Maminka.czZdraví

11 tipů, jak o sebe pečovat v létě - zatočte s mykózou i pocením

Jana Knaislová 28.  7.  2013
11 tipů, jak o sebe pečovat v létě - zatočte s mykózou i pocením
Připravte se s předstihem na horké počasí. Dny plné sluníčka si užijete v mnohem větší pohodě a zdraví. Na co byste neměla zapomenout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Voda na prvním místě

Vysoké letní teploty příliš nesvědčí nejen budoucím maminkám. Protože je v horku pravidelný pitný režim obzvlášť důležitý, mějte během dne pokud možno neustále po ruce láhev s čistou vodou bez bublinek a průběžně tak doplňujte tekutiny. K osvěžení obličeje použijte termální vodou ve spreji. Několikrát během dne lehce postříkejte obličej. Příjemné osvěžení na sebe nenechá dlouho čekat, tím si můžete být jistá.

Co platí na pot?

V horku se tělo více potí, a tak je deodorant či antiperspirant nezbytnou součástí letní kosmetické výbavy. Mezi oběma přípravky je ale zásadní rozdíl – zatímco antiperspirant obsahuje hliníkové soli a omezuje pocení, deodorant je bez těchto solí, bývá parfémovaný a v podstatě pocení svými deodoračními vlastnostmi překrývá. Běžně jsou k dostání kombinované přípravky, tedy antiperspirant i deodorant v jednom.

Hydratujte

I když slunce dodává pokožce lichotivý bronzový nádech, dokáže se na jejím stavu podepsat i velmi negativně. Nejenže přidává vrásky a pigmentové skvrny, ale také vysušuje pleť.

Mastnou, suchou i smíšenou. Na léto se proto hodí lehké denní hydratační krémy (obvykle bývají označené light nebo léger), které pleť rehydratují (dodávají chybějící vláhu) a napomáhají k zachycení vody uvnitř buněk. Pro zvýšení účinku volte hydratační séra, která jsou koncentrovaná, dostávají se hlouběji do kůže, rychleji se vstřebávají a
jejich účinky pocítíte mnohem dříve. Přes sérum vždy naneste ještě krém.

Nechte nohy odpočívat

Nohy jsou namáhané zejména ve druhé polovině těhotenství, kdy se mohou stále častěji objevovat nepříjemné otoky. A teplé letní počasí může celou situaci ještě zhoršit. Proto svým nohám ulevujte při každé vhodné příležitosti. Noste pohodlné boty, snažte se dlouho nestát a zejména nesedět. Jakmile budete mít možnost, dejte si nohy nahoru. Úlevu jim dodají také krémy a gely určené speciálně na oteklé a unavené nohy v těhotenství. A nezapomeňte na dostatečný přísun tekutin.

BB nebo CC

V letním období je nezbytně nutné pleť chránit před dotěrnými slunečními paprsky nejen během opalování, ale v podstatě neustále. Ideální volbou je v tomto případě BB krém (BB, tedy blemish – skvrna, balm – balzám, později se více vžilo označení beauty balm). BB krémy v sobě skrývají vlastnosti krémů a make-upů dohromady. Hydratují, maskují známky únavy, sjednocují tón pleti, rozjasňují, a protože obsahují SPF faktor, chrání pleť před poškozením UV zářením. K dostání jsou nejen v různých odstínech, ale vybrat si ten správný můžete i podle typu své pleti. Pokud jste zvyklá pod BB krém používat ještě korektor, například kvůli kruhům pod očima, už nemusíte.

Zkuste žhavou novinku – CC krém (neboli colour correcting nebo colour control). Jedná se v podstatě o vylepšený BB krém s výraznější krycí schopností, některé CC krémy dokonce působí proti vráskám.

Letní matování

Mastné pleti léto příliš nepřeje. V teple se může více potit, mastit se a lesknout. Důležité je proto používat hydratační péči, která dlouhodobě matuje a navíc reguluje tvorbu mazu.
Vhodnější jsou přípravky gelové konzistence, rychle se vstřebávají a neucpávají póry. V kabelce mějte po ruce také zmatňující papírky. Stačí je jednoduše přiložit na obličej a odsají nadbytečný maz. Samozřejmostí je používání odličovacích a čisticích přípravků speciálně určených na mastnou pleť, které ji nejen dobře vyčistí, ale dokážou stáhnout rozšířené póry.

Létu sluší lehkost

K letním dnům plným slunce neodmyslitelně patří lehké svěží vůně. Mnohdy se jedná o odlehčené varianty klasických vůní. Jsou krásně šťavnaté, plné ovocných a květinových složek. Často se v nich objevují typicky letní ingredience, jako jsou maliny, jahody, růže, pivoňka nebo meloun. Těžké vůně plné koření, vanilky a dřev si schovejte na podzim a zimu.

Dbejte na líčení

Nánosy make-upu se vlivem potu na obličeji snadno rozpíjejí, stejně tak jako mastnější oční stíny. V případě, že si ani v parném létě nechcete odpustit make-up, použijte nejprve podkladovou bázi a na víčka naneste speciální bázi pod oční stíny. Líčení tak vydrží mnohem déle. Obličej lehce poprašte tónovaným slunečním pudrem. I když se nechystáte k vodě, v horku se vám bude hodit voděodolná řasenka i voděodolná tužka na oči. Večer pak nezapomeňte k odlíčení make-upu použít voděodolné odličovače očí.

Blahodárné oleje

Slunce není milosrdné ke kůži ani k vlasům. Jeho dotěrné paprsky se dokážou na jejich stavu viditelně podepsat. Důsledkem je rychlejší ztráta barvy, lesku, objevují se roztřepené konečky a celkově jsou vlasy sušší a hůře se upravují do požadovaného tvaru. Poškození od sluníčka můžete předcházet používáním vhodné vlasové kosmetiky. Zejména pokud budete na sluníčku trávit delší čas, například o dovolené. Během pobytu na slunci používejte na vlasy spreje s UV filtrem. Výživu, hydrataci a regeneraci jim dodají vlasové oleje. V poslední době jsou velkým hitem, seženete je v různých cenových kategoriích, k dostání jsou i podle typů vlasů – pro suché, jemné nebo barvené.

Jezte ovoce

Kdy jindy si dosyta užít čerstvého ovoce než v létě? Nabídka je skutečně pestrá – k dostání jsou melouny, jahody, maliny, borůvky, angrešt, rybíz… Jsou šťavnaté a nabité vitaminy, minerály i vlákninou. Vybírejte podle své chutě a preferencí.

Bojujte s mykózou

S letním obdobím jsou ale bohužel často spojené i nepříjemné záležitosti, například opakované vaginální mykózy. Vyzkoušet můžete třeba podpůrnou léčbu enzymovým lékem Wobenzym.

V nedávné studii byly sledovány ženy, které i přes léčbu antimykotickými přípravky trpěly mykózou čtyřikrát až devětkrát za rok. Když užívaly Wobenzym 10 týdnů, zůstaly celý rok dvě třetiny z nich úplně bez potíží. I u zbývajících žen počet mykóz výrazně poklesl. Po uplynutí dalších 3 let bylo zjištěno, že účinek enzymů proti opakování tohoto onemocnění stále přetrvával.


Článek vyšel v časopisu Maminka 6/2013

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Pec, Tip, Let, Pocení, Jak, Angrešt, Zachycení, Letní počasí, Opak toho, Zásadní rozdíl, Zdraví na Heureka.cz