Maminka.czMateřská a rodičovská dovolená

11 tipů, jak zvládnout mateřskou. Zeptali jsme se přímo maminek

Lenka Brožová 14.  12.  2022
Tři roky mateřských prázdnin se zdají nekonečné, obzvlášť když se časoprostor zakřiví a vy se brodíte sociální izolací, kojením, nudlemi a prdíky. Věřte nám: Bude líp! A do té doby si osvojte tyto na první pohled banální, ale ve skutečnosti mega důležité zvyky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je dobré si připomínat (a nechat si připomínat): I když se vaše zvyky a zájmy na čas vytratily, stále jste to vy! A že každé prázdniny jednou skončí. Bylo by přece smutné je jen „přežít“. Prázdniny se mají prožít a pak je třeba vzpomínat hlavně na ty hezké chvíle. Máme pro vás jedenáctku zjištění, která vám, doufáme, první měsíce s miminkem trochu odlehčí. A taky doufáme, že v tomto případě je zkušenost přenositelná. Protože i když občas jsou to banální rady, přísaháme, že fungují!

VIDEO: Potichu a rychle, nebo raději vůbec: Sex po porodu je často tabu téma. Psycholog říká, jak to vidí muži.

1. Sex je náš. Dělá dobře mně i tobě?

Tak po porodu to bude asi to poslední, na co pomyslíte (čest výjimkám!). Záleží na tom, zda jste rodila císařem, nebo vaginálně, zda jste se potrhala nebo vás nastřihli a jak se hojíte. Vždycky je dobré provádět Kegelovy a další cviky na posílení pánevního dna. Změněné hormony mohou způsobovat suchost vaginy. S tou pomohou lubrikační gely. Levnější jsou ty na bázi vody, ale vysychají. Silikonové vydrží déle, ale zas mohou vadit alergikům. A taky se mizerně perou.

Gynekologové doporučují počkat s pohlavním stykem do lékařské prohlídky na konci šestinedělí. Že lékař dá tělu zelenou, ale ještě neznamená, že si vaše hlava "nepostaví hlavu". Občas jako by si na mateřské dovolené vzala sexualita taky dovolenou. „Může mezi vámi pak panovat velmi vřelé a milující přátelství, ale začne se vytrácet partnerství,“ varuje lektorka partnerských vztahů a vědomé sexuality Denisa Říha Palečková.

Jenže co když na sex nemám chuť, nic mi neříká, otravuje mě a třeba i bolí? Nebo jsem tak unavená, že na něj opravdu nemám ani pomyšlení? Navíc od miminka (případně dalších mláďat) jsme celé udotýkané, umazlené – vlastně pořád po nás někdo leze. „Nehledě na to, jaké jsou důvody vaší absence chuti na sex, začněte vytvářet intimní život znovu. Nečekejte, až budete mít chuť a náladu. To byste se taky nemusela dočkat. Čas pro vzájemné doteky si naplánujte. Třeba 10 minut pro vás a 5 minut pro něj. A těch 15 minut tam buďte naplno jeden pro druhého,“ popisuje jednu z praktik, jak zacházet s vychladlou rodičovskou touhou, Denisa Říha Palečková. Zároveň upozorňuje, že mohou dorazit tzv. očistné emoce – stěžování si, brblání, ale i úlevný pláč.

2. Kila nahoru, sebevědomí dolů

Vaše tělo si zaslouží ohromný obdiv za to, co dokázalo – uvědomujete si, jaká je to mega pecka?! Tak mu, prosím, nenadávejte. Nezlobte se, že je po tom několikaměsíčním výkonu korunovaném zrozením člověka vyčerpané, povolené, rozteklé. Pomáhejte mu a věřte v něj.

Chápeme, že je to obtížné, když ještě půl roku po porodu nosíte těhotenské kalhoty s elastickým pasem. Super to na Instagramu popsala moderátorka Gabriela Lašková, která sdílela, jak se dvacet dní po porodu snaží vtěsnat do „normálních“ džín: „Nebudu dělat hrdinku, měla jsem slabou chvíli v půlce stehen, že je to až tak špatný, ale pak jsem se musela začít smát. Opravdu ze srdce smát a zase smát. Sobě, malým džínům, tomu, jak jsem se do nich tvrdohlavě nasoukala… No, vrátila jsem je dozadu do skříně.“ Vidíte – i modelky mají slabší chvíle! Vezměte si proto k srdci Gábinino doporučení: „Takže nádech výdech, to chce čas.“ 

3. Matky nekoušou

Máte averzi k internetovým snažilkám, bydlenkám, těhu a mimískům? Zuby nehty se držíte svých bezdětných kamarádek? Děsíte se už dopředu hřišť a mateřských center? Měla jsem to stejně. A víte co? Z jedné maminky na hřišti je dnes moje nejlepší kamarádka! A s pár holkami z mateřského centra se stále vídáme, dnes už bez dětí.

Na místech nabitých matkami je to jako všude jinde: Když vám někdo není sympatický, přátelit se s ním nemusíte. Intuice vám určitě napoví, kdo je „váš šálek kávy“. Jenže s předsudky ho ani neochutnáte! Nevyhýbejte se proto společnosti matek. Matka je stav, nikoli povahový rys!

4. Nemusíte kroužkovat

Ještě k předešlému bodu – samozřejmě když nechcete, nechoďte do mateřských center. Ani na cvičení rodičů s dětmi, hudební hrátky, dětskou jógu nebo snad angličtinu pro malé děti. A je úplně OK, když vzdáte populární kojenecké plavání. Tím nechceme říct, že nemůžete svému miminku dopřát plavčo. Určitě můžete. Ale nemusíte, pokud vás to nebere. Stejně jako další kroužky či aktivity. 

