Maminka.czŠkolák

10 věcí, které se změní s nástupem dětí do školy

Prázdniny se chýlí ke konci a možná už teď vás chytá nervozita při představě, jak váš potomek bude zvládat první dny a týdny v první třídě. Začátek školní docházky s sebou přináší velké emoce a nové zkušenosti nejen pro dítě, ale i celou rodinu. Takže – co všechno se změní?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nové úkoly a pravidla, zcela jiný denní režim, nezvyklé povinnosti... To všechno souvisí s nástupem ratolesti do první třídy. Jde o obrovský životní milník a změnu, která se dotkne celé rodiny. První třída je zlomovým bodem, na vlastní oči budete den za dnem sledovat, jak se vaše děťátko mění ve školáka. Na co byste se měli připravit?

VIDEO: Jak správně zorganizovat čas školákovi?

Najednou je tu samostatnost

Začíná to zápisem. Školáka najednou berou ostatní jinak. Předpokládá se, že umí napsat své jméno a zná svou adresu, ví, jak se jmenují jeho rodiče a co dělají. Dále se očekává, že ovládá základy slušného chování i stolování, osvojil si hygienické návyky, umí se obléknout (zaváže si i tkaničky a zapne knoflíky) a je celkově samostatný.

„Děti už nemohou počítat s tím, že jim paní učitelka bude oblékat punčocháče nebo jim nakrájí maso ve školní jídelně. Je na rodičích, případně na vychovatelce v mateřské škole, aby tyto dovednosti s dětmi natrénovali, pokud to dětem ještě nejde,“ říká Martina Studentová, pedagožka, která se zabývá prací s předškolními dětmi.  

Společné naladění

V době, kdy se naše dítě chystá do školy, bychom vše, co je s ní spojeno, měli vykreslovat pozitivně. Škola by se neměla v jeho představách stát místem, kde se má bát učitele i spolužáků. 

Snažme se vyzdvihovat to dobré a hezké, co se tam děti naučí a co zažijí: „Koupíš si sám zmrzlinku a spočítáš si, jestli na ni máš dost peněz.“ Nebo: „Budeš mít nové kamarády, se kterými si pohraješ na hřišti.“ Ostatně – jak mluvíme doma my sami o své práci? Jako o místě, kde nás všechno a všichni štvou? Dítě to vnímá a na klidu mu to nepřidává. Nyní potřebuje mít doma pocit bezpečí a jistoty.

Jiný denní režim

Den celé rodiny bude probíhat úplně jinak než dosud. Do školy není možné přijít o deset minut později, jako to šlo ve školce. Váš potomek bude muset zřejmě vstávat o něco dřív, než byl zvyklý, a ještě o něco dřív, jestliže do školy budete dojíždět. Vstávání začněte trénovat zhruba 14 dní před začátkem školy. S tím souvisí i nutnost chodit dřív spát.

Do denního rozvrhu musíte začlenit i domácí přípravu (ano, i v neděli), návštěvu kroužků, ale i odpočinek. „Myslete na to, aby se dítě nepřetěžovalo. Příprava do školy by měla být pravidelná, raději deset minut denně než dvakrát týdně hodinu,“ radí Martina Studentová.

Kroužky a jejich (r)evoluce: Které aktivity jsou dnes moderní? Máme pro vás přehled

Pozor na jídlo

Lékaři a odborníci na výživu na nás stále apelují, že pokud dítě ráno nejí, je ve škole a po celý den více unavené, hůře se soustředí a podává celkově horší výkony. Dávejte ráno na stůl to, co má dítě rádo, ať do sebe aspoň pár soust vpraví.

Rodiče musí více přemýšlet i nad svačinou, kterou dítě už nedostane od „tet“ jako ve školce. Když ji zapomene doma, bude hlady až do oběda. Přidejte i sušenku a kousek ovoce, aby se mělo do čeho zakousnout ve školní družině. Dbejte na pitný režim. Napít se až čaje nebo mléka při obědě opravdu nestačí!

Družina a kroužky

Zvažte, do kolika hodin nechávat dítě v družině, aby mělo čas si odpočinout a udělat domácí úkoly. Výhodou je, že se v rámci družiny dítě dostane zhruba na dvě hodiny ven, a že se tedy „vyřádí“.

