Maminka.czNovorozenec

12 superjídel pro čerstvé maminky

Kamila Stejskalová 15.  12.  2013
Porod máte za sebou a nejspíš byste už chtěla, aby se vaše tělo vrátilo do původní velikosti. Jenže vzhledem k tomu, že kojíte, dietu byste držet neměla. Co jíst, abyste se k ladným křivkám dostala co nejdřív a neošidila miminko?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porodem péče o tělo nekončí, naopak. Chcete být krásnou maminkou, zároveň ale víte, že radikální dietu držet nemůžete, protože během kojení není čas na experimenty.
Potřebujete sestavit jídelníček z takových potravin, které vám dodají energii, výdrž, zároveň díky nim budete pracovat na návratu svého těla do původní formy a miminko dostane během krmení z mateřského mléka vše, co potřebuje. Zjistili jsme pro vás, jaké potraviny by vám neměly chybět na talíři… Plus pro vás máme odhalení, že i ty, kterým byste se podle babských rad měla vyhýbat, v přiměřeném množství na talíř kojící maminky patří. Čtěte dál.

P. S.: Pokud se níže uvedené dobroty stanou součástí vašeho jídelníčku, poděkuje vám nejen váš organismus vracející se do formy, v jaké byl před porodem, ale i dobře prospívající miminko.

Losos

Pokud si ho dáte k obědu, měla byste vědět, že jste si právě dopřála superpalivo pro svůj organismus. Losos je plný kvalitních tuků, které se souhrnně označují zkratkou DHA a jsou nezbytné pro rozvoj mozku a centrálního nervového systému vašeho dítěte.

Každé mateřské mléko DHA obsahuje, v jaké míře ovšem závisí na tom, kolik potravin s tímto obsahem pozře i maminka. Kromě toho potraviny s DHA pomůžou i vám vylepšit náladu. Studie z posledních let ukazují, že máte-li potravu plnou výše uvedených tuků, snižuje se i možnost vzniku a rozvoje poporodní deprese.

Varování: Jestliže chcete, aby vaše děťátko bylo zdravé, měla byste vědět, že nemůžete lososa snídat, obědvat i večeřet. Je to proto, že z něj vaše tělo čerpá nejen zdravé látky, ale pokud kojíte nebo jste těhotná, vystavujete své dítě i příjmu rtuti, kterou ryby taktéž obsahují. Ideální tedy je, pokud si lososa dáte dvakrát týdně v porci standardní pro dospělou ženu. Tím získáte DHA přesně tolik, kolik váš organismus potřebuje. Hladina rtuti v těle lososa je obecně považována za poměrně nízkou, jiné ryby (makrela, mečoun) oproti tomu obsahují rtuti mnohonásobně víc a těhotným a kojícím matkám proto nejsou doporučovány ke konzumaci vůbec.

Nízkotučné mléčné produkty

Je jedno, jestli dáváte přednost sýru, jogurtu nebo mléku. Produkty z něj jsou obecně považovány za důležitou součást jídelníčku kojící ženy. V závislosti na dřívějších zkoumáních je potvrzeno, že mléčné výrobky obsahují celou řadu vitaminů skupiny B a vitamin D. Navíc jsou nejlepším zdrojem vápníku pro organismus ženy i dítěte. Jestliže kojíte, vápník pomáhá v růstu kostí vašeho dítěte. Kromě toho je potřeba, abyste pokryla i svou denní dávku tohoto prvku (abyste se jednou nevymlouvala, že vás dítě připravilo o zuby či kosti – to je jiná kapitola a výše uvedené tvrzení není zcela pravdivé). Shrnuto a podtrženo: Během doby, kdy kojíte, byste měla sníst alespoň tři šálky jogurtu, mléka nebo adekvátní množství sýra denně.

Libové hovězí

Jako novopečená maminka potřebujete dostatek energie, kterou si doplníte potravinami bohatými na železo. Například hovězím masem. Deficit železa ve vašem organismu může zruinovat vaše energetické zásoby. A vy tím pádem nebudete mít dost sil na to, abyste se postarala o miminko. Procházka pro vás bude vyčerpávající záležitostí, po probdělé noci se budete cítit jako zombie atd.
Maminky, které pečují o dítě, by měly mít vyšší přísun proteinů a vitaminu B12. Libové hovězí je výtečným zdrojem obojího.

Luštěniny

Fazole bohaté na železo, speciálně tmavé odrůdy jako černé fazole nebo ledvinové fazole, jsou skvělým zdrojem vitaminu B i železa.
Pokud jste vegetariánka, ve vašem jídelníčku by jejich objem měl zcela nahradit přísun hovězího masa. Navíc jsou výhodné pro rodinný rozpočet, protože jsou levnější než maso. V každém případě ale musíte počítat s tím, že budou vaše dítě nadýmat. Aby tomu tak nebylo, fazole před přípravou přes noc namočte, poté vodu slijte a teprve v nové připravujte. Pokud by ale vaše dítě stále trpělo kolikou, poraďte se o alternativním zdroji železa pro sebe i pro něj s pediatrem, případně výživovým poradcem.

