Maminka.czChování a vztahy

10 věcí, které byste měla vědět, než s ním začnete bydlet

Elena Antalová 2.  9.  2012
Je statisticky dokázáno, že téměř polovina žen již po prvním týdnu společného soužití s partnerem prožívá zklamání. Abyste k nim nepatřily i vy, přinášíme vám seznam věcí, které byste o svém partnerovi měla vědět a připravit se na ně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. MÁ ÚPLNĚ JINÝ VKUS NEŽ VY

Už jen zařizování bytu může být prvním kamenem úrazu vztahu. Zatímco vy vybíráte ne moc drahé, zato praktické a vkusné věci, přítel za vámi hlasitými povzdechy demonstruje, jak se nudí. Nálada se mu zvedne, až když zavítá do elektra. Postupně na všech obrazovkách zkoukne celý film a pak s nadšením malého dítěte ukáže na obrovské monstrum. Vytáhne kartu od společného účtu a polovinu našetřených peněz odevzdá výměnou za krabici s plazmou. V žádném případě nečekejte, že s vámi přítel koupi zkonzultuje. „Tomáš přitáhl domů nové domácí kino, aniž by se se mnou poradil, a omluvil to tím, že bych tomu stejně neporozuměla,“ říká editorka právnických textů Romana (28).

2. ŠPINAVÉ PRÁDLO NECHÁVÁ VŠUDE PO BYTĚ

Celý den jste strávila v práci, pak jste běžela nakoupit, poctivě jste si vystála frontu u pokladny, poté jste nastoupila do přeplněné MHD a těšila se, až se sesunete svému nejdražšímu do náručí. Jenže místo přítele vás u dveří přivítá špinavá ponožka, dva mokré ručníky a trenýrky. Na vaší orchideji vyrostlo v době vaší nepřítomnosti zpocené tričko a židle ozdobily špinavé tenisky z tréninku. To, že muži opravdu neměli ještě tu čest s košem na špinavé prádlo, dokazuje i asistentka ředitele Klára (24). „Přítel si doma vytvořil několik hromad prádla, o kterých tvrdí, že jsou systematické a praktické. Jakmile si dovolím zmuchlaná trička vyprat a uklidit do skříně, běsní, že nemůže nic najít.“

3. NIKDY SE NESPŘÁTELÍ S ODPADKOVÝM KOŠEM

Zatímco vy pokládáte za samozřejmé, že se odpad vyhazuje do speciální nádoby, muž odpadky pokrývá podlahové krytiny, konferenční stolky, police, postel, zkrátka všechna místa, která odpadu nepřísluší. Na otázku, zdali by mohl použitý obal vyhodit, odpovídá většinou rozpačitě. To potvrzuje i úřednice Petra (34) a dodává: „Raději se vzdejte vize, že se to váš drahý třeba jednou naučí, a upusťte od snu, že uvidíte svého přítele a váš nerezový odpadkový koš jako nerozlučné přátele.“ Srovnejte se s tím, že budete zakopávat o plastové láhve a v posteli budete nacházet stanioly od jeho oblíbených sušenek.

4. S OPRAVOU DROBNÝCH ZÁVAD SI NEVÍ RADY

Pokud se u vás doma objeví nějaká drobná závada a váš partner se rozhodne, že ji opraví sám, smiřte se s tím, že jeho „umění“ zákonitě způsobí řadu dalších závad. „Od té doby, co se mi přítel snažil spravit fén, který měl jen drobnou vadu, se kterou si po partnerově zásahu nevěděli rady ani ve specializované prodejně, raději závady zatajuji. Například když se přítel rozhodne vyměnit žárovku, zalžu, že náhradní nemáme, a po jeho odchodu si ji vyměním sama,“ říká studentka Jitka (22). Tento způsob je opravdu jistější. Předejdete tak smutnému pohledu na zahloubaného muže, který se nevěřícně dívá na utržené splachovadlo. Nedovolte mu, aby se vyšplhal na druhou příčku štafl í – urval by i zbylé části a vás by pak čekala cesta do prodejny sanitárního zařízení.

5. NEVÍ, ŽE I PO „MALÉ POTŘEBĚ“ SE SPLACHUJE

Také máte ráda čistotu a pořádek? A zejména v koupelně? V tom případě se s nimi nadobro rozlučte, pokud nechcete dalších několik let trávit každý den v gumových rukavicích se Savem v ruce. Muži používají toaletu poněkud zvláštním způsobem. S prkénkem si už dávno hlavu nelámou. Tak dlouho jsme jim říkaly, aby jej dávali dolů, až usoudili, že pro ně bude výhodnější vůbec ho nezvedat. Až tedy po muži půjdete na záchod, nezarážejte se nad tím, že nesplachuje, popřípadě nenechává prkénko ani podlahu pod mísou bez poskvrny. A nezkoušejte ho to ani naučit. O to se bez úspěchu pokusila barmanka Gita (31). „Poté, co jsem příteli neustále nadávala, že po sobě neumí splachovat, přistihla jsem ho, jak s radostí močí do našeho umyvadla.“

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na září 2012

6. STÁLE VÁS BUDE SROVNÁVAT SE SVOU MATKOU

Chtěla jste příteli udělat radost, a tak jste si pečlivě nastudovala recept na svíčkovou? Až mu jeho porci pyšně nandáte na talíř (a taktně zamlčíte, že na první nepovedené várce si pochutnal váš pes), místo ovací uslyšíte: „Bylo to dobrý, ale maminka dělá lepší.“ Zvykněte si na to, že slovo maminka budete slýchávat častěji. Budoucí tchyně se nevědomky stane vaším soupeřem naprosto při všem. I odborníci se shodují v tom, že muži berou svou matku jako vzor a rádi by svou přítelkyni viděli jako její mladší dvojnici. Pokuste se tedy vyrovnat se s tím, že ať sáhnete na cokoli, tchyně by to určitě udělala lépe.