Kroužky vyberte vyváženě, aby potomek měl dostatek tělesného pohybu i tvůrčí a duševní činnosti. Naplánujte je tak, aby bylo dost času na ně dojít nebo dojet. Pokud vaší dcerce nebo vašemu synovi končí vyučování v poledne a má se ještě v klidu naobědvat, nezařizujte kroužek, který začíná už ve třináct hodin. Nebude to stíhat.

Čekají vás prázdniny

Své představy o dovolené teď podřizujete škole a jejímu harmonogramu. Sbalit se uprostřed května a odjet na čtrnáct dní, jako to šlo ve školce, není už dost dobře možné. Naštěstí jsou tu nejrůznější prázdniny, svátky a ředitelská volna, které do svých plánů můžete šikovně začlenit.

Hodně přemýšlet musí rodiče o letních prázdninách. Tady jim mohou pomoct pobytové nebo příměstské tábory. Pokud máte možnost poslat dítě na tábor s kamarádem nebo více spolužáky, využijte ji.

Každodenní domácí příprava

Zkušené vychovatelky v mateřských školách dnes dávají předškolním dětem jednoduchá domácí cvičení, aby „aklimatizace“ v první třídě proběhla co nejpřirozeněji. Úkoly nemusíte dělat přímo s dítětem, stačí, abyste byli poblíž, kdyby potřebovalo poradit.

A také více než kdy dřív byste měli dítě chválit, i když se mu něco nepovede. Chodí ještě na logopedii? Všímejte si, jaké dělá, nebo naopak nedělá pokroky, a pomozte mu, aby se naučilo dobře mluvit. Je to důležité i pro jeho sebevědomí. 

Úplně noví spolužáci

Děti jsou často nešťastné, že se nebudou ve škole vídat se svými spolužáky ze školky. Při zápisu některé školy zohledňují, že děti přecházejí ze školky společně, a zařadí je do stejných tříd. Ne vždy je to ale možné, a tak se musíte soustředit na vytváření nových vztahů. Ale pokud bydlíte blízko, může se dítě dál se „starými“ kamarády vídat třeba na hřišti nebo je můžete občas pozvat na návštěvu. A žádný strach, ve škole si děti obvykle velmi rychle najdou nové kamarády.

Prvňáček: Bez čeho se neobejde, a co naopak není potřeba kupovat?

Průvan v peněžence

Připravte se na to, že vás nyní čekají mnohem větší výdaje. Jen batoh nebo aktovka, penál, kufřík a přezůvky uberou slušnou část z rodinných financí. A bude hůř... Už proto vybírejte společně a podle představ dítěte. Vaše dítě ví nejlépe, s čím bude ve škole „in“, a s čím si bude naopak připadat jako „mimoň“ (neboli podivín ve slangu dnešních školáků).

To ovšem neznamená, že koupíte vše, co si dítě usmyslí. „Pokuste se nepodlehnout módním trendům. To, co frčelo ve školce, už ve škole nemusí být v kurzu. Dinosauři i koníci jsou sázkou na jistotu,“ dodává Martina Studentová.

Změny v pokojíčku

I zařízení dětského pokoje se musí podřídit potřebám školáka. Vhodně situovaný psací stůl se zásuvkami a ergonomická židle jsou nezbytností. Spousta dětí si pak stejně dělá úkoly u kuchyňského stolu, aby byly poblíž rodičům, ale měly by se naučit, že mají „svůj“ pracovní kout.

V dětském pokoji uvolněte také místo pro učební pomůcky a nové hračky, nejlépe tak, že dáte pryč vše, s čím si dítě už nehraje. Batolecí telefon na kolečkách už váš školák opravdu tahat nebude… 

Témata: Děti, Rodina, Školák, Vzdělání, Základní škola, Mateřská škola, Školy, Prázdniny, Prvňáček, První třída, Aktovka, Slušné chování, Potomek, Denní rozvrh, Nový vztah, Věc, Starý kamarád, Aklimatizace, Kufřík, Podivín, Duševní činnost, Psací stůl, Módní trend, Letní prázdniny, Škola