Maminka.czTěhotenství

12 tipů jak zvládnout nemoc v těhotenství

Mirka Koníčková 5.  1.  2009
Nachlazení, kašel, rýma, bolesti v krku... tyto klasické podzimní potíže bohužel často potrápí i těhulky. Jak si s nimi poradit a neublížit přitom miminku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Vyhněte se místům, kde se pohybuje větší množství osob - pokud je to možné, raději vůbec necestujte hromadnými dopravními prostředky, nechoďte do kina, do divadla nebo na koncert, odložte nákupy ve velkých nákupních centrech.

V období, kdy je zvýšená pravděpodobnost, že chytíte nějakou virózu, jsou právě tato místa velmi riziková.

Zrušte i návštěvu příbuzných nebo známých, u nichž někdo v rodině onemocněl.

2. Myjte si ruce - být úzkostlivá se opravdu vyplatí. Ruce jsou velkým šiřitelem infekce, proto si je myjte často a důkladně - mýdlem a teplou vodou, zvláště po pobytu na veřejných místech. Noste s sebou i vlhčené hygienické ubrousky pro případ, že se budete chtít třeba najíst a umyvadlo nebude k dispozici.

3. Odpočívejte, jakmile se začnete cítit nepříjemně unavená, škrábe vás v krku, pálí v nose nebo začnete kýchat. Pokud svému organismu vyhovíte, jakmile začne signalizovat potřebu být v klidu, zmírníte tak průběh nemoci a zamezíte možným komplikacím, které mohou doprovázet i „obyčejné“ nachlazení.

ABYSTE NEZAPOMNĚLA NA NIC DŮLEŽITÉHO: Praktický přehled všech vyšetření v těhotenství

4. Dostatečně jezte. Pamatujte na to, že i když vám zrovna není moc dobře, vaše dítě potřebuje dostat svou dávku živin. I přes momentální nechuť si vybírejte výživné potraviny, které máte ráda a dbejte na to, abyste každý den snědla dostatek čerstvého ovoce a zeleniny nebo vypila trochu ovocné či zeleninové šťávy s obsahem potřebných vitaminů. Neužívejte však navíc žádné doplňky s vitaminem C (kromě těhotenských multivitaminových přípravků), pokud vám to nedoporučí lékař.

5. Dopřejte si hodně tekutin. Díky horečce, pocení a rýmě ztrácí vaše tělo cenné tekutiny, které potřebujete nejen vy, ale i vaše dítě. Zkuste pít kromě čaje s medem třeba džus ředěný horkou vodou nebo požádejte partnera, aby vám uvařil kuřecí polévku, osvědčený univerzální lék už z dob našich babiček.

6. Podložte si hlavu a ramena v posteli větším počtem polštářů, abyste je měla ve zvýšené poloze, a to obzvlášť tehdy, pokud vás trápí rýma - bude se vám tak lépe dýchat. Pomůže vám i zvlhčovač vzduchu (nebo aspoň mokrý ručník na radiátoru) a nosní sprej s mořskou vodou nebo vincentkou. Běžné nosní kapky neužívejte déle než jeden týden.

7. Poslechněte lékaře, a pokud vám předepíše nějaké léky, nebojte se je užívat. Nezapomeňte ho ale informovat o tom, že jste těhotná! V žádném případě byste neměla návštěvu lékaře odkládat, pokud je váš kašel provázen bolestí na hrudi, vykašláváte nazelenalý nebo nažloutlý hlen nebo pokud vaše potíže trvají déle než týden.

8. Nepodceňujte horečku! Velké a dlouhodobé zvýšení tělesné teploty v těhotenství může být příčinou vrozených vad, a to zejména pokud k němu dojde ve 3. až 7. týdnu. Pokud se vaše tělesná teplota pohybuje nad 38 °C, vyhledejte lékaře.

Může se jednat o příznak jak běžné, tak i závažné infekce. Pro bezpečné snižování teploty je v těhotenství vhodné používat paracetamol (např. Paralen).

Nezapomínejte pít více než obvykle. Při horečce a pocení dochází k významným ztrátám tělesných tekutin, které mohou vést k závažným poruchám, ovlivňujícím vás i miminko.

