Maminka.czČasopis Maminka

10 tipů, jak starší dítě připravit na příchod sourozence

Klára Kotábová 2.  7.  2014
10 tipů, jak starší dítě připravit na příchod sourozence
Nové dítě do rodiny je obrovskou změnou pro všechny. Vy se s ní nějak vyrovnáte, dalšího potomka jste koneckonců chtěla, jenže co vaše již narozené zlatíčko, které se dosud hřálo v paprscích dopadajících na jedináčka? Bude sourozence milovat, nebo nenávidět a dělat mu naschvály?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na narození dalšího potomka se s partnerem moc těšíte a pečlivě se na něj připravujete, ale pro vaše první dítě jde o stresující, nikoli blažený okamžik. Nejhůře se s novou situací vyrovnávají děti, kterým je méně než dva roky. Proč tomu tak je? Protože vidí a vnímají jen to, že na ně maminka najednou nemá tolik času, jelikož obskakuje postýlku s nevítaným malým vetřelcem. Batolata nemají vyvinutý vnitřní obranný mechanismus, takže je podobné změny velice stresují. Jak? Batole se cítí méně milováno.

Jestliže chcete, aby vaše rodinné vztahy dál běžely tak, jak mají, tedy v pohodě a klidu, a všichni vnímali, že mají dostatek lásky, zkuste léty prověřené tipy. Díky nim se vaše starší ratolest naučí akceptovat mladšího sourozence a pochopí, k čemu potřebuje sebevědomí, i to, že rodičovské srdce je nastaveno pro přijetí nekonečného množství lásky. Takže se do něj ještě jeden malý přírůstek klidně vejde. Proto nevěšte hlavu, celá situace se jistě brzy poddá.

  • O novém členovi rodiny nikdy neříkejte dětem moc brzo - batole to nepochopí. Raději mu o miminku řekněte, až budete mít velké bříško.
  • Udělejte z dětí pomocníka - Nechte je pomáhat při přípavě věcí pro miminko. Říkejte mu, jak jste rády, že vám pomáhá. Dodete mu tím pocit důležitosti a uvidíte, jak bude spolupracovat.
  • Některá batolata mají ráda panenky ve velikosti novorozence a na maminku si hrají. Pořiďte ji tedy včas.
  • Potřebujete postýlku, ve které dosud spí vaše starší dítě, využít pro miminko? Pak ale přesun do velké postele udělejte citlivě, aby dítě nemělo pocit, že i své milované postýlky se muselo kvůli malému vetřelci vzdát. Přesun tedy naplánujte s dostatečným předstihem, klidně pět měsíců předtím, než se budete vracet z porodnice. Do té doby vaše prvorozené dávno zapomene, že to byla jeho postýlka i proč ji muselo opustit. Starší sourozenci nemají rádi, pokud se všechny zásadní změny dějí krátce po narození dítěte, nesou je pak hůře. Dítě navíc musí vnímat, že děláte změnu pro něj – něco speciálního, nikoli cosi, co je dobré pro někoho jiného.
  • S nácvikem na nočník u batolete počkejte na dobu, než se situace v rodině zklidní. Přechod na nočník či toaletu je obrovská změna v životě dítěte, na kterou je třeba klid. Rozhodně si nemyslete, že ji zvládnete během kojení a procházek s kočárkem! Starší dítě potřebuje moře času i trpělivosti z vaší strany, tak raději čtvrt roku počkejte, než abyste byla na dítě neprávem naštvaná, že se mu nedaří. Navíc je dokázáno, že s příchodem nového člena do rodiny batolata udělají ve vývoji dva kroky zpět, takže by vaše hektická snaha těsně před porodem byla úplně zbytečná. Nevystavujte nervózní dítě zbytečnému tlaku, úspěchu byste se totiž s největší pravděpodobností stejně nedočkala.
  • Naplánujte si na dobu, kdy bude maminka pobývat v porodnici, hlídání. Tedy kdo bude s vaším starším potomkem doma. Rozhodně ho neodvážejte na Moravu k babičce. Dítě to nebude vnímat tak, že chcete jeho dobro, ale jako zradu z vaší strany. V jeho očích ho totiž odkládáte kvůli novému vetřelci. Nebo si snad myslíte, že bude po této zkušenosti přistupovat k mladšímu sourozenci s láskou?
  • To, že jste v porodnici, neznamená, že svého potomka čtyři dny neuvidíte. Batolata naopak do porodnice patří. Proč? Přece proto, aby se s vámi pomazlila, měla čas omrknout vetřelce a zjistit, že je to takové miminko, že si s ním moc zábavy neužije a že tedy nemá soupeře. Protože na hry je nejlepší batole a máma, to ví přece každý! Nechcete dítě v porodnici proto, aby při odchodu neplakalo? Vaše úzkostlivá péče není namístě. Pokud se starší dítě nestane součástí celého procesu, cizince z porodnice bude v domácím prostředí vítat s nadšením opravdu jen těžko.
  • Prarodiče, kteří se o starší dítě starají, by v době hospitalizace maminky měli jít vybrat dárek pro miminko. Společně. Chce vaše batole pro novorozence krabici lega a vybírá spíš podle toho, co baví jeho? Schvalte mu výběr, ukažte krabici miminku a schovejte ji na dobu, až bude mít mladší sourozenec z hračky radost.
  • Vy byste měla mít v zavazadle do porodnice připravenou hračku pro prvorozené dítě. A dejte mu ji se slovy, že ta je od miminka na uvítanou. I drobnost takového charakteru posílí vazby.
  • Nefoťte se jen s miminkem. Na snímek rozhodně patří i starší sourozenec, jste přece jedna rodina!

Narození dalšího člena rodiny má obrovský vliv na její chod. A je třeba, aby si s novou situací všichni poradili, přizpůsobili se jí a zvykli si na to, že nic není stejné jako dřív. V neposlední řadě však zůstává na vás, aby starší potomek novou situaci ustál bez ztráty kytičky. Hlavně své dítě ujistěte, že jste tu pro něj. Navždy...

(Celý článek si můžete přečíst v novém čísle časopisu Maminka 7/2014)

Témata: Děti, Časopis Maminka, Jedna rodina, Obrovská změna, Obrovský vliv, Jak, Star, Příchod, Malý přírůstek, Prvorozené dítě, Velké bříško, Tip