Jak přežít šestinedělí? Udělejte si zásoby, spěte a vsaďte na vývar

5. Nestresujte se radami

A to ani těmi dobře míněnými. Kupříkladu triviální „využij každé volné chvíle, kdy prcek usne, a běž si taky lehnout“. Určitě kolem sebe máte maminky, které to praktikují, a dobře pro ně. Někdo ale prostě neumí usnout na povel, a to ani když je zmožený. Ostatně víte, proč si spousta matek nejde lehnout večer s dětmi? Protože to je kolikrát jediná chvíle za celý den, kdy mohou být samy se sebou a dělat věci v klidu, a hlavně v kuse! A tak možná bude snazší přijmout fakt, že jste pořád trochu nevyspalá.

Plus další spousta věcí, které v mateřství naplnit prostě nedokážete. Nebo nechcete. Ono "nechtít" je dost dobrý důvod. Na který u sebe ovšem čerstvé maminky zapomínají. Takže jestli se vám nějakou, byť dobře míněnou radu poslechnout/vyslechnout nechce, tak se na ni prostě vykašlete!

6. Stereotypu zdar, zdar, zdar!

Ze slova stereotyp se stala skoro nadávka. Jenže nemusí znamenat řeholi, může zafungovat jako podpora ve chvílích, kdy se topíte v mateřském bezčasí. Mít řád není a priori špatně. Jasně, někdy je to k zbláznění dokola: jídlo, spaní, hraní, jídlo, spaní, hraní. Ale vězte, že až budete kmitat v kolotoči škola–práce-kroužky-úkoly, ještě si s nostalgií na tohle kojenecké období zavzpomínáte.

7. Umyjte si hlavu

Možná záhy zjistíte, že nemusíte na kosmetiku, pedikúru nebo k holiči – to je s miminem časově i organizačně náročné. Že kolikrát stačí, když si třeba "jen" umyjete hlavu. Hned se pak cítíte lépe.

Třeba ale leží váš klíč k lepšímu pocitu jinde. Možná chodíte imrvére v teplákách. Nebo jste v noční košili až do oběda. Nestíháte si ráno čistit zuby. Nebo jste se přestala holit či vytrhávat si obočí… Doplňte si sama. Náprava těchto maličkostí vám zabere minutu a hned se budete cítit víc žensky.

8. Očekávejte přiměřeně. Nebo vůbec.

Jestli nedokážete očekávání nemít, přehodnoťte ta stávající. Ono se to hodí i v partnerství – ubývá pak výčitek. Ovšem mrněti těžko vyčítat, že. O to frustrovanější pak ale jsme...

Sice se doporučuje objednávat si z Vesmíru přesně, ale po čas čerstvého mateřství buďte ve svých očekáváních a plánech spíš rámcová. Vyrážíte s mimčem na výlet nebo s kamarádkou na kafe? Neplánujte, co všechno stihnete vidět, ujít nebo probrat. Představujte si to jen v hrubých obrysech, žádné velké ambice. Očekávání plodí zklamání. Moc hezky to vysvětluje indicko-americký myslitel Šrí Činmoj: „Dokonalé štěstí je nadšení minus očekávání.“

Syndrom vyhoření se týká i rodičů! Nebojte se říct si o pomoc

9. Těšte se

Těšit se z maličkostí je klišé, ale v životě funguje skvěle. A v mateřství dvojnásob! Zrovna teď máme období viróz, které dokážou do našich plánů hodit vidle. Postěžujte si, třeba i zanadávejte a zkuste současný stav přijmout. Sednout si k nemocným dětem, zpívat jim, hrát si s nimi. Může to být příležitost dodělat některé domácí resty. Nejeďte ale na výkon, váš úkol je postarat se o nemocné dítě, a to je samo o sobě ažaž! Jak v jednom fejetonu pro Maminku napsala herečka Marie Doležalová: „A proto, až dnes budete zase utírat podvousté nudli, nepřemýšlejte o tom jako o utírání nudle. Nezapomeňte, že to je náročné duchovní cvičení a že se krok za krokem blížíte nirváně.“

10. Dělejte jednu věc po druhé

Dokážeme současně vařit, telefonovat, podávat dudlík mladšímu a odpovídat staršímu na proč a proč a proč, a u toho ještě poklízet. Někdy se tím dokonce chlubíme, jaké jsme výkonné. Multitasking je výhodou žen, ale také jejich prokletím. Ve výsledku si ani z jedné činnosti moc nepamatujeme, jsme unavené, situace nedokážeme prožít, natož si užít.

Asi to nepůjde hned, ale vyberte si pro začátek jednu věc a dělejte jen tu. A navykejte na to i své potomky. „Teď nech maminku bejt, pije kafe.“ Naučit mé děti respektovat tenhle rituál klidu trvalo čtyři měsíce. 

11. Netlač řeku…

…teče sama. Některé věci spojené s mateřstvím nevyřešíte, neurychlíte, nezvládnete. Smiřte se s tím, ohromně se vám uleví. Některé chvíle je opravdu potřeba prostě jen přežít. Třeba rýmičky, koliky, pláče, noční vstávání, záchvaty vzdoru, plácání bábovek, tchyni…
 

Témata: Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Kojení, Mateřství, Rodičovství, Instagram, Mateřská, Prázdniny, intuice, Ela, ambice, izolace, Vesmír, Marie Doležalová, Prior, Rada, Nudle, Denis Říha Palečková, Lašková, Mater, Časoprostor, Sobě, Maminka, Sociální izolace