Maminka.czČasopis Maminka

15 těhotenských trápení

15 těhotenských trápení
Když na těhotenském testu objevíte dvě čárky, vypukne obvykle veliká radost. Po vlně euforie ale přicházejí často obavy: jak to bude probíhat? Abyste byla připravená na to, že kromě příjemných věcí přijdou i některé nemilé, přinášíme souhrn nejčastějších těhotenských problémů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1 Nevolnosti:

Těhotenská klasika. Žaludek jako na vodě nebo i zvracení, zejména po ránu a při zaznamenání některých, dříve i nezávadných, pachů.
Většinou přejdou zhruba po prvních třech měsících. Nelze odhadnout, v jaké míře budou pronásledovat zrovna vás; některé maminky doslova trpí, jiným jen občas zahoupe v břiše.

Názor odborníka:Důležitou roli určitě hraje hladina těhotenského hormonu hCG v těle matky, možný podíl má fyziologické zpomalení trávení v průběhu gravidity a psychický stav. Je proto vhodné jíst častěji menší porce a udržovat se v dobré psychické kondici.

MOHLO BY SE VÁM HODIT: Domácí práce, které v těhotenství raději přenechejte příteli!

2 Únava:

Zejména v prvním a posledním trimestru můžete pozorovat zvýšenou únavu, malátnost, spavost. Je rozhodně dobré svému tělu naslouchat a upravit denní režim tak, abyste si dostatečně odpočinula.

Názor odborníka: Hormonální změny v těhotenství, pokles krevního tlaku, zvýšená spotřeba krevního cukru a vyvíjející se plod, to jsou hlavní důvody, proč se žena cítí zejména na začátku těhotenství unavená. Únava však může být i příznakem, že něco není v pořádku – objevuje se při chudokrevnosti, snížené funkci štítné žlázy nebo při těhotenské cukrovce. Pokud máte podezření na některé z těchto onemocnění, je návštěva lékaře naprosto namístě.

3 Přibývání na váze:

To je další z těhotenských evergreenů. Sklon k přibírání je individuální, přírůstek se obvykle pohybuje v rozmezí 10–14 kg. Rozhodně by ale neměl být motivovaný přejídáním, pověra o „jídle za dva“ už je dávno překonaná.

Názor odborníka: Váhový přírůstek v průběhu těhotenství se do určité míry odvíjí od výchozí váhy na počátku gravidity. Nadměrný váhový přírůstek může být i jednou ze známek těhotenské cukrovky nebo preeklampsie (kdy má těhotná rozsáhlé otoky, postihující nejen končetiny, ale i zbytek těla včetně obličeje). Naopak malý váhový přírůstek může být známkou nedostatečného růstu plodu.

4 Strie:

Souvisejí právě se změnami váhy a změnami postavy. V místech, kde je kůže nejvíce namáhaná, dochází k jejímu popraskání a vytvoření pajizévek. Předcházet se jim částečně dá důkladným mazáním ohrožených partií, zejména bříška a stehen, neparfémovanými krémy.

Názor odborníka: Pajizévky (strie) mohou vzniknout kdykoli v průběhu těhotenství a bohužel dodnes neexistuje jejich spolehlivá prevence. Na jejich vzniku se podílí mechanické rozpínání kůže a hormonální změny v těhotenství bez ohledu na typ kůže. Ačkoli po těhotenství vyblednou a lehce se vyhladí, již nikdy úplně nevymizí, ani po léčbě laserem.

5 Otoky:

Aby obtíží zejména ke konci těhotenství nebylo málo, můžete se setkat také s otoky nohou, případně i rukou či obličeje.

Názor odborníka: Otoky v těhotenství jsou způsobené relativním nedostatkem bílkovin v těle matky (většina bílkovin vstřebaná z potravy putuje k miminku, kterému zajišťují adekvátní růst). Do určité míry je tedy jejich prevencí zvýšení příjmu stravy bohaté na bílkoviny v průběhu těhotenství. Pokud otékají jen ruce, kotníky a lýtka, zvláště k večeru nebo v teplých měsících, jde obvykle o normální nález. Pokud otoky vznikají náhle a masivně, jsou generalizované (postihují trup a obličej), jsou výrazně asymetrické (zvláště na dolních končetinách) nebo je doprovázejí další příznaky (bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, rozmazané vidění, bolesti v oteklém lýtku při chůzi), pak je potřeba řešit situaci s lékařem.

