Maminka.czZdraví

10 příznaků vyhoření! Ohrožuje i vytížené maminky

Martina Machová 7.  6.  2016
Syndrom vyhoření známe většinou od managerů nebo z takzvaných pomáhacích profesí, ohrožuje však i vytížené maminky. Nejdůležitější je ho včas rozpoznat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Syndrom vyhoření neboli burn out je stav naprostého fyzického a duševního vyčerpání s možnými vážnými zdravotními důsledky. Kdo vyhořel, musel předtím hořet. Musel být zapálený pro svou – většinou lidumilnou – činnost. Ale zapálíme-li svíčku na obou koncích, dostaneme sice dvakrát víc světla, vyhoří však za poloviční dobu.“ píše se v anotaci publikace s příznačným názvem, Jak se vyhnout syndromu vyhoření, od skvělého českého psychiatra Radkina Honzáka. A jako svíčka o dvou zapálených koncích se cítí i trojnásobná maminka Zdenka.

Najednou se toho sesypala na její hlavu moc

Když Zdena podruhé otěhotněla, byly synovi dva roky. Zdena moc doufala, že se Mirečkovi narodí sestřička. Jenže místo jedné holčičky čekala hned dvě! Bohužel v době, kdy se dvojčátka narodila, měl tatínek Zdeny nepříjemný úraz a byl dočasně upoutaný na lůžko. A protože je tatínek vdovec, vzala ho Zdena k sobě i s jeho stařičkým pejskem a ubytovala ho v připraveném pokojíku pro dvojčátka.

Zdenka obývá s mužem malý dům s miniaturní předzahrádkou, a tak bylo jako mávnutím proutku v domě jako v úlu. Muž paní Zdeny vlastní úklidovou firmu, a tak doma moc nepobude a ani moc nepomůže, konkurence na trhu je veliká. S pomocí muže Zdena ani příliš nepočítala, jenže okolnosti se změnily a silná, vždy výkonná a obětavá Zdena se dostala do nikdy nekončícího kolotoče povinností.

Nejste superžena, naučte se úkoly delegovat

Stále si v té době opakovala: „Vydrž! Otec se uzdraví a odstěhuje. Holčičky povyrostou, začnou v noci spát a zpovykaný jedináček si zvykne na sourozence a uklidní se. Manžel si určitě najde roky slibovanou účetní a fakturantku, aby veškeré papírování nebylo na mně.“ Jenže rok uběhl jako voda, pro Zdenu spíše jako rozvodněná divoká řeka, a nic se nezměnilo.

Zdena je fyzicky i citově naprosto vyčerpaná, stále unavená, nesoustředěná, bez skutečného zájmu o cokoliv. Vše vykonává jako stroj, apaticky, bez radosti. Často prožívá návaly vzteku či pláče. Je zklamaná sama ze sebe a plná hořkosti. Zdena je typickým příkladem maminky, kterou „válcuje“ syndrom vyhoření.

Jak poznáte syndrom vyhoření?

Syndrom vyhoření (vyhasnutí, anglicky burnout) je naprosto charakteristický pro tzv. pomáhající profese; pro zdravotníky, pečovatele a vychovatele, sociální pracovníky, pedagogy apod. Není však výjimkou, že se syndrom vyhoření objeví i u velmi vytížené maminky.

Emočně i fyzicky vyčerpaný jedinec propadá v takovém případě naprosté apatii a vyčerpání, dostavuje se ztráta motivace, která bývá důsledkem nerovnováhy mezi očekáváním a ideály (profesními či rodičovskými) a realitou.

V případě maminek jsou nejvíce ohroženy ženy, které jsou na péči o děti i domácnost samy; stále ve stresu, stále zaměstnané, bez odpočinku, často bez citového zázemí a pěkných sociálních vztahů. Obvykle jde o ženy perfekcionisticky zaměřené a velice obětavé, pro které jsou vždy na prvním místě „ti druzí“.

10 hlavní příznaků syndromu vyhoření

 (U dané maminky se pochopitelně nemusí objevit všechny příznaky naráz!)

  • Pocit naprostého emočního i fyzického vyčerpání
  • Deprese a apatie
  • Ztráta výkonnosti
  • Nespokojenost a silný pocit zklamání a hořkosti
  • Poruchy paměti a soustředění
  • Poruchy spánku
  • Zažívací či dýchací problémy
  • Ztráta chuti na sex
  • Neustálé napětí a neschopnost se uvolnit
  • Problémy s návykovými látkami (nejčastěji s alkoholem)

Milé úžasné, obětavé a láskyplné maminky, pokud jste se s některými příznaky identifikovaly, svěřte se nejbližší důvěryhodné osobě (kamarádka, maminka, sestra apod.), požádejte o pomoc rodinu a řešte vše s odborníkem. Zachráníte nejen sebe, ale v některých případech i partnerský vztah!

Lakmusový papírek? Děti!

Vyhořelá maminka má pocit, že nic nestíhá a vše dělá špatně. „Cítila jsem se jako hračka na setrvačník, který se co nevidět zastaví,“ popisovala své pocity Zdena, které nakonec pomohl až psycholog.

Zdena ze sebe byla nervózní, nervozitu střídala apatie.  Vybuchovala kvůli maličkostem a často byla své okolí velmi nepříjemná. Z toho pak mívala pochopitelně výčitky a nemohla spát. Na partnerské něžnosti pro ni bylo obtížné byť jen pomyslet. Svět se stal plochým, černobílým, bez významu.

Zatímco méně empatický partner může některé varovné příznaky dlouho přehlížet, děti bývají naopak velmi senzitivní a snaží se svou maminku nějak vyburcovat z letargie, probrat ji a upoutat její pozornost. Hádejte jak!

Ano, obvykle začnou zlobit a být nezvladatelné, dělají věci, které u nich rodina předtím neznala – a kruh se uzavírá. Některé děti se ale pro změnu stáhnou do sebe a celou situací tiše trpí. Není výjimkou, že v tomto období bývají děti také častěji nemocné.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Chování a vztahy, Vaše příběhy, Kariéra, Vdovec, vyhoření, Nekončící kolotoč, Svíčka, Něžnost, Sociální pracovník, Vyhasnutí, Typický příklad, Superžena, Syndrom vyhoření, Hořkost, Hořet, Trojnásobná maminka, Divoká řeka, Silný pocit, Zdraví na Heureka.cz