Maminka.czTěhotenství

Nečekáš dvojčata? 10 věcí, které nechce slyšet žádná těhotná

Jana Kantorová 29.  9.  2018
Nastávající maminka se tak nějak přirozeně stává středem zájmu společnosti. Najednou i cizí lidé mají potřebu jí něco sdělit. I když je o to nikdo neprosí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakmile se v místnosti objeví těhotenské břicho, jako by všichni ztratili zábrany. A z pusy prostě vypustí první věc, která je napadne. Často si ani neuvědomují, jak urážlivě mohou jejich věty znít, i když to tak asi nemyslí. Při obou těhotenstvích jsem se snad dnes a denně setkávala s větami, které mě naprosto vytáčely. Takže pššššt, tohle těhotným určitě neříkejte.

 1. „Můžu si sáhnout?“

Těhotenské bříško se během těch devíti měsíců stává veřejným majetkem. 

Na jednu stranu je jiný stav spojující a i ve společnosti neznámých lidí se na vás každý bude usmívat. Ale na stranu druhou všichni tito cizí lidé začnou (někdy i bez dovolení) sahat na vaše bříško. Výše zmíněná otázka je často doplněna ještě další, neméně „příjemnou“: „Už kope?“ nebo „Kde kope?“ Jsou ženy, kterým to nevadí. Pro mě ale bylo právě tohle tou největší noční můrou.

2. „Nečekáš dvojčata?“

Komentář ohledně velikosti břicha patří k těm nejhorším a nejnetaktnějším. 

Maminky už si i tak připadají jako slonice, necítí se dobře, sotva chodí, sebevědomí se ztratilo někde v meziprostoru a do toho nějaký chytrák (i když tomu překvapivě vévodí hlavně ženy) zavtipkuje na váš účet. V mém případě šlo o větu: „Ty máš ale obrovské břicho.“ A přitom jsem si byla jistá, že mám normální těhotenské břicho. Malá těhotenská bříška jsou spíše výjimkou, přesto všechny netěhotné znovu překvapuje, jak velká dokážou být.

Aby ne, v průměru jsou v něm jedno 3,5kilové dítě, kilová placenta a asi půl kila až kilo plodové vody plus všechny zbylé orgány. Kam to máme podle vás asi nacpat?! „Já jsem se naopak setkala s druhým extrémem. Měla jsem pidibříško, ačkoli jsem jedla a jedla. Známí se tak pozastavovali nad tím, jestli je miminko v pořádku, a pomlouvali mě, že určitě držím dietu,“ vypráví kamarádka Agáta. 

Video: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

3. „Musíš kojit/krmit z lahve.“

Není důležité, jak své miminko krmíte, ale že ho krmíte a že se o něj staráte, jak nejlépe dovedete.

„Ještě jsem ani neporodila, ale pravidelně slýchávám, jak mám krmit, které plenky mám používat, co oblékat nebo jaký kočárek koupit. Je to unavující a otravné a nakonec já se rozhodnu, jak budu krmit a co malému obleču, až bude na světě,“ píše čtenářka Radka a dodává, že její největší starostí je teď užít si těhotenství a porodit zdravé miminko. 

4. „Tohle bys ale neměla...“

Každému dělá v těhotenství dobře něco jiného. Co se rozhodne těhotná žena dělat, jíst nebo pít, je jen její věc.

Většina žen své počínání konzultuje s lékařem a pak rozhodně nemá potřebu kdekomu vysvětlovat, proč si může dovolit jíst sýry, pít sem tam trochu vína, dát si kafe, cvičit, běhat apod. „Opravdu jsem nesnášela ty pohledy kolem, když jsem si nasadila běžecké boty a vyrazila na svůj tradiční okruh. Běhání mi prostě dělalo dobře, i když jsem byla v sedmém měsíci. K tomu se přidala i moje obliba vína a rázem jsem byla nejhorší matkou,“ přidává se kamarádka Lenka. 

5. „Můj porod byl...“

To, že někdo porodil od začátku kontrakcí během hodiny nebo se s tím mořil dva dny, neznamená, že to tak bude i u vás.

Porod je dynamický děj a nikdy nelze dopředu předvídat, jak bude probíhat, proto nevyžádané rady a tipy hoďte za hlavu. Stejně jde o velmi nepřenosné zkušenosti. Já osobně jsem nesnášela hlavně hororové porodní příběhy. Najednou všechny ženy v mém okolí bojovaly při porodu o život svůj nebo miminka a sdělovaly mi všechny detaily. Stačilo však razantně říct „dejte mi pokoj“ a byl klid. 

Ty máš ale balony! 7 věcí, které neříkejte kojící matce

6. „Už nebudeš spát, cestovat...“

Nebojte, i rodiče mají život.

Plnohodnotný. Ano, možná toho spánku na nějaký čas ubude a rodině se změní priority, ale rozhodně není potřeba rezignovat na život. Do téměř každé zábavy je možné vaše miminko zapojit již odmalička. „Jsme docela akční rodina, cestování byl náš život. Když jsme se rozhodli pořídit si potomka, kdekdo se pozastavoval nad tím, že i nadále plánujeme cestovat. Máme však extrémně hodné miminko, které s námi letělo už po šestinedělí,“ píše čtenářka Katka.

7. „Tobě to těhotenství teda uškodilo...“

Tahle poznámka bolí. Ženy se celé těhotenství jen těžko vyrovnávají se změnami svého těla.

Každý den vidí své nedokonalosti a vrcholem všeho je, když jim o nich ještě někdo řekne nahlas. Většina z žen však ví, že za to utrpení a škody na kráse to finále stojí. Namísto toho raději řekněte každé těhotné, že jí to mateřství sluší (anebo mlčte).

8. „Jsi moc tlustá/hubená...“

Komentovat hmotnost těhotné ženy má právo snad jen ošetřující gynekolog nebo porodník.

Ten zná ženu i průběh jejího těhotenství. Všichni ostatní by měli zamknout pusu na zámek. A doufat, že nepřiberou třicet kilo jako já v prvním těhotenství.

9. „Bylo to plánované?“

Tak do toho opravdu nikomu nic není, jde o opravdové tabu.

„Překvapovalo mě, jak intimní otázky lidi těhotné ženě pokládají. Jako by se tím bříškem rozplynuly veškeré zábrany. Nakonec je snad jedno, jestli jsme si miminko udělali náhodou, nebo je důsledkem IVF,“ stěžuje si čtenářka Petra.

10. „To jsou ty hormony!“

Ano, u těhotné ženy hormony lítají nahoru a dolů jako na houpačce, ale opravdu nikomu z jejího okolí nepřísluší daný stav nějak řešit. 

8 brutálních pravd o těhotenství aneb co vám nikdo neřekne
9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?
Tohle rozhodně musíte zažít před příchodem (prvního) dítěte
Témata: Těhotenství, Miminko, Vaše příběhy, Chování a vztahy, Dvojča, Běžec, Obrovské břicho, Lenka, Největší s, Cizí člověk, Nepřenosná zkušenost, Kilo, Bolest břicha, První těhotenství, První věc, Břicho, Bříško, Zdravé miminko, Nejhorší matka, Dovolení, Dvojče, Ošetřující gynekolog, Těhotenské bříško, Účet, Slon