat. Počáteční stav vlasového porostu neříká nic o budoucím vývoji. 

3. Hledá prs s mlékem 

Říká se, že novorozenci hned po narození usilovně hledají matčin prs, aby se najedli. To však není pravda, hledají totiž vůni bradavek. „Na bradavkách se nacházejí pachové žlázy, jež vylučují vonnou látku feromon, která je obsažena i v plodové vodě. Novorozenci tedy nejprve hledají místo, kde to voní stejně jako tam, kde se cítili v bezpečí. Po porodu tedy sledují důvěrně známou vůni a najdou při tom prs kypící mlékem,“ vysvětlují dětská psycholožka Jiřina Prekopová a neurolog Gerald Hüther v knize Odhalte poklad u svého dítěte. 

4. Mateřské mléko mu nejede 

Některým dětem se prý nechce jíst, protože mléko jejich mámy jim ze začátku připadá málo sladké. Ani to není pravda. Všechny aromatické látky, které matka konzumovala v těhotenství, například česnek, skořici nebo anýz, vnímalo velmi citlivě i její nenarozené dítě. „Dítě vnímá tyto aromatické látky již v břiše. Od porodu tedy ví, co matka ráda jí. Když pak tyto vůně znovu najde v mateřském mléce, důvěrně je poznává. Proto každému novorozenci automaticky velmi chutná a uklidňuje ho,“ uvádějí Prekopová a Hüther. 

5. Nic nevnímá 

Novorozenec pořád jen spí, jí a vyměšuje. Svoje okolí vlastně absolutně nevnímá, takže klidně může zůstat sám. A když přece nechápe, co je to tma, nemůže se jí ani bát… I takové a další názory o novorozencích můžeme někdy zaslechnout. Nic z toho ale není pravda, i novorozenec je přece člověk! Zvykl si na stálou přítomnost vaší vůně, vašeho hlasu, na houpavý pohyb – a tohle všechno mu po narození zoufale chybí.

Zdravé miminko je například svým zrakem schopné vidět okolí ihned po porodu, i když samozřejmě ne tak ostře jako dospělý. Nicméně tedy velmi dobře vnímá osoby nebo věci ve své blízkosti, proto buďte s miminkem co nejvíc, mluvte na něj a chovejte ho. Budete tak budovat vzájemný vztah a zároveň rozvíjet smyslové vnímání novorozence. Uvidíte, že mu tím jenom prospějete. 

6. Nic si nepamatuje 

Nejmenší děti prý disponují pouze krátkodobou pamětí, takže je celkem jedno, co se s nimi těsně po narození děje. Omyl! V jedné americké studii dopřáli skupině novorozenců velmi intenzivní kontakt s obličejem vlastní matky, zatímco druhá skupina dětí tuto možnost neměla. Už po několika minutách pak novorozenci, kteří měli možnost si svou matku zblízka prohlédnout, dokázali reagovat na fotografii své maminky mezi nabízenými fotkami jiných žen. Druhá skupina to nedokázala. Tomu říkáme chuť se učit! Myslete tedy na to, co s dítětem děláte, již od jeho narození. 

7. Nemluví, takže nemyslí

Ještě donedávna se tvrdilo, že dokud dítě není schopno určité věci pojmenovat, není schopno ani myslet. Poslední výzkumy ovšem prokázaly, že novorozenci přemýšlejí víc než někteří dospělí, a to i bez schopnosti řeči. V jedné studii se například ukázalo, že když matka dítěti vypráví nebo čte něco smysluplného, novorozenec soustředěně naslouchá. Jakmile matka začne číst třeba pozpátku, pozornost novorozence velice rychle opadá. 

8. Potřebuje mámu 

Pamatujete na slavný film Sestřičky a na bezcitnou matku, která své novorozené dítě nechala v ordinaci lékaře, protože k němu neměla žádný vztah? „Asi jí je včas nedali do náruče,“ znělo odborné vysvětlení. I mezi rodiči se často šíří mýtus, že když si matka svoje dítě ihned po porodu nepochová, nenaváže s ním v budoucnu blízký vztah.

Jistě, včasné přiložení, dotyky, tedy takzvaný bonding je ideální bezprostředně po porodu, ale co maminky, které musely rodit císařským řezem? Nebudou mít láskyplný vztah s potomkem? Omyl. Dítě vycítí dlouhodobou a intenzivní lásku a péči, nasává ji jako houba a fakt, jestli ho dotyčný vzal poprvé do náruče minutu nebo dva dny po porodu, na tom nic nezmění. Mějte se rádi! 

9. Potřebuje teplo 

Je sice pravda, že novorozenci ještě nedokážou udržet tělesnou teplotu takovým způsobem jako starší děti nebo dospělí jedinci. Někteří rodiče, a zvláště prarodiče, však z tohoto faktu vyvozují, že je třeba doma topit jako v sauně, a novorozence ještě lépe navléknout do několika vrstev oblečení. Takový přístup ale není pro budoucí zdraví miminka příliš dobrý.

Jedna vrstva navíc oproti starším a pohybujícím se lidem je úplně dostačující. Otužujte tedy svého potomka hned od narození, aby později nebyl nemocný z každého nepatrného ofouknutí. Kromě toho nezapomeňte, že pravidelné větrání je dobrou prevencí syndromu náhlého úmrtí kojence. 

10. Je tak křehký… 

Ano, na hlavě sice ještě nemá srostlou lebku, a když ho zvednete neopatrně, hlavička mu klimbá jako Hurvínkovi. To ale rozhodně neznamená, že je miminko ze skla. Samozřejmě je důležité starat se o novorozeně jemně a s veškerou láskou a péčí, není ale potřeba přistupovat k němu stejně jako ke skleníkové květince. Vzpomeňte jen na to, kudy a jakým způsobem se muselo dostat na svět za vámi, a nezapomínejte, že děti jsou přece jen „omyvatelné a nerozbitné“. 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Miminko, Novorozenec, První nádech, Smyslové vnímání, Pravidelné větrání, Netřeba, Mánička, Skupina dětí, Mimi, Láskyplný vztah, Rika, Háro, Poslední výzkum, Zdravé miminko, Novorozené dítě, Budoucí vývoj, Omyl, Úmrtí kojence, Houpavý pohyb, Chudáček, Vzájemný vztah, Narozené miminko, Druhá skupina