9. Bolesti v krku zmírníte kloktáním slané vody (1/4 lžičky soli na 12 litru teplé vody) nebo heřmánku a pitím teplého nebo vlažného čaje po doušcích. Jestliže vás bolí v krku déle než pět dní, běžte raději k lékaři - nemusí se už jednat o pouhé nachlazení, ale můžete mít angínu nebo zánět dýchacích cest. Kromě antibiotik, která mohou být nezbytná k zvládnutí angíny či jiného bakteriálního zánětu, vám může lékař předepsat např. i léky na lepší odkašlávání.

10. Chřipka - poznáte ji podle vysoké horečky (39-40 °C), třesavky, mrazení, bolesti hlavy a krku, bolesti svalů a celkové slabosti a únavy. Můžete kýchat, mít kašel, rýmu, nevolnosti a nutkání na zvracení. Léčba se zaměřuje na snížení horečky, odstranění bolestí hlavy, svalů a kloubů a zklidnění zduřelé nosní sliznice. Vzhledem k tomu, že se jedná o virové onemocnění, podání antibiotik u chřipky (pokud není komplikována navíc bakteriální zánětem) nemá smysl.

11. Infekce močových cest - je v těhotenství poměrně častá. Děloha může stlačovat močovody a bránit tak volnému odtoku moči z ledvin do močového měchýře. Ten se pak stává „vyhledávaným“ místem pro množení bakterií. Kromě méně závažného zánětu dolních močových cest jsou tak těhotné ženy častěji ohroženy i infekcí horních cest močových, která může v neléčených případech vést i k trvalému poškození ledvin. Mezi příznaky dominuje časté nucení na močení nebo pálení při močení, při kterém někdy odchází jen pár kapek moče, tlak nebo ostrá bolest v podbřišku, případně bolest v bedrech. Moč může být zkalená, nepříjemně páchnoucí a někdy i s příměsí krve. Často je přítomna zvýšená teplota, resp. horečka. Obvykle léčba spočívá ve včasném podání vhodných antibiotik a ve zvýšení příjmu tekutin.

12. Infekce zažívacího traktu - bývá velmi krátká, obvykle trvá jeden až tři dny, ale není dobré ji podceňovat. Jde většinou o virovou infekci. Projevuje se průjmy nebo zvracením, což může vést k dehydrataci organismu. Zůstaňte proto v klidu na lůžku a dbejte na pravidelné doplňování tekutin (zhruba každých 15 minut pár doušků neperlivé vody nebo slabého čaje). Časté jsou i celkové chřipkové příznaky.

Podobně se může projevovat i otrava z jídla, která však trvá kratší dobu a chřipkové příznaky úplně chybějí nebo jsou jen velmi mírné.


Maminčin odborník MUDr. Miroslav Verner Ústav pro péči o matku a dítě, Praha 4-Podolí, atestace I. stupně v oboru gynekologieporodnictví 2005, specializačni atestace z gynekologie a porodnictvi 2007

Která léčiva jsou v těhotenství nevhodná? „Léky užívané v graviditě jsou podle míry rizika poškození vyvíjecího se plodu rozděleny do několika kategorií, od těch, které jednoznačně vliv na vyvíjející se plod nemají, až po ty, které prokazatelně plod poškozují. Bohužel u řady léků není jejich negativní účinek na vývoj plodu spolehlivě vyloučen, i když se předpokládá, že většina z nich škodlivá a nebezpečná není. Nejkritičtější periodou pro poškození plodu je období přibližně prvních 2-3 měsíců, kdy probíhá vývoj většiny klíčových orgánů. Obecně lze v tomto období doporučit těhotným ženám, aby se vyhnuly všem rizikovým faktorům, včetně léků. Proto by také každá z nich měla o svém těhotenství co nejdříve informovat ošetřujícího lékaře. Ten pak může správně rozhodnout, které léky jsou pro ni bezpečné a které ne. Ačkoliv se o řadě přírodních látek tvrdí, že mají příznivý vliv na těhotenství, jen málo z nich má tyto kladné účinky skutečně prokázané, a proto by i k nim měla těhotná žena přistupovat s nejvyšší opatrností, vždy až po konzultaci s ošetřujícím lékařem a nejlépe po ukončeném prvním trimestru.“

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Nemoc, Jak, Potřebný vitamín, Obyčejné nachlazení, Pravidelné doplňování, Univerzální lék, Tip, Nemo, Včasné podání