Maminka.czChování a vztahy

10 věcí, které pomohou překonat ranní ztuhlost

Ulekare.cz Ulekare.cz 13.  12.  2013
10 věcí, které pomohou překonat ranní ztuhlost
Máte kvůli bolestem problém vstát ráno z postele? Trvá hodinu, než se vaše tělo dostane na „provozní teplotu“? Pokud ano, může vám pomoci několik rad pro co nejlepší zvládnutí tohoto hendikepu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejste v tom sami

Znáte to: ráno se sotva rozhýbete a po pár hodinách už klouby a svaly křičí bolestí. Kvůli zhoršené pohyblivosti nestíháte to, co plánujete. Rozhodně nejste v podobné situaci jediní – ranní ztuhlost a bolestivost je jedním z vůbec nejčastějších stesků v ordinacích lékařů. Postihují jednoho člověka z padesáti, přitom sedmkrát častěji trápí ženy. Nenechte tyto potíže, aby vám komplikovaly život, a vyzkoušejte některé z našich následujících tipů, jak překonat ranní ztuhlost a prožít den v pohodě.

Na čem záleží

1. Spánek.Neponocujte a pořádně se vyspěte. Delší a hlubší spánek pomáhá regeneraci kloubů a svalů a nabíjí tělo novou energií. Před usnutím přestaňte myslet na starosti, vyřešíte je zítra. Spěte na boku nebo na zádech, ležení na břiše zatěžuje bedra a páteř.

2. Ložnice. Zabraňte průvanu v ložnici tím, že pořádně zavřete okna a dveře. Ztuhlosti kloubů a svalů napomáhá také chlad a vlhkost. Pokud je v ložnici příliš zima, přitopte si nebo použijte více přikrývek a deku pod prostěradlo.

3. Po probuzení. Protáhněte se ještě vleže. Až poté si sedněte na postel a udělejte pár předklonů a úklonů do stran. Procvičíte tak svalová vlákna a meziobratlové ploténky v páteři a prokrvíte je.

4. Ranní sprcha. Dejte si po ránu horkou sprchu a relaxujte. Teplo podporuje prokrvení svalů a kloubů. Zároveň uvolňuje ztuhlá a stažená místa.

5. Procvičení. Po horké sprše udělejte pár dřepů tak, abyste nespadli. Něčeho se přidržte a jděte do podřepu co nejníže, jak jen vám bolest dovolí. Pak se zhluboka nadechněte a zase se pomalu postavte. Tento pohyb procvičuje téměř 90 % všech svalů a zapojuje také svaly břišní a ty kolem páteře. Navíc se ztiší i vrzání vašich kloubů.

6. Pití. Nejlepší je čistá voda. Je-li závadná, může se v ní nacházet spousta toxinů nebo hormonů, které se v těle hromadí a způsobují bolestivost kloubů. Zjistěte si proto kvalitu vody z vodovodu nebo ze studny, případně ji pro jistotu převařujte.

7. Zdravé jídlo. Při nákupu si pročtěte složení výrobků a vyhněte se barvivům, umělým dochucovadlům a sladidlům. Nepřejídejte se. Klouby zatěžuje i nadváha nebo obezita. Nemusíte vyloženě hubnout, stačí, když nebudete přibírat na váze.

8. Relaxační cvičení.Naučte se uvolňovací cviky proti stresu, např. dechová cvičení nebo jógu. Vypořádat se s nepříjemnostmi kolem vás také pomáhá uvolnit svaly a napětí.

9. Pohyb.Stačí prostá chůze. Udělejte 10 tisíc kroků denně a uleví se vám. Kupte si např. pedometr, který kroky počítá za vás. Pohyb navíc uvolňuje endorfiny neboli hormony štěstí.

10. Oblečení. Obzvláště v zimních měsících se teple oblečte. Noste svetr a spěte ve flanelovém pyžamu. Nezapomeňte, že chladný vzduch působí ztuhlost svalů a kloubů.

Zdroj: www.ulekare.cz

Témata: Chování a vztahy, Web Ulékaře.cz, Relaxační cvičení, Čistá voda, Věc, Chladný vzduch, Procvičení, Zdravé jídlo