Borůvky a brusinky

Na antioxidanty bohaté borůvky a brusinky jsou skvělé pro příjem vitaminů, minerálů a dodají tělu tu správnou dávku zdravých sacharidů pro energii organismu. Jsou rozhodně lepší než tyčinka čokolády, po níž se sice budete cítit nabitá energií, ale po půlhodině nebudete vědět, že jste si svačinku dala. Zobejte proto vhodné ovoce, u kterého si ověříte, že nenadýmá vaše dítě a nevznikají u něj alergie.

Hnědá rýže

Možná máte pocit, že byste měla drasticky omezit příjem karbohydrátů, abyste se co nejdřív vešla do svých předtěhotenských džínů. Nedělejte to. Rychlý úbytek váhy po porodu vede k nižší produkci mateřského mléka a vy se budete cítit letargická a líná. Do svého jídelníčku zapracujte zdravé, celozrnné pečivo a přílohy, které vám pomohou udržet energetický stupeň na přijatelné hladině.

Pomeranč

Přínosný a výživný. Pomeranče jsou skvělým doplňkem stravy pro kojící maminku. Dodávají energii, stejně jako další citrusové plody přímo překypují vitaminem C, který je pro těžce pracující novorodičky tak důležitý. Kojící ženy ho potřebují dokonce víc než těhotné. Proč? Protože jeho spotřeba je u nich i u jejich dětí několikanásobně vyšší než v době gravidity. Stěžujete si, že nemáte čas sednout si a dát si rychlou přesnídávku? Už ten důvod, ať byl jakýkoli, nemáte. Ráno si připravte lahvičku pomerančového džusu, kterou si s sebou vezmete na procházku s kočárkem, a máte po starostech. A vaše tělo vás bude milovat.

Vejce

Tyhle malé, nenápadné, v každé ledničce umístěné dobroty jsou všestranným pomocníkem pro příjem denní porce proteinů. Dejte si vejce k snídani, v poledne si ho nasekejte do salátu, večer servírujte omeletu. Nikdy se vám nepřejí a každý dospělý člověk je miluje alespoň na jeden způsob. Žloutky obsahují DHA – esenciální mastné kyseliny, které správně doplní mléčný koktejl, jenž ve tříhodinovém intervalu servírujete své ratolesti.

Celozrné pečivo

Kyselina listová je pro vývoj vašeho dítěte zásadní. Abyste předešla vývojovým vadám neslučitelným se životem, například rozštěpu páteře, měla byste své tělo zásobit dostatečně listovkou už v době, kdy se snažíte otěhotnět. Ale její význam v okamžiku početí nekončí. Naopak. Je významnou složkou, kterou by mělo obsahovat mateřské mléko. Dítě ji v dostatečné míře potřebuje pro zdravý růst, vy si ji musíte dopřávat v hojné míře proto, abyste se cítila dobře. Dnes již můžete sehnat chléb obohacený právě o kyselinu listovou, stejně tak vajíčka. Vraťme se ale k celozrnnému pečivu. To vám kromě výše uvedeného dodá do organismu i železo a vlákninu. Jenom si dejte pozor na nepoctivé výrobce a prodejce, kteří bílé pečivo barví karamelem a následně ho vydávají za celozrnné.

Listová zelenina

Špenát, mangold, brokolice… Vše je plné vitaminu A, který pro správný vývoj zraku potřebujete nejen vy, ale i vaše dítě. Tím ovšem přednosti této skupiny potravin zdaleka nekončí. Obsahují také velké množství vápníku, vitaminu C a železa (což je pro vás ideální volbou, pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete konzumovat mléčné výrobky). Dalším benefitem jsou látky, po kterých jásá vaše srdce.
Listová zelenina je prakticky nekalorická, takže si splníte svůj sen.
Jíte v množství, jaké potřebujete, zdravě a nepřibíráte na váze.

Celozrnné cereálie

Po další bezesné noci, kdy jste kojila a nosila dítě na rukou, je pro vás zdravá snídaně, poskládaná z těch nejlepších surovin, jedinou možností, jak přežít další den. Většina cereálií je dnes obohacena o (pro vás tolik potřebné) železo, základní vitaminy skupiny B a další, což vám pomůže překlenout další náročný den. Servírujte si tedy například cereálie s borůvkami, mlékem… I po probdělé noci se po kvalitně zkombinované snídani budete cítit mnohem líp.

Voda

Kojení je náročnou disciplínou a během ní byste neměla své tělo jakkoli nutit ke strádání. Pokud nebudete dostatečně dbát o svůj pitný režim, může snadno dojít například k dehydrataci. Co ale stále konzumovat? Vyberte si v nejlepším případě vodu, následně pak bylinkové čaje pro kojící matky. Pijte alespoň velkou sklenici po každém kojení, plus svůj standardní litr a půl tekutin denně. Vyvarujte se nápojů obsahujících kofein nebo těch s přidaným CO2. Tip: Kofein, pokud ho pijete ve zvýšené míře, přechází do mateřského mléka a kojenec je pak nevrlý, nespavý a podrážděný. Takže zlatým nápojem je zase voda.

Článek vyšel v časopisu Maminka 11/2013

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Novorozenec, Šestinedělí, Úbytek váhy, Zombie, Super, Nejlepší zdroj, Listová zelenina, Borůvka, Výživový poradce, Kvalitní tuk, Přiměřené množství, Skvělý zdroj, Zdravá snídaně, Bílé pečivo, Zdravý růst, Hnědá rýže, Poporodní deprese, Sup, Náročný den, Vegetariánka, Výtečný zdroj