Maminka.czBezpečnost dítěte

10 tipů pro bezpečí vašeho dítěte, když se ztratí v lese. Proč pravidlo „nebav se s cizími lidmi“ v přírodě neplatí? Vysvětlí lesníci

Lenka Brožová 29.  11.  2022
Vzpomínáte na německou holčičku Julii, která se před rokem ztratila na Domažlicku? Pátraly po ní stovky lidí z Česka i Německa, desítky psů, tři vrtulníky s termovizí… Po dvou mrazivých nocích ji vystopoval až hajný. Jaká pravidla bychom měli dětem vštípit ohledně pohybu v lese? Ptáme se Jiřího Svobody, předsedy Sdružení obecních, soukromých a církevních lesů v ČR.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

VIDEO: Policisté, hasiči a další složky pátrají na Domažlicku po pohřešované Julii (8) z Německa


Pandemie nás naučila chodit víc do přírody, takže není na škodu si připomenout, jak se v ní chovat. A poučit o tom i své děti, protože jak ukázal právě loňský případ ztracené německé holčičky Julie, ani české hvozdy neradno podceňovat, obzvlášť když se teploty blíží nule. Jak podobným případům předcházet? A jak to aktuálně vypadá v českých luzích a hájích? Ptáme se JIŘÍHO SVOBODY, předsedy Sdružení obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL).

 

Pro pobyt v lese je potřeba vštípit dítěti výjimku z pravidla o nebavení se s cizími lidmi: jakmile se ztratí  a bude slyšet z vícero stran své jméno, mělo by se zastavit a volat zpět.

 

Pojďme si připomenout, že po výše zmiňované Julii pátrali policisté, Červený kříž, záchranné týmy… Prostě stovky lidí. Našel ji ale až hajný. Jak se mu podařilo vytipovat místo, kde se pak holčička našla?

Lesníci byli součástí celého pátracího týmu a postupovali koordinovaně s ostatními. Naši kolegové z Domažlických městských lesů přispěli hlavně tím, že dokonale znají prostředí. Doslova každý kámen, jak zmiňovala média. Ono to totiž přesně tak má být.

Když se v tomto ročním období ztratím já nebo třeba moje dítě, co je největší problém? Panika? Ztráta orientace a chození v kruhu? Zima?

Myslím, že nejhorší situace nastane ve chvíli, kdy se všechno, co jste vyjmenovala, sečte, a třeba se ještě přidá tma. U ztracené německé Julie z října loňského roku sehrál zřejmě navrch roli i fakt, že se holčička bála cizích lidí a nereagovala na volání.

Počkat, přece nám odmala kladli na srdce: „Nebav se s cizími lidmi!“

Pro pobyt v lese je potřeba vštípit dítěti výjimku. A sice tu, že jakmile se ztratí v lese a bude slyšet z vícero stran své jméno, mělo by se zastavit a volat zpět. Nejsme v Kanadě v rozlehlých národních parcích. Někdo ho jistě uslyší.

Obzvlášť po pandemii je v českých lesích poněkud nabito…

V některých obdobích opatření proti koronaviru zůstal les nám všem jako jediné místo, kde jsme se mohli nadechnout bez roušky nebo kde se dalo volněji sportovat. Případně si úplně obyčejně vyčistit hlavu od starostí, které dnešní doba přináší. Od kolegů mám informace, že se v lesích některých krajů pohybuje třikrát až pětkrát více lidí – pěšky, na kole, na běžkách, na koních… Podle dokumentu ministerstva zemědělství Zelená zpráva je tento počet nejvyšší od roku 1994.

Stačí 10 vteřin bez dozoru! Otrava, opařeniny nebo utonutí – nástrahy jsou skryty v pomyslném bezpečí domova
 

To je asi fajn pro lidi a jejich duševní i fyzické zdraví. Ale jak pro les?

Přináší to s sebou samozřejmě zvýšenou finanční zátěž při péči o lesní majetky a je jasné, že bez vzájemné ohleduplnosti se všichni v lesích nesrovnáme. Navíc je potřeba vzít v potaz, že v naší republice probíhá několikátým rokem historicky nejrozsáhlejší kůrovcová kalamita. Má úplně apokalyptické rozměry a přes veškerou snahu se nedaří vytěžit z lesů všechny kůrovcové souše – to jsou ty od pohledu mrtvé, rezavé stromy. Takové souše jsou zejména ve větru nebo v případě, že napadne větší množství sněhu, nestabilní, což pak vyžaduje při pohybu lesem větší obezřetnost. Plus je samozřejmě nutné respektovat zákazy vstupu tam, kde se těží, je třeba řídit se pokyny lesníků. Abych to shrnul – v lesích je momentálně rušněji než kdykoliv předtím.

Máme tendenci podceňovat nebezpečnost českých lesů?

