Maminka.czZdraví

10 tipů jak zabránit dětským úrazům

Ivana Ašenbrenerová 7.  6.  2016
Všude vleze, všechno shodí a vyžaduje téměř neustálou pozornost. Malé dítě je velmi náročné na hlídání a někdy se prostě drobnému úrazu nevyhnete. Jaké bezpečnostní návyky byste si měli osvojit, abyste riziko úrazů minimalizovali?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naučte své děti dělat jen to, co bezpečně zvládnou, a to, na co mají chuť a náladu. Nemá smysl jim zakazovat, aby si hrály a poznávaly svět, a není možné první tři roky života živit vašeho potomka jen studenou stravou a krmit ho plastovou lžičkou. Ať si děti hrají, ale vy důsledně kontrolujte! Jak říká ortopedka Ivana Nutsosová, nejdůležitější je odpovědnost rodičů.

„Dozor nad dítětem, upozorňování, co se může stát, varování, příklady. Pro děti kupovat výrobky s atestem, chodit s dětmi na dětská dopravní hřiště, dbát na bezpečnost i při cestování, předcházet úrazům na silnici, naučit je používat ochranné pomůcky při sportu, jako jsou helmy, brýle či chrániče,“ vyjmenovává lékařka.

1. Opatření v kuchyni

V kuchyni by neměla klouzat podlaha, pozor i na dlaždice, které se mohou velmi rychle proměnit v kluziště. Vzdejte se i malých koberečků, případně je opatřete protiskluzovou podložkou. Pečicí trouba by měla mít dětskou pojistku, která zabrání otevření. Výhodou je elektronická pojistka, která zablokuje tlačítka proti změně nastavených hodnot. Varnou desku sporáku byste měli ohraničit krytem, který ochrání dítě před stržením horkých nádob. Při vaření otáčejte rukojeti pánví a podobně směrem ke zdi, aby je dítě na sebe nestrhlo.

V případě, kdy si zaléváte horký čaj nebo kávu, dítě nedržte v náručí nebo na klíně. Nádobí dávejte doprostřed stolu, aby na ně dítě nedosáhlo. Jídelní stůl vybírejte raději dřevěný než skleněný, vhodné jsou zaoblené rohy. Ostré rohy opatřete bezpečnostními kryty. Zapomeňte také na ubrus nebo ho alespoň zabezpečte několika sponami, které zabrání sesunutí.

2. Šuplíky a skříňky

Dbejte na to, aby všechny šuplíky v kuchyni i koupelně byly uzamčené, zvláště ty, ve kterých jsou čisticí přípravky. Do dvou a půl roku nenechávejte dítě samotné ve vaně.

3. Bezpečná postýlka i okna

Dětský pokoj byste neměli zařizovat z alergizujících látek, nábytek by neměl být čalouněný. Elektrické zásuvky (a to platí i pro jiné místnosti) opatřete krytkami. Pokud jde o dětskou postýlku, měla by být především bezpečná. Jednotlivé příčky po stranách by od sebe měly být vzdáleny maximálně 6 cm, aby se dítě mezi nimi nemohlo zaklínit. Žádná příčka nesmí být nalomená, matrace by měla sedět pevně v rámu postýlky, aby dítě nemohlo strčit nohu do mezery.

Hračky, které dáváte dítěti do postýlky, by neměly mít provázek nebo tkanici delší než 30 cm. Rizikem může být i velmi těžká přikrývka, pod kterou se může miminko snadno „ztratit“ a těžko se pak dostat ven. Okna by měla být zajištěna proti náhodnému otevření, vhodné jsou okenní zámky, západky nebo řetízky.

4. Elektrické spotřebiče hlídejte

Přívodní kabely od spotřebičů veďte tak, aby nevisely dolů, zabráníte tak jejich stržení. Rozhodně také nenechávejte tyhle spotřebiče volně v bytě, například vysoušeč vlasů či zapnutou žehličku. V případě zapojeného vysoušeče hrozí zásah elektrickým proudem, zvláště pokud je zapojený v koupelně v blízkosti vody.

5. Schody a schodiště zabezpečte

Máte-li v bytě schody, opatřete je dole i nahoře pevnými vrátky, dokud se dítě nenaučí s jistotou chodit. Schody můžete také vybavit protiskulzovými páskami, aby to dětem neklouzalo a chůze byla bezpečnější.

6. Dekorativní předměty v bytě

V případě batolete je vhodné z jeho dosahu na nějaký čas odstranit dekorativní předměty, jako jsou vázy, porcelánové sestavy a servisy a podobně.

7. Opatrně s chodítky

Chodítka a hopsadla nejsou pro dítě moc vhodná, zabraňují v přirozeném rozvoji pohybu, nutí ho k předčasným pohybovým dovednostem, a navíc se dítě v nestřeženém okamžiku může skutálet třeba ze schodů.

8. Pískoviště a dětské hřiště zkontrolujte

Venku dbejte na bezpečnost i na pískovišti a dětských hřištích. Ne všechna určená dětem jsou skutečně bezpečná (na písku hrozí kontakt se zvířecími exkrementy). Raději sami překontrolujte funkčnost herních prvků instalovaných na hřišti a čistotu pískoviště.

9. Balkon před dětmi zamykejte

Máte doma balkon nebo terasu? Pro malé dítě může být velkým lákadlem. Zde však dětem hrozí pád z velké výšky. Nikdy je tam nepouštějte samotné a nikdy je zde nenechávejte bez dozoru.

Pokud je to možné, dveře na balkon zamykejte nebo před ně instalujte ohrádku. Zábranou může být mříž nebo zasklení lodžie. Pozor též na rostliny, které pěstujete, některé mohou být jedovaté!

10. Bazény na zahradě a jezírka

Pokud máte zahradu a v ní jezírko či bazén, raději je dočasně vypusťte nebo opatřete pevným pletivem, laťkovou mříží či vyšší ohrádkou. I když se to nezdá, batolata se mohou utopit i v pěti centimetrech vody. Učte je také od útlého věku, že bez vašeho vědomí nesmí ze zahrádky nic sníst ani nikam lézt.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Rodina, Školák, Hlídání dětí, Chodítka, Dětský úraz, Jak, Tip, Pojistka, Elektrický proud, Dlaždič, Úraz, Horký čaj, Hořký čaj, Dětský, Spona, Trouba, Provázek, Lodž, Podlaha, Porcelán, Zdraví na Heureka.cz

Video