Maminka.czTěhotenství

13 věcí, kterým byste se měla v těhotenství vyhýbat

Lucie Kořistová 4.  6.  2015
Od okamžiku, kdy zjistíte, že jste těhotná, budete jen zjišťovat, co všechno nesmíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dávno jsou pryč doby, kdy těhotenství pro ženu neznamenalo žádnou překážku. Až do poslední chvíle chodily pracovat na pole, pak odrodily a brzy zase okopávaly brambory. Je dobře, že dnes se o těhotné víc pečuje, že jsou sledovány, ale nic se nemá přehánět.

Máme pro vás informace o tom, čemu byste se měla skutečně vyhýbat. U toho zbytku vsaďte na zdravý rozum a instinkt.

Sauna a vířivka

Vyhýbejte se delšímu pobytu v horké sauně a vířivce, protože bude stoupat vaše tělesná teplota a tím pádem se bude oteplovat i prostředí dítěte. To je škodlivé pro jeho růst. Proto si hlídejte, abyste neměla teplotu vyšší než 38°C.

Dlouhé hodiny cvičení

I při dlouhém a namáhavém cvičení má tělesná teplota tendence se zvyšovat. I když se lidské tělo dokáže ochlazovat pocením, dítě v děloze žádnou podobnou možnost nemá. A jak už jsme řekli, při zvýšené teplotě hrozí dětem vývojové poruchy.

Kouření a drogy

Kouření a konzumace nelegálních drog jsou škodlivé pro růst a vývoj dítěte a mohou vést až k narození dítěte s abnormalitami nebo dokonce k narození mrtvého dítěte. Dbejte také na střídmost při používání léků, včetně léků na předpis. I tak obyčejné prášky jako například aspirin mohou být v určité situaci pro vaše dítě smrtelné.

Pro těhotné ale mohou být rizková zvířata či práce s nimi:

Výměna kočičího záchodu

Je doloženo, že při čištění záchoda může dotyčného ohrozit toxoplasma, která je přítomna v kočičích exkrementech. Vědecky je doloženo, že nejnakažlivější jsou vajíčka parazitů druhý nebo třetí den, takže pokud záchůdek vyměňujete denně, tak je riziko minimální. Přesto si raději při čištění kočičí toalety berte rukavice. Navíc, kočka, která žije v bytě, se nemá kde nakazit. Daleko nebezpečnější je nákaza z nemytých rukou nebo ze špatně omyté zeleniny. Toxoplazmóza získaná právě v těhotenství může bránit mozku ve vývoji a vede k vývojovým abnormalitám u dítěte. 

Plazi

V těhotenství se vyvarujte stykem s plazi, jako jsou ještěrky, hadi a leguáni, protože jejich výkaly jsou častými nositeli patogenů salmonely. Pokud musíte plazům například uklízet terárium, vydezinfikujte si po práci ruce.

Klíšťata

Přisátí klíštěte s sebou nesou riziko lymské boreliózy. Chytíte-li klíště v těhotenství, neriskujte a pošlete jeho mrtvolku na rozbor.

A jsou také určitá jídla, která byste prostě jíst neměla:

Kofein

Denní užívání vysokých dávek kofeinu během těhotenství je dlouhodobě spojováno se zvýšeným rizikem potratu. Je přitom jedno, odkud kofein pochází, zda je to káva, čaj, cola, kakao nebo energetické nápoje. V roce 2008 vědci z neziskové organizace Kaiser Permanente v americké Kalifornii provedli studii, ve které zjistit, že ženám, jež konzumovaly dva nebo více šálků překapávané kávy nebo pět plechovek limonády obsahující kofein, hrozí potrat dvakrát častěji než ženám, které žádný kofein nekonzumovaly.

Sýry

Nemusíte se vzdávat všech sýrů, naopak jejich konzumace v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vápníku a ten je mimojiné důležitý také pro vývoj plodu a jeho kostí. V těhotenství by se ženy měly vyvarovat zrajících měkkých sýrů (pasterizovaných i nepasterizovaných), jako je hermelín, brie, cambozola, sýrů s modrou plísní (niva, gorgonzola, Roncal, roquefor), či měkkých, nepasterizovaných sýrů, jako je kozí a ovčí, ale také balkánský.

Hrozbou jsou zejména bakterie listerie, které mohou ohrozit plod. V případě, že žena onemocní listeriozou, zpravidla se u ní objeví příznaky podobné chřipce. Listerióza může způsobit vážné zdravotní problémy, které mohou vést až k potratu.

Ryby

Dávno jsou pryč doby, kdy ryby byly skutečně zdravé. Teď jsou ohroženy chemikáliemi vypouštěnými do přírody, ty se v nich usazují a následně přechází i do našeho těla. Některé ryby tak mohou obsahovat například rtuť, o které je známo, že ovlivňuje mozek vyvíjejícího se dítěte. Mezi ryby s vysokým obsahem rtuti patří žralok, královské makrely, mečoun a tuňák.

Rychlé občerstvení

Základním problémem tohoto nezdravého jídla je skutečnost, že vás sice zasytí, ale neposkytuje vám žádné vitaminy ani proteiny. Jak se vaše velikost žaludku v průběhu těhotenství zmenšuje, jídlo z rychlého občerstvení v něm zabírá víc a víc místa a brání vám jíst potraviny, které opravdu potřebujete pro zdraví vaše a vašeho dítěte.

Vejce

Syrová vejce mohou být kontaminovaná salmonelou. Když koupíte vejce, pořádně je prohlédněte a přísně zlikvidujte všechny vejce s popraskanými a silně znečištěnými skořápkami. Vyhněte se také jakékoliv konzumaci syrových vajec, ať už jde o zálivku na Caesar salát nebo ochutnávání syrového těsta.

Maso

Syrové maso může být infikováno toxoplasmou, parazitem, který způsobuje infekci, jež i když poměrně vzácně, může způsobit narození mrtvého dítěte nebo vážné zdravotní problémy. Proto vždy zkontrolujte, zda máte maso dostatečně upečené. Připravujete-li ho v páře, ujistěte se, že je vzduch dostatečn horký, aby zabil bakterie.

Alkohol

Pokud pijete, alkohol okamžitě prochází do placenty. Ženy, které pijí často a hodně, riskují zdraví svého potomka. Alkohol má za následek od mírných až těžká mentální postižení, fyzickou abnormalitu a poruchy centrálního nervového systému.

Témata: Těhotenství, Parazité, Skořápka, Terárium, Zdravý rozum, Abnormalita, Mentální postižení, Vířivka, Měkký sýr, Mela, Syrové maso, Věc, Sauna, Mrtvé dítě, Caesar, Kaiser, Balkán, Tělesná teplota, Rychlé občerstvení, Poslední chvíle