Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

10 stěžejních milníků v životě batolete. Na tohle se pediatr neptá

Kateřina Prachařová 3.  6.  2018
Všichni jsme přečetli spoustu knih a probádali – ačkoli se to nemá – desítky a stovky internetových stránek a diskuzí, abychom zjistili, které přelomové chvíle ve vývoji našich dětí máme očekávat. Potřebovali jsme se ujistit, že se naše děťátko ve správnou chvíli překulilo, začalo se plazit, chodit či mluvit...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V žádné z knih ani na webu ale nenajdete ty drahocenné milníky, které vás tak dojmou a chytí za srdce – a na které se vás váš pediatr nikdy nezeptá. Jsou to třeba tyto:

1. První opravdová věta

Náš pediatr se nás od chvíle, kdy bylo dětem 15 měsíců, ptal, kolik slov umějí. Snažili jsme se je s manželem poctivě spočítat. Jenže to, co nás opravdu „dostalo“, byla jejich první skutečná věta. Oba se ve stejný okamžik naučili říkat „Šťastný den!“. Zřejmě proto, že jejich tatínek měl v tom týdnu narozeniny, a tak slyšeli slovo šťastný velmi často.

Pořád nemluví? Často za to mohou rodiče. Příliš děti organizují

2. První ukázka sourozenecké lásky

Vzhledem k tomu, že mám dvojčata, doufala jsem, že sourozenecký vztah mých dětí bude jedinečný a v něčem speciální. Nejsou ještě tak daleko, aby se spolu drželi za ruce nebo objímali, ale už jen vidět je, jak si společně hrají v postýlce, stojí za to.

3. První vyjádření rytmu

Když jsem poprvé sledovala, jak se můj syn začal ve své židličce vrtět a kroutit do rytmu písně (byla to Watch me od Silenta), byla jsem úplně unesená. A dcera se brzy přidala. A teď oba tancují jako diví, kdykoli slyší hudbu. Je jim víceméně jedno, jaká zrovna hraje, ale nejraději mají reggae.

4. První jídlo v restauraci

Když byly děti malé a my pečlivě sledovali každou kapku mléka, těšila jsem se, až jednou nastane ten čas, kdy děti budou jíst už skoro jako „normální“ lidé – třeba i v restauraci. A před pár měsíci to přišlo. Můžu jim objednávat z dětského jídelního lístku, třeba ovocnou snídani. Je to úplně jiný pocit než vytáhnout z tašky kojenecký příkrm.

5. První procházka bez kočárku

Dlouhé vycházky s kočárkem mě vždycky moc bavily. Věděla jsem, že jednou to musí skončit, že dvojčata už nebudou chtít vysedávat celou dobu v sedačce. Nedávno nás sousedi pozvali na večeři. Byl to první moment, kdy jsme celá rodina, všichni čtyři, mohli jít pěšky. Najednou jsem místo svých miminek definitivně uviděla děti.

Takhle vypadá sourozenecká láska v podání čtyřčat! 

Témata: Děti, Batole, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, pusa, První jídlo, Lego, Milník, První procházka, Kamna, Okamžik štěstí, Stejný okamžik, Celá doba, Živo, Normální člověk, Pediatr, Sourozenecký vztah, Dvojče, Sourozenecká láska, První pusa, Kojenecký příkrm, Ukázka, Novorozenecká kolika, Rytmický pohyb