7. JEHO NACHLAZENÍ JE TÉMĚŘ VŽDY SMRTELNÉ

Pokud jste si myslela, že to nejhorší, co jste měla doma, byli zákeřní faraoni, nenechte se mýlit. Muž potýkající se s příznaky nachlazení je daleko horší. Takzvaná „rýmička“, podle muže stav, kdy je ohrožen na životě, vám dokáže znepříjemnit několik nocí. Všelijaké hekání a chrochtání doprovázené výkřiky „Dusím se!“ rychle přechází ve vnitřní teplotu. Je nenaměřitelná, ale on cítí, že ji má. Po celém dni, kdy po vás chce uvařit čaj, koupit noviny, nakrmit a pořádně přikrýt, se nebudete moct dočkat večera, až usne, a budete se těšit na oblíbený seriál. Jenže to vám znepříjemní jeho hlasité chrápání, které neutišíte ani hlasitým mlaskáním. Obrat nastává ve chvíli, kdy onemocníte vy. „Raději se naučte vařit čaj i ve čtyřicítkách, jelikož od chlapa, kterému by v hospodě utekl fotbal, se ho nedočkáte,“ radí koncipientka Lucie (27).

8. NERAD UTRÁCÍ ZA „ZBYTEČNÉ VĚCI“

Muži mají jednu úžasnou vlastnost – vysypat na vás tisíc důvodů, proč spoustu věcí nepotřebujete. „Martin se mi pokoušel vysvětlit, že tyto tampony jsou moc drahé, ať si koupím nějaké levnější, a dokonce mi je začal sám vybírat. Celá ulička se válela smíchy,“ prozrazuje tiše aranžérka Ivana (24). Stejně tak mají muži tendenci kritizovat vaši přílišnou hygienu a dokážou lamentovat nad proteklými litry vody. Jenže jakmile se jedná o jejich výstroj na hokej, všechna jejich výchovná slova jako by se rázem rozplynula. Nesnažte se pochopit, jak se dá srovnat toaletní papír za 60 Kč s výstrojí za 5000 Kč. Zaprvé na to žádná žena nikdy nepřišla a zadruhé máme podezření, že ani sami muži to nevědí.

9. NERAD VYHAZUJE VZPOMÍNKY NA MLÁDÍ

Tak tuhle slabost pocítíte zejména, pokud se budete stěhovat do 1+1, v horším případě do garsonky. Zatímco vy si zabalíte jen nejdůležitější věci, které ještě protřídíte, a polovinu z nich věnujete charitě, on přitáhne 13 beden, z nichž pouze ve dvou má věci, které byste mohla označit za použitelné. Z krabic začne vyndávat bundu, kterou by si na sebe nevzal ani váš děda, hrníček s kačerem, hodiny, které přestaly fungovat, když jste se narodila, několik ponožek, které k sobě nemají druhou do páru, a stará rovnátka na památku. Pochopitelně se z toho nic nemůže vyhodit, protože mu to připomíná jeho nejlepší časy. „Nesnažte se jeho poklady potají vyhodit. Klidně je pak půjde vylovit z popelnice a ještě vám utrhne ostudu,“ varuje designérka Míša (21).

10. NEUMÍ HODINY

Dalším vážným problémem je čas. Muži dokonce i pokud vám slíbí, že přijdou tehdy a tehdy, dokážou se zpozdit o několik hodin. Ovšem v případě, že se vám jednou za uherský rok podaří vyprat, vyžehlit a uklidit v rekordním čase, a tudíž byste si mohla dát dvojku vína s kamarádkou, už v devět vám začne vibrovat telefon, že byste měla přijít domů, protože váš králíček nechce být sám. A když budete oponovat tím, že on byl den předtím v baru do ranních hodin, zkušeně vám vysvětlí, že to je něco jiného. „Když mi partner říká, že přijde o půlnoci, automaticky si k tomu připočítávám 3 až 4 hodiny. Je pravda, že včasným příchodem mě za 5 let soužití překvapil jen jednou, a to jen proto, že zapomněl peněženku,“ vzpomíná tanečnice Věra (29).

Témata: Chování a vztahy, Kačer, Odpadkový koš, Věc, Čtyřicítka, Trenýrky, Výstroj, Monstrum, Oblíbený seriál, Nejlepší čas, Špinavé prádlo, Budoucí tchyně, Celý film, Domácí kino, Rekordní čas, Úřednice, Mela, Zac

Video