Stává se to. Vždycky je potřeba počítat s tím, že jste v přírodě, s tím, v jaké se pohybujete nadmořské výšce, jestli jste zrovna na nějaké značené trase, nebo jste se vydali do lesa na houby a borůvky a obklopuje vás volný terén… Čím méně ho znáte, tím lepší je dávat si pozor, nespustit děti z očí a domluvit si, co kdo bude dělat, pokud se přece jen ztratíte.

Jaká jsou základní pravidla slušného chování v lese?

Je to úplně jednoduché: každý les někomu patří, takže základním pravidlem je chovat se v něm jako na návštěvě. Neodhazovat odpadky, sbírat lesní plody výhradně pro svou potřebu, nehlučet, pohybovat se po vyznačených stezkách, držet psa na vodítku, nezapalovat ohně… Tato obecná pravidla zná snad každý, a přesto jen vyčistit lesy od odpadků stojí nemalé finanční prostředky, které jdou na velkých obecních majetcích ročně až do milionů.

Jaký nejčastější prohřešek proti bezpečnosti v lese Češi páchají?

Někdy veřejnost obtížně chápe, že různá opatření týkající se například zákazu vstupu do některých lokalit jsou pro jejich vlastní bezpečnost. Bohužel lidé často pásky přelézají, trhají, pokyny nerespektují, a ještě se mnohdy na nás lesníky mračí, proč v lese překážíme s technikou. Ono je to ale úplně obráceně: vlastník nebo jeho zaměstnanci se věnují péči o majetek a to, že se tam veřejnost může projít nebo projet, poskytují jako benefit.

Proberte s dětmi následující desatero bezpečného pohybu v lese:  

  1. Mluvte otevřeně, ale nestrašte. Povídejte si s dětmi dopředu o tom, jak se v lese chovat. O případných nebezpečích a o tom, jak při nich postupovat, s nimi mluvte otevřeně a bez přehnaných emocí. Především vysvětlujte, jak rizikům předcházet.
  2. Berte mobil na výlet s sebou. Signál ale nemusí být všude nebo může při pádu dojít k poškození přístroje. Proto by měl někdo z vašich blízkých vědět, kde se budete pohybovat a kdy se plánujete vrátit.
  3. Přibalte píšťalku nebo vysílačku. Hra na schovávanou, sbírání hub a borůvek… Zapískat v případě zatoulání se je jednoduché a užitečné. Jen prosím děti upozorněte, ať zbytečným pískáním neruší klid zvěře i ostat ních návštěvníků lesa. Pokud rodina hraje dobrodružnou hru, hodí se také vysílačky.
  4. Oblečte dítě do barev. Ztracené dítě oblečené do tmavě zelené nebo hnědé barvy je v lese téměř neviditelné. Ve výrazné bundě, kalhotách i čepici bude mezi stromy spíš vidět – pro rodiče i při případném pátrání.
  5. Hlídejte vzdálenost. Měla by být taková, abyste vy viděli na děti a ony na vás. Pozor na odbočky a křižovatky!
  6. Domluvte si znamení pro případ nouze. Poučte děti: pokud se ztratí, ať nechávají vzkazy a dělají značky! Ideální je poskládat na otevřené ploše nějaký velký obrazec, třeba písmeno X, které bude viditelné ze vzduchu pro vrtulník.
  7. Vysvětlete dětem, kudy se vydat – a zda vůbec se někam vydávat. Vždycky je dobré sledovat potok nebo silnici – je pravděpodobné, že vedou do civilizace. I když někteří odborníci doporučují zůstat na místě, protože s přecházením roste riziko, že se ztracený a zachránci minou.
  8. Poučte děti o kontaktu s cizími lidmi. Je otázkou, jak moc děti instruovat ohledně kontaktu s cizími lidmi. Obecně platná pravidla, že je potřeba být vůči neznámým dospělým obezřetný, tak docela neplatí pro případ, že se dítě ztratí v přírodě.
  9. Zvažte dopředu počasí. Při větrném počasí nebo při bouřce mohou ze stromů padat uvolněné větve a způsobit vážné zranění. Toto riziko přetrvává i několik dní, takže v takových případech s návštěvou lesa počkejte.
  10.  Držte se vyznačených tras. Některé lesy jsou z důvodu ochrany přírody ponechávány jako bezzásahové, suché stromy jsou nestabilní zejména za větru nebo při sněhové nadílce. V případě rizika se tedy pohybujte po vyznačených cestách, které se lesníci snaží prioritně udržet pro veřejnost bezpečné. A moc prosíme – vždy respektujte pokyny nás, lesníků.
5 tipů, jak zajistit, aby malí objevitelé byli doma v bezpečí
Témata: Děti, Praktické rady, příroda, pravidla, Pes, Bezpečnost dítěte, Prior, Holčička, Lesník, Les, Česká republika, Cizí člověk, Německo, Jiří Svoboda, Červený kříž, Kanada, Hasiči, SVOL, PRÁV, Zákaz vstupu

Video