Maminka.czZdraví

10 potravin pro krásnou pleť

Zdena Líkařová 30.  4.  2015
Toužíte po krásné, kypré a svěží pleti? Zajděte do kuchyně. Máme pro vás deset potravin, které stav vaší pokožky výrazně zlepší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ostružiny

Chcete-li omládnout, vsaďte na ostružiny. Jediný šálek ostružin obsahuje 30,2 mg vitaminu C, což je více než čtyřicet procent doporučené denní dávky pro ženy – nezbytné pro vytváření kolagenu v pleti. Navíc ostružiny s pětaosmdesáti procenty vody a malou dávkou sodíku zvláčňují kožní buňky a tanin v nich obsažený pomáhá posilovat tkáně. 

Maliny

Nedávná studie o antokyanech, což jsou přírodní látky, které propůjčují malinám jejich růžovou barvu, odhalila, že snižují zánětlivost a rudnutí kůže a výrazně přispívají k uklidnění podrážděné pokožky. Účinnost záleží na množství. Odborníci doporučují odrůdu Black Jewel, která má trojnásobek obsahu antokyanů než běžně pěstované bobule. 

Dřevěné uhlí 

I když to jídlo není, aktivované tekuté uhlí je novou senzací v newyorských juice barech. Dřevěné uhlí má schopnost absorbovat toxiny o stonásobku své váhy. Jde o bezpečné pití, tělo ho netráví, jen použije k navázání a vyloučení toxinů z průmyslově vyráběného jídla během jeho průchodu trávicím traktem. Koupit ho lze v lékárnách a v prodejnách zdravé výživy např. pod názvem Carbofit. 

Houby Šitake

Nový hit v péči o pokožku má název šitake. Houby šitake totiž obsahují velké množství takzvaného betaglukanu, který podporuje imunitu kůže a chrání ji před oxidačním stresem. Vysoký obsah vitaminu D přispívá k regeneraci kůže, přírodně zvláčňující polysacharidy pokožku rozjasňují a kyselina kojová, která je novinkou i v kosmetické péči, napomáhá bělení pleti a odstraňování stařeckých skvrn. 

Vařená rajčata

Pokožku můžete chránit zevnitř, a to i proti nepříznivým vlivům slunečního záření, pokud si budete dopřávat pokrmy z tepelně upravených rajčat. Podušená rajčata uvolňují antioxidant lykopen. Ten úspěšně bojuje proti volným radikálům, které poškozují buňky a vznikají jako vedlejší produkt slunečního svitu. Doporučená denní dávka není vysoká: buď jedno vařené rajské jablíčko nebo dvě lžíce přírodního rajčatového pyré. 

Ústřice

Ústřice obsahují hodně zinku (kov můžete skoro cítit), a proto jsou velmi důležité pro zdravou kůži. Zinek pomáhá odbourat toxiny v játrech a reguluje maz, a proto ti, kteří mají zinku nedostatek, často trpí akné. Pokud se vám do ústřic nechce, zkuste pečená dýňová semínka se slupkou, což je dobrá vegetariánská alternativa. 

Kešú mléko

Odborníci doporučují pít kešú mléko nebo ho přidávat do kávy. Obsahuje měď, což je antioxidant, který napomáhá vyrovnanému tónu pleti. Také je to vynikající zdroj selenu a zinku, které přispívají ke tvorbě elastinu, jenž zpevňuje pleť. Mléko připravíte rozmixováním kešu oříšků ve vodě. Ochutit můžete medem, skořicí, vanilkou. 

Vývar z kostí

Nevyhazujte kosti z pečeně, ale připravte si z nich vývar do zásoby. Vývar z kostí je plný želatiny, což je výborný zdroj proteinu a kolagenu, které se postarají o vláčnou pleť. Zalejte vodou zbylé kosti, krapet jablečného cidru, ocet, cibuli, pórek a dva listy špenátu. Přiveďte k varu a pak nechte lehce táhnout pod bodem varu šest hodin. 

Kurkuma

Také kurkuma podporuje tvorbu kolagenu, který udržuje pleť kyprou a plnou. Kurkumu lze používat do všech kořeněných jídel. Pro její lepší vstřebávání je vhodné přidat černý pepř, který zlepší její absorpci až o dva tisíce procent. 

Drcený česnek

Allicin s antibakteriálními vlastnostmi, což je hlavní fytochemikálie česneku, se vstřebá jen tehdy, pokud ho rozdrtíme, tvrdí odborníci na výživu. A bojovat s bakteriemi, které způsobují akné, dokáže jen pod podmínkou, že ho sníme syrový. Trápí-li vás nedokonalosti pleti, dejte si čajovou lžičku syrového drceného přírodního česneku denně. 

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Časopis Moje psychologie, Krása a styl, pleť, Volný radikál, Bobule, Vedlejší produkt, Nepříznivý vliv, Stařec, Tánin, Denní dávka, Kypr, Jablíčko, Výborný zdroj, Kurkuma, Černý pepř, Vynikající zdroj, Dřevěné uhlí, Krásno, Nový hit, Zdraví na Heureka.cz