Maminka.czZdraví

10 tipů, jak bezpečně ostříhat nehtíky miminku

Martina Machová 12.  3.  2017
Jak bezpečně a bez zbytečného pláče ostříhat nehty malého kojence? Vždyť mu rostou tak rychle!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když má miminko dlouhé nehty...

„Když se Matěj narodil, měl nejen nápadně husté vlásky, ale také úctyhodně dlouhé nehty. S manželem jsme si dělali legraci, že bychom ho měli pojmenovat Eda – po Střihorukém Edwardovi.

Malý Matýsek pochopitelně nebyl ani náznakem tak zručný jako úžasný Johnny Depp v roli Edwarda, když stříhal živé ploty a americké paničky, během jednoho dne a noci si totiž zvládl „vyzdobit“ obličej několika rudými škrábanci.

V porodnici to nikdo neřešil, nebyl čas, měli tam v té době rušno. Žádné nůžtičky jsem s sebou neměla, abych Matýska jeho drápků zbavila, a tak jsem o pomoc poprosila mladičkou sestřičku.

Proč bychom měli nechat děti cucat si palce a kousat nehty? Budete překvapeni

„Zítra vás pouštíme, nechte to na doma, já bych mu určitě ufikla i prst.“ smála se asi dvacetiletá zdravotnice a mně spadla čelist. Byl už večer, po návštěvách, a tak jsem zavolala své oblíbené bábince, abych si postěžovala.

Babička se s ničím nepáře: „Prosím tě, ty naděláš, tak mu to okousej! Jak myslíš, že jsem to dělala já?“ řekla mi bábinka a mně spadla čelist podruhé. Jenže pozdě večer mi to nedalo a nehtíky šly pryč. Šlo to nečekaně hladce, výsledek nebyl nic moc, ale byly kratší a méně „nebezpečné“.

Dneska už vím, že to nebylo ideální řešení, však jsem si při další cestě do porodnice přibalila i nůžky na dětské nehty – co kdyby. Nicméně Andulka je naštěstí nepotřebovala.“

(z vyprávění Zdenky B., maminky nyní tříletého Matěje a pětiměsíční Anny)

Stříhat, ulamovat, okousat?

Ostříhat nehtíky drobnější než šupiny pstruha budí u mnoha rodičů respekt. Některé maminky pak pověřují tatínky, babičky i tchýně, jiným stříhání titěrných nehtů problém nedělá. Na stříhání nehtů u novorozenců a maličkých kojenců existuje řada názorů (a to i mezi zdravotníky).

Jedni radí nestříhat do ukončení šestinedělí, jiní doporučují ulamovat, další tvrdí, že se přerostlý nehtík bude ulamovat sám.

Jak zbavit dítě kousání nehtů

Zlatá střední cesta velí, řešit nehtíky, pakliže dělají problémy, mohou se zatrhnout a způsobit děťátku bolest. Nicméně se zdravotníci shodují na tom, že kdysi doporučované okousání rozhodně vhodné není.

10 tipů jak bezpečně ostříhat nehty u miminka

  1. Kdy stříhat? Když přejedete svými prsty po nehtech miminka a cítíte škrábání. (Nicméně úplně první přerostlé nehtíky se skutečně obvykle spontánně ulomí.)
  2. Osvědčenou chvílí ke stříhání je doba po koupání, nehty jsou nehty měkčí.
  3. Pakliže se miminku stříhání nelíbí, můžete se mu pokusit nehty ostříhat ve spánku, nebo s pomocí druhé osoby při kojení, kdy bývají děti velmi klidné a soustředěné na danou činnost.
  4. Pokud nekojíte, prostě jej klidně s pomocí staršího sourozence (otce, babičky) zabavte a stříhejte. Některé děti na dobu stříhání zklidní tzv. „bílý šum“.
  5. Ke stříhání používejte raději kulaté nůžky na dětské nehty nebo speciální kleštičky. Stříhá-li se vám lépe běžnými nůžkami na nehty, je vhodné je vydesinfikovat, abyste zabránili teoreticky možnému přenosu infekce (např. mykózy).
  6. Někteří rodiče preferují pilník; nehty nestříhají, ale pilují. Trvá to déle, ale nejistí rodiče se cítí bezpečněji.
  7. Nehet na ruce se stříhá mírně do kulata, nehet na noze rovně. Nehet nezastřihujte příliš! Hodně zastřihnutý nehet může působit velkou bolest.
  8. Praktické je při stříhání držet vždy daný prstík a ne celou ručku a postupovat od prstu k prstu. Vyvarujte se však velmi pevnému stisku, některé děti negativně reagují spíše na váš stisk než na samotné stříhání.
  9. Dojde-li k poranění, tak místo vydesinfikujte. Někteří pediatři dokonce doporučují desinfikovat i před stříháním.
  10. Pakliže děťátko i za použití všech fíglů pláče a protestuje, snažte se protesty vydržet a sebevědomě a hlavně rychle vše dodělat. Lepší dítko „násilím“ ostříhané, než podrápané.

Aby se vám to lépe zvládalo, máme tu pro vás ještě video.

A hlavně, věřte si! Vždyť jste zvládla porod! Stříhání nehtů je proti porodu hračka. Budete-li neklidná, nesebejistá a vystresovaná, hádejte, jak bude reagovat vaše miminko ;-).

Poznáte molusky? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit

Hodná holčička nesmrká do trička aneb co se naučí od kamarádů

Nejčastější dětské zlozvyky: Jak je odstranit?

Úžasné! Podívejte se, jak se mění uspořádání orgánů v těle ženy během těhotenství

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Praktické rady, Šestinedělí, Johnny Depp, andulka, Čelist, Bílý šum, Fígl, Tip, Eda, Ula, Stisk, Jak, Bábinka, Kousání, Hodná holčička, Zdravotníci, Johnny, Ideální řešení, Mimi, Edward, Nůžky, Zdraví na Heureka.cz