17 nejčastějších mýtů o jídle pro batolata

Co se často říká o stravě pro děti v batolecím věku … a co ve skutečnosti není vůbec pravda.

Výživa nejmenších dětí je odedávna hlavní starostí maminek, protože zásadně ovlivňuje růst a vývoj. Bohužel je často opředena mýty, které rodičům přidávají starosti a mohou způsobit mnohé potíže. Důležité je proto čerpat informace z důvěryhodných zdrojů a nepodceňovat ani zkušenosti předchozích generací.

Babiččina rada má mnohdy něco do sebe, i když zásadním zdrojem informací by pro maminky měl být dětský lékař. Každé miminko je jedinečné a takové jsou i jeho výživové potřeby. 

Mýtus: Kojencům by se neměly podávat potraviny obsahující lepek

Představa, že odložením konzumace lepku do pozdějšího věku se předejde vzniku alergie či intolerance (celiakii), je mylná a není vědecky prokázána. Poslední studie naopak ukazují, že podáním alergenů, včetně lepku, v období tzv. „tolerančního okna“ se riziko vzniku alergií podstatně snižuje.

Lepek by se proto měl do dětského jídelníčku zavádět mezi ukončeným 4. až 7. měsícem věku. Velmi dlouhé odkládání jeho prvního podání je z hlediska pozdějších alergií rizikové. Je však nutné zdůraznit, že potraviny s lepkem by měly být podávány dětem kojeným a množství těchto potravin by nemělo být příliš velké.

Pokračování článku: Mýtus 2

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dnes umíte druhé potěšit svým pracovním přístupem, ale také dát před přáteli najevo, co se ve vás skrývá za skutečnou sílu. Přesto dnes…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci