Maminka.czVýchova

10 typických situací, v nichž matka a otec jednají s dítětem úplně jinak. A jak je to u vás doma?

len 25.  5.  2023
Otec i matka hrají ve výchově důležitou, i když odlišnou roli. A tento smíšený přístup dítěti prospívá. Někdy je docela sranda, jak mají rodiče ve stejných situacích rozdílné názory i postupy. A sem tam to s sebou nese nějaký ten zádrhel či neporozumění. Jako třeba v těchto deseti situacích...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Abychom se ovšem nepohybovali pouze v oblasti takzvaných anekdotických důkazů, poprosili jsme o komentář jednotlivých situací MIROSLAVU VOKOUNOVOU KREPČÍKOVOU, speciální pedagožku a ředitelku Nadačního fondu Propolis 33. "Vezměte prosím v potaz i to, že každý z nás je jedinečný a individuální, neseme si nějaké vzorce ze své rodiny a zkušenosti, které jsme získali během života. Někdy obě výchovné role zastává jen jeden rodič a druhý chybí. Nebo může být druhý rodič velmi pracovně zatížen a potom se i vztah s dítětem proměňuje a nelze užít tyto obecné příměry," připomíná ještě speciální pedagožka.

A teď už se pojďme podívat na slibovanou desítku situací, díky nimž si uvědomíte, jak odlišně funguje mysl i rodičovské poslání maminek a tatínků.

VIDEO: Ach ti tatínci aneb Tatínkova výchova

Když máte spát s miminkem v jedné posteli

Ať už je to tak nějak od přírody, nebo tím, že obvykle trávíme s miminkem více času, když není poblíž, jako by nám něco chybělo. Navíc se dočítáme o benefitech takzvaného co-sleepingu, jako jsou podpora laktace, synchronizace spánkových rytmů, snižování rizika SIDS (syndrom náhlého úmrtí novorozence) a podobně. V neposlední řadě je to praktické - nemusíte vstávat několikrát za noc kvůli kojení či přebalování, s mnohem menším výdejem energie to zvládnete s prckem hned vedle. To tatínkové, když přijde na společné spaní, se nezřídka ve výsledku stěhují na gauč. Prý se bojí, aby miminku neublížili, nebo ho dokonce nedejbože nezalehli. Marně jim ukazujete vyjádření odborníků, že pokud jsou dodržena základní bezpečnostní pravidla a člověk není opilý, obézní nebo pod vlivem návykových látek, je riziko naprosto minimální. Jenže některé strachy jsou prostě iracionální a argumenty neobstojí. A možná mají muži taky pocit, že je dítě obsadilo jejich místo, což?

Miroslava: "Téma spaní dítěte v jedné posteli s rodiči je velmi kontroverzní. Hraje se o užší intimní vztah dítěte a rodičů versus partnerský vztah mezi rodiči. Vždy záleží na tom, jak to rodiče cítí a zda chtějí sdílet s dítětem spánek. Důležité je, aby byli se společným spaním v souladu oba rodiče. Aby se na tom domluvili. Občas se totiž stává, že to rozhodne žena. Už proto, že má větší předpoklady pro napojení se na dítě, což je dáno už tím, že dítě devět měsíců nosila ve svém těle."

Vyhazování do vzduchu, lechtání a pošťuchování. Maminky, neděste se, i tohle děti při hraní potřebují!

Když dítě v noci pláče

Pořídit si dítě znamená (zejména v počátcích) obětovat část svého spánku. U nás maminek je to o to markantnější, že se obvykle budíme při sebemenším zakníknutí mrňouska. Máme na jeho hlas prostě nastavené ucho a mozek. Zatímco tatínek kolikrát i zvučný pláč celkem v klidu zaspí. Jak to? Jeden z důvodů může být, že mužovo podvědomí ví, že on přece není tím, na kom je první řada ten pláč řešit.

Miroslava: "Tím, že je žena víc napojená na dítě, dokáže na jeho pláč reagovat rychleji. Zároveň ho snadněji rozpozná mezi ostatními zvuky, případně mezi jinými dětskými pláči. Tím nechci nijak tvrdit, že jsou otcové k tomuto imunní. Záleží také na tom, jak jsou rodiče domluvení, kdo k dítěti vstává. Je dobré se v tom vystřídat, aby i matka měla možnost se dostatečně vyspat."

Když je dítě rozrušené nebo rozzlobené

Co udělá v takovém případě většina maminek? Začne na dítě mluvit, dotýkat se ho, utěšovat. Otec má spíše tendenci pokusit se uvolnit dětské emoce a napětí pomocí nějaké fyzické aktivity – prostě myslí víc na akci.

Miroslava: "Matka je více v kontaktu s tělesným prožíváním a emocemi dítěte. Proto ho upokojuje a uklidňuje, aby se cítilo dobře a vyrovnaně. Otec svým přístupem dítě učí, jak řešit krizové situace, aby si umělo poradit samo." 

Když si společně hrajete

Maminky prý dětem umožní pohodlnou hru tím, že dítěti poskytnou vše, co potřebuje, nezřídka mu ulehčují. Ruku na mateřské srdce - máte to také tak? Třeba když dítě necháte vyhrát v Člověče, nezlob se. To tatínkové dělají jen velmi neradi - pro ně to pak není fér hra a vůbec "v životě ho taky nikdo nebude nechávat vyhrávat". Vedle toho se snaží dítě přimět, aby se na hře významně podílelo. A často po něm chtějí i celkem náročné podílení se, třeba tahání těžších věcí a podobně. Na umetání cestičky prostě tatínci moc nehrají.

Miroslava: "Vzhledem k tomu, že matka do určitého věku dítěte s ním tráví více času, tak už ví, co kdy dítě ke hře potřebuje. Podporuje ho, aby bylo schopné si to připravit přede hrou. Otec vede dítě ke kreativitě, tvořivosti a samostatnosti – což je neméně důležité!"

Když se dozvíte o vztahu svých dětí

Traduje se, že muži si ve vypjatých situacích spíše zachovají chladnou hlavu. Pokud jde o partnery a partnerky jejich potomků, tolik to neplatí. Zejména co se partnerů dcer týče, to je úplný soudní proces! Vybírají, kritizují a nezřídka odsuzují. Maminky naopak vztahy svých dětí podporují, a možná proto je pravděpodobnější, že se jim dítě se svým milostným životem svěří.

Miroslava: "Matky jsou více napojené na emoční prožívání dítěte a častěji s ním komunikují, proto se k nim spíš dostane informace o vztazích než k otci. Tu pak otci většinou předává matka. Záleží také ale také na pohlaví dítěte a na vztahu dítěte k rodiči."

Když vyprávíte příběhy

Tohle není dohad, ale empiricky dokázaný fakt: Při vyprávění příběhů nebo při pohádce před spaním se matky víc soustředí na předání poselství nebo morálních hodnot. Zjednoduší příběh tak, aby vyzněl láskyplně a bezpečně. Oproti tomu z otců padají často i drsná a divoká fakta.

Miroslava: "Nedá mi to a musím k tomu říct, jaká je škoda, že v současné době se stále méně vyprávějí příběhy, které nahrazuje televize nebo internet. Vyprávění totiž napomáhá tvoření vztahu i kreativity. Do příběhů se často vkládají zkušenosti toho, kdo vypráví, ale i oblíbené situace. Zde se právě nabízí, že matka bude víc mluvit o tématech vztahů a otec o odvaze a překonávání překážek. Obojí se dítěti bude náramně hodit."

Když děti chtějí jít někam samy

My maminky jsme s tím někdy až otravné: kdy, kde, s kým, čím, případně se obáváme o teplotní komfort dítěte. A pokud nejsme s odpověďmi zcela spokojené, akci potomkovi vymlouváme, zrazujeme ho od ní. Otcové se něčím takovým nenechají rozhodit, dítě u nich má větší šanci získat svolení. Ale pozor: Matky jsou zároveň ke svým dětem shovívavější, čímž šance na změnu jejich názoru roste. To pokud se tatínkovi nápad nelíbí, nejede přes to vlak!

Miroslava: "Pokud má jít dítě samo ven, otec většinou zjistí základní informace: kam jde a kdy se vrátí. Předpokládá, že dítě dokáže vyhodnotit situaci i bezpečnost svého chování. Matka zjišťuje více podrobností a podle toho si vytváří obrázek o bezpečnosti situace pro dítě."

Když jste s dětmi venku

My maminky hrajeme hry zrakové, sluchové, rozuměj bezpečné. Tatínkové jdou do těch tělesných, pohybových. To je to drsné lechtání, vyhazování do vzduchu, škrábání vousy a podobné aktivity, u nichž se vám tají mateřský dech. Takovému chování se říká poking a je to něco mezi pošťuchováním, popichováním, škádlením a postrkováním. Z pohledu maminek naprosto zbytečná provokace, z pohledu otce jakási diagnostika toho, co dítě umí a vydrží.

Miroslava: "Otcové podporují a více vyzývají děti k aktivitám, které směřují k překonávání strachu a hranic, většímu výkonu a soutěžení, touze po tom být nejlepší. Matky vedou více k bezpečnosti a dobrému vyhodnocení situace." 

táto, udělej mi most!

Odlišnosti v komunikaci rodičů s dítětem zkoumala psycholingvistka z Bostonské univerzity Jean Berko Gleson. Na základě výsledků přišla v roce 1975 s tzv. Gleasonovou teorií mostu. Podle této hypotézy tatínkové svým přístupem a chováním vytvářejí potomkovi jakýsi most, který ho převádí do života, do společnosti. Tato role se v odborné literatuře také nazývá the father´s challenging role a cílem je podněcovat dítě k zajímavým, možná i obtížnějším řešením. Díky tomu si dítě buduje cit pro pravidla, učí brát v úvahu své síly, odhadnout rezervy, vytrvat, případně se vyrovnat s neúspěchem.

Když fotíte své děti

My mámy se snažíme cvaknout ty nejroztomilejší fotky. Protože přece naši potomci jsou taaak roztomilí, tak ať to svět vidí!  Klidně je i pro ten účel speciálně oblékneme. Tatínci to takhle nemají, když už tedy fotí, snaží se cvaknout ty nejzábavnější snímky. Klidně i v trapných situacích, aby se později při jejich prohlížení s dětmi zasmáli.

Miroslava: "Já v tom zas až takový rozdíl nevidím. Současná společnost vede více k zachycení a zdokumentování situace než k prožívání bez rušení. Plné prožití radostných prožitků versus zachycení. Ano, ženy obecně více sdílejí. Ale myslím, že jak matky, tak otcové se velmi rádi pochlubí radostí z úspěchů svého dítěte."

Když zjistíte, že dítě jí jídlo ze země

Znáte oblíbené pravidlo pěti sekund? Jeho podstata spočívá v tom, že jídlo, které spadlo na zem, se může bezpečně sníst, protože na něj ještě nestihly „naskákat“ bacily. Nikdo neví, kde se tato teorie vzala, a vědecky je to nesmysl, ale mezi lidmi přetrvává. Tedy hlavně mezi muži, maminky ho moc rády nemají a tolik nedovolují dětem jíst jídlo, které spadlo na zem. Tatínci se v anketách svěřují, že tohle jednání považují za přehnané a jsou dokonce ochotni se svými dětmi jíst ze země také. A pozor: nabádají je , aby o tom své maminky neinformovaly!

Miroslava: "Vzhledem k situaci během dvou pandemických let vnímám, že toto prošlo velkou proměnou. Rodiče obecně více hlídají hygienu svých dětí."


Klepněte pro větší obrázek
 Mgr. MIROSLAVA VOKOUNOVÁ KREPČÍKOVÁ, DiS.,
Speciální pedagožka s dvacetiletou praxí v pomáhajících profesích: Pracovala s rodinami v krizi, s lidmi s handicapem, s dětmi s poruchami chování, s matkami samoživitelkami, se seniory atp. Je lektorkou osobního rozvoje a ředitelkou Nadačního fondu Propolis 33.
Více na vokounova-krepcikova.cz a nfpropolis.cz
Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodičovství, Rodiče, Matka, jídlo, tatínek, Otec, mateřská láska, Otcové, internet, Propolis, Děti, Jean, Prožití, Nadační fond Propolis, Typická situace, Maminka, Podstata, Posel, Vztah, Tatínkova výchova