6 Omezení sexuálního života:

Tohle bývá obávané téma zejména pro muže. Pokud se cítíte dobře a není k tomu nějaký zdravotní důvod, nemusíte se zpočátku v sexuálním životě nijak omezovat. V pokročilých fázích těhotenství je nutné přizpůsobit intimní život vašim aktuálním možnostem, většímu bříšku a podobně.

Názor odborníka: Pohlavnímu styku v těhotenství by se určitě měly vyhnout všechny těhotné s nízko položenou placentou a ty, kterým hrozí potrat, resp. předčasný porod. U normálně probíhající gravidity se pak častěji stává, že žena po pohlavním styku slabě zakrvácí nebo zašpiní (většinou z drobného mechanického poranění na povrchu čípku).

7 Omezení sportovních a společenských aktivit:

Dnes už se nemusejí ženy doma skrývat a stydět se za „jiný“ stav, jako tomu bylo ještě před několika desítkami let. Samozřejmě požádejte kamarády, že se budete scházet v nekuřáckých částech restaurace, případně choďte dřív spát, společnosti se ale vyhýbat nemusíte. Se sportem je to složitější. Vrcholový sport samozřejmě s těhotenstvím nejde dohromady, stejně tak kontaktní sporty. Některé aktivity jsou naopak velmi vhodné pro zachování kondice a zpevnění svalstva, třeba chůze, plavání či jóga pro těhotné. Platí vždy všeho s mírou, jakmile by se vám udělalo nevolno nebo se budete cítit unavená, sport vynechejte.

Názor odborníka:Těhotná žena by se měla vyhnout kontaktním sportům (míčové hry), ve vyšších týdnech těhotenství i sportům, kde dochází k prudkým pohybům (např. golf) nebo kde hrozí ztráta rovnováhy a pád.

8 Křeče:

Často se vyskytují zejména v noci v pokročilejší fázi gravidity a zasahují hlavně nohy, objevit se mohou i křeče v břiše. Pomáhá magnezium, o jejich výskytu informujte v rámci pravidelných kontrol svého lékaře.

Názor odborníka: S křečemi se potýká řada těhotných. Jejich příčinou obvykle bývá mírná minerálová nerovnováha (nedostatek hořčíku a vápníku) či únava svalů (typické večerní křeče v lýtkách). Pozor, křeče ale mohou být v těhotenství i známkou závažnějších onemocnění (epilepsie nebo v graviditě typicky preeklampsie).

9 Křečové žíly:

Objevují se zejména u těch z vás, které máte ke křečovým žilám obecně sklony, mohou ale postihnout i těhotné bez této rodinné anamnézy.

Názor odborníka: Kromě dolních končetin se mohou v těhotenství křečové žíly objevit i v oblasti zevního genitálu. Zjednodušeně řečeno je to proto, že dochází ke zpomalení průtoku krve hlubokými žílami, zvyšuje se její proudění povrchovými žílami a ty se rozšiřují v „typické“ křečové žíly.

10 Časté močení, únik moči:

Zejména při druhém a dalších těhotenstvích, i ke konci první gravidity, můžete mít problém s častým nucením na toaletu. Jak miminko roste, jsou více namáhány svaly pánevního dna, proto může při prudkém podnětu dojít i k úniku moči. Při dalších těhotenstvích jsou navíc svaly již méně pevné, takže tyto potíže můžou maminku provázet téměř celé těhotenství.

Názor odborníka: V těhotenství se přirozeně zvyšuje tvorba moči v ledvinách (je to jedna z cest, kterými se z těla odstraňují odpadní látky – v těhotenství za dva a více). Únikům moči se do určité míry dá předejít cviky, které svaly pánevního dna posilují (tzv. pánevní gymnastika).

11 Pigmentové skvrny:

Říká se, že holčičky berou maminkám krásu a že zejména při jejich očekávání se objevují na kůži tmavší flíčky. Jejich výskyt provází ale i těhotenství „s chlapečky“. Nejsou sice zrovna vaší ozdobou, ale po těhotenství většinou během několika měsíců samy zmizí.

Názor odborníka: Pigmentové skvrny vznikají v souvislosti s hormonálními změnami doprovázejícími těhotenství. Nejčastěji se objevují od pupíku směrem k zevnímu genitálu, typicky je postižena také kůže čela a tváří. Mohou přetrvávat v mírnější formě i po dobu kojení, pak ale obvykle spontánně vymizí. V průběhu těhotenství se mohou zhoršit působením slunečního záření, proto je nutné nezapomínat v této době dvojnásobně na ošetření kůže krémy s UV filtry.

12 Pocení:

I přes používání deodorantů se pravděpodobně budete v těhotenství více a intenzivněji potit, což i vzhledem ke zvýšené citlivosti na pachy nebývá vůbec příjemné. Je nutné tekutiny znovu doplňovat a dopřávat si vlažnou sprchu, klidně i několikrát denně.

Názor odborníka: V těhotenství dochází, především zvýšeným prokrvením kůže a růstem plodu v děloze, k nadprodukci tepla. Ochlazování pocením je proto úplně normální.

13 Omezení při spánku:

Zejména koncem těhotenství často nemůžete najít polohu, ve které by bylo možné odpočívat či spát. Nejčastěji vyhovuje ležení na boku, případně s pomocí polštářků, kterými si vypodložíte tělo. Naopak se nedoporučuje ležení na zádech, většině maminek ani nevyhovuje.

Názor odborníka: Ležení na zádech ve vyšších stupních těhotenství může způsobit útlak dolní duté žíly těhotnou dělohou, což vede k poklesu krevního tlaku (může se projevit jako nevolnost a pocit na omdlení) a následně ke sníženému krevnímu zásobení placenty, resp. plodu. Proto se doporučuje ve druhé polovině těhotenství ležet na boku (lépe levém).

14 Bolesti kyčlí:

Ke konci těhotenství vás někdy bolesti kyčlí probudí i v noci. Tělo se připravuje na blížící se porod a kyčle se uvolňují, aby miminko mohlo porodními cestami snáze projít.

Názor odborníka: Hormonální změny vedou v závěru těhotenství k „uvolňování“ pánevních vazů. Jako prevenci bolestí lze doporučit šetrné protahování a posilování svalů (nejen dolních končetin) a pravidelný pohyb od počátku těhotenství. Pomoct může i zvýšený příjem vápníku.

15 Vlčí hlad, těhotenské chutě:

Některou ženu přepadávají od začátku těhotenství, jiná tak dokonce graviditu identifikuje. Dostává chuť na nezvyklé kombinace jídel, případně má neustále pocit hladu a potřebu „jíst za dva“.

Názor odborníka: Strava v těhotenství by měla být pestrá, bohatá na bílkoviny, naopak je vhodné vyhnout se tučným a kořeněným jídlům. Sladkosti v těhotenství rovněž jen v rozumné míře.


Co vás v těhotenství nejvíc trápilo a jak jste se s tím vypořádala?

Jana Adamcová, Daniel (3,5) a Jasmine Anna (6 měsíců)

Moje druhé těhotenství bylo nepříjemnější než první, po nevolnostech přišly potíže s dýcháním. Měla jsem oteklé nosní dutiny, takže jsem mohla dýchat jen po použití kapek do nosu.

Lucie Koňaříková, Lilly (1,5)

Asi to, že jsem nemohla spát na břiše, jak jsem celoživotně zvyklá. Ze začátku jsem tak spala, ale potom už to nešlo. Naštěstí jsem dostala od kamarádky kojicí polštář, který jsem si dala mezi nohy a tím jsem břichu odlehčila.

Laďka Něrgešová, Adam (1)

Silná bolest zad, otoky končetin a nespavost. Veronika Žilková mi doporučila fyzioterapeuta Michala, byla jsem u něho snad obden. Ale otoky (bolest při pohybu) a nemožnost spánku jsem musela prostě přetrpět.

Témata: Časopis Maminka, Laďka Něrgešová, Jana Adamcová, Zevní genitál, Domácí porod, Rozmazané vidění, Silná bolest, Laďka, Jasmine, Veronika Žilková