Maminka.czKojení

10 rad, jak se vyhnout zánětu v prsu

Martina Machová 13.  3.  2015
Tipy, jak předcházet zánětu v prsu, vám pomůže projít obdobím laktace bez obrovských příjemností, které tato komplikace způsobuje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepříjemné napětí v prsou, řezavá bolest a mnohdy i horečka; tato nemilá trojice patří mezi nejčastější nepříjemné symptomy zánětu v prsu (mastitidy).  Zánět navíc často provází i celková slabost, výjimkou nejsou ani nevolnosti, k teplotě až horečce se může přidat i zimnice. Neblahý stav trápí nejen tělo, ale i duši; nemocná a vyčerpaná maminka se obává nejen o své zdraví, ale přirozeně i o zdraví svého kojeného děťátka.

Dvě hlavní příčiny zánětu

Porodní asistentka Romana Gogelová uvedla: „V praxi se nejčastěji setkáváme se zánětem prsní žlázy, vzniklém na základě nedostatečného vyprázdnění prsní žlázy po kojení, nebo infekce působící zánět vnikne do mléčné žlázy poraněnou bradavkou.“ Nicméně i tak zůstává v některých případech příčina zánětu nejasná; zánět se zkrátka někdy objeví, i když miminko pije rádo, jemně a prsa jsou po kojení evidentně prázdná, bez poranění a jakýchkoliv defektů.

Zánět nebo retence?

Mastitida se někdy zaměňuje s méně závažnou komplikací, tzv. retencí – ucpaným mlékovodem. Ač mohou retenci provázet velmi podobné příznaky jako zánět, lze ji zpočátku (po konzultaci s lékařem) vyřešit i samoléčbou. Ostatně retence je mnohem častější komplikací laktace, než závažnější zánět.

Hlavní rozdíly mezi retencí a zánětem jsou, že zánět obvykle provází horečka okolo 38 °C a více a jeho původcem bývají baktérie. Mastitida kojící maminku velmi vyčerpává, některé příznaky jsou dokonce podobné chřipce; dostavuje se celková únava, zimnice, nevolnost někdy i zvracení! Prso bývá oteklé, začervenalé a značně bolestivé, část nejprve z vnější strany. Zvětšené mohou být i přilehlé uzliny.

Počínající retence se hlásí zatvrdlinou a napětím až bolestí v prsu, obvykleji probíhá bez teploty a celkové slabosti. „Zánět prsu je provázen nejčastěji pocitem intenzivního napětí v prsou, řezavou bolestí, zarudnutím, teplotou, někdy i třesavkou… Je to stav, který ohrožuje pokračování laktace a pro maminku je velmi bolestivý a vyčerpávající,“ tvrdí Gogelová.

10 rad, jak předejít zánětu prsu

  • Nejdůležitější prevencí je správná technika kojení, tu může zkontrolovat už v porodnici dětská sestra. V domácím prostředí pomůže laktační poradkyně či proškolený pediatr. Varovným signálem, že cosi není v pořádku, bývají poraněné bradavky!
  • Velmi důležité je pečlivě dodržovat hygienu a také nenechávat dvorce dlouho ve vlhku (mlékem vlhká podprsenka, dlouhou dobu neměněné nebo nevhodné prsní vložky apod.). 
  • Dbejte na dostatečné vyprazdňování prsou – neomezujte své dítě v kojení, neprodlužujte uměle pauzy mezi kojením apod.
  • Popraskané bradavky si žádají náležitou péči, nikdy ji nezanedbejte! Každé zranění na prsu je potencionální vstupní branou infekce – pečlivě dbejte na čistotu rukou!
  • Nenoste těsné oblečení, podprsenku pečlivě vybírejte (vhodnější je prádlo z bavlny).
  • Při jakémkoliv náznaku zatvrdliny v prsu, prso před kojením nahřejte a jemně masírujte směrem k dvorci. Při kojení zvolte polohu, kdy bude brada miminka směřovat k postiženému místu.
  • Máte-li vpáčené bradavky, kontaktujte laktační poradkyni už v těhotenství, poradí vám, jak prsa na kojení připravit a jaké pomůcky vám mohou pomoci. Navíc se možná dozvíte, že dle nejnovějších průzkumů nejsou ani vpáčené bradavky závažnou překážkou v kojení – vždyť miminko saje celý dvorec, nejen bradavku! Věřte svému tělu, schopnostem i děťátku.
  • Negativní roli u všech fyzických problémů sehrává stres. Z hlediska celostního přístupu ke zdraví a nemocem je v případě problémů s kojením důležitý i váš přístup a vnitřní naladění k samotnému aktu kojení a samozřejmě i vztah k děťátku.
  • Mějte se ráda a skutečně si važte svého těla a neuvěřitelné schopnosti porodit a kojit dítě; vaše tělo si v tomto období zaslouží rozmazlovat! Dbejte tedy na pitný režim a zdravou životosprávu.
  • A babská rada nakonec; naše babičky v rámci prevence doporučovaly po kojení potřít bradavku mateřským mlékem a nechat ho zaschnout – mnoha maminkám se tento postup osvědčil.

Zánět prsu se obvykle velmi úspěšně léčí antibiotiky (v počátečních fázích jej lze vyléčit i bez nich – samozřejmě po konzultaci s lékařem). Zánět rozhodně neznamená, že úžasné období kojení končí, kojit samozřejmě budete i během léčby. Jak přesně postupovat vám poradí váš lékař. Při problémech se velmi osvědčuje pomoc laktačních poradkyň a národní linky kojení (ne všichni pediatři jsou laktačními odborníky).


Tady vám pomohou

Národní linka kojení: 261 082 424, ve všední dny od 09.00 – 13.00 hod.

Seznam laktačních poradců ČR

Témata: Děti, Kojení, Vyčerpaná maminka, Zánět, Celková slabost, Babská rada, Retence, Dostatečné vyprazdňování, Mnohá maminka, Těsné oblečení, Fyzický problém, Jak, Nedostatečné vyprázdnění, Národní linka, Správná technika, Varovný signál, Řád