Maminka.czTěhotenství

10 překvapení, které vás čekají v těhotenství

Aneta Petroušková 24.  1.  2015
Celé období očekávání by se dalo shrnout jako jedno velké dobrodružství, ale některá fakta se tradují už po generace a nejspíš nikoho moc neudiví. O těch následujících jste ale nejspíše ještě neslyšela…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Vaše dítě jí první, vy až potom 

Právě jste posvačila grep nebo zeleninový salát a máte radost z toho, že jste svému tělu dodala dostatek vitaminů a minerálů? Omyl! Příroda momentálně nepovažuje vaši výživu za to nejdůležitější na světě, naopak nechává vašeho potomka, aby si z vaší stravy vybral jako první všechno, co potřebuje. Vy si pěkně počkejte a spokojte se s tím zbytkem!

Z tohoto důvodu je důležité, abyste během těhotenství jedla pestře a zdravě (pozor, ale nikoli za dva, stačí vám jen o 300 kalorií víc než normálně). Těhotné ženy trpí především nedostatkem železa, takže sáhněte hlavně po cereáliích, ovoci, oříšcích nebo mase. 

2. Zuby potřebují extra péči

Těhotné ženy trpí mnohem častěji zánětem dásní, což občas vede k tomu, že si některé nastávající matky čistí zuby jen tak „lehce“, aby jim dásně nekrvácely. Jenže to je špatně! Svou zubní hygienu byste měla naopak zintenzivnit a kromě klasického kartáčku vzít do party i mezizubní a jednosnopkový. Zajděte si k dentální hygienistce, která vám chrup důkladně (a zároveň šetrně) vyčistí a ukáže vám, jak udržet dásně v pořádku i v tomhle hormony přeplněném období. A dopřávejte si pravidelně mléčné výrobky, které vám dodají vápník. 

3. Jste továrnou na estrogen 

Věděla jste, že ke konci těhotenství vyprodukuje vaše placenta během jediného dne tolik estrogenu, kolik nevytvoří tělo netěhotné ženy ani za dobu tří let? 
Právě hormon estrogen stojí za řadou fyzických i psychických změn, které jste během těhotenství prodělala. Ale nebojte, po porodu se jeho hladina zase postupně vrací na původní úroveň. 

4. Druhý trimestr, žádný trimestr 

Po obvykle vyčerpávajícím prvním trimestru, kdy velké procento žen průběžně usíná, zvrací nebo omdlévá, nastává konečně druhý trimestr. Nevolnost a únava mizí, energie i dobrá nálada se vracejí, břicho ještě nijak zvlášť nepřekáží, takže se můžete volně pohybovat a plnými doušky si užívat života. Paráda! 

5. Vaše dítě čurá - a pije to 

Váš potomek se má čile k světu. Přibližně od 21. týdne například začíná čurat, což vede k logické otázce, co se s touto tekutinou vlastně děje potom. Tipujete správně: Plodová voda je z velké části tvořena právě sterilní močí vašeho dítěte, které ji pije. A pak ji zase vyčurá. A vypije. A tak dále. Recyklaci má v malíku ještě dávno předtím, než mu začnete vysvětlovat, že tenhle koš je na plasty a tenhle na papír. 

6. Čekáte kluka? Pozor na autoimunitní poruchy 

Ženy, které v sobě nosí mužský plod, mívají během těhotenství častěji problémy s pamětí, zjistil nedávný výzkum. Také mají vyšší riziko, že se u nich vyvine autoimunitní porucha, kterou pravděpodobně spouští chromozom Y. Malá část genetického materiálu vašich dětí ve vás totiž zůstává navždy. 

7. Máte problémy s nadýmáním 

Zvýšená hladina progesteronu způsobuje to, že vaše tělo pomaleji tráví. Zvětšená děloha zároveň tlačí na střeva, takže se v těhotenství připravte na nepříjemné nadýmání. Zkuste pomaleji jíst, omezte příjem cukrů a pečiva, nepijte limonády obsahující bulbinky a každý den se alespoň na chvíli vydejte na procházku. Pomáhá i fenyklový či anýzový čaj nebo jemná masáž břicha. 

8. Strie, strie 

Extra porce hormonů má za následek vysušování pokožky. A jak roste vaše břicho… Však víte: strie. Můžete vyzkoušet nejrůznější tělové oleje a pravidelné masáže, ale lékaři se shodují, že některé ženy jsou k jejich vzniku prostě geneticky náchylnější. Ale časem alespoň vyblednou. 

9. Kofein neškodí 

Jedna studie kdysi naznačila vyšší riziko potratu v případě, že těhotná žena vypije během prvního trimestru osm šálků kávy. Od té doby je kofein průběžně zatracován, ale pokud si den bez něj neumíte představit, možná vás uklidní, že vědci směle prohlašují, že dva šálky espresa denně vašemu těhotnému tělu (ani plodu) nijak neškodí. Druhá věc je, že spousta žen na ni stejně v prvním trimestru nemá chuť. 

10. Jste vysoká? Vyšší šance na dvojčata 

Vědci vypozorovali určité genetické dispozice k tomu, že se vám narodí dvojčata: Je vám více než 35 let, máte dvojčata v rodině… a jste vysoká. 

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Těhotenský kalendář, překvapení, Anýzový čaj, Autoimunitní porucha, Vaš, Malá část, Jemná masáž, Zeleninový salát, Mužský plod, Zvětšená děloha, Dobrá nálada