reklama

2 bezmasé dobroty k večeři

Stále více lidí volí veganský styl života. Časopis F.O.O.D tentokrát v duelu vyzval kuchaře z veganské restaurace Stanislava Lacka a autorku blogu veganotic.cz Boženu Půbalovou.

Těstoviny s omáčkou z pečených paprik 

4 porce, 25 minut + pečení a loupání paprik

Potřebujeme: 5 červených paprik, 1 cibule, olivový olej, 4 stroužky česneku, 1,5 hrnku zeleninového vývaru, 1 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce sezamové pasty tahini, 2 lžíce lahůdkového droždí, šťáva z 1 citronu, čerstvá bazalka a rukola, ořechy (např. vlašské), semolinové těstoviny

Papriky omyjte a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi půl hodiny. Během pečení několikrát otočte. Když jsou nafouklé a místy dočerna, vyndejte je z trouby, vložte do papírového sáčku, uzavřete a nechte je asi 15 minut zapařit. Pak je oloupejte, zbavte jádřinců a použijte nebo je skladujte zalité olivovým olejem v uzavřené nádobě.

Cibuli nakrájejte a nechte v pánvi zesklovatět na trošce oleje. Přidejte rozmačkaný česnek, krátce opečte a zalijte vývarem, ve kterém jste rozmíchali rajský protlak. Nechte asi 10 minut mírně zredukovat.

Potom společně s grilovanými paprikami, tahini, citronovou šťávou a lahůdkovým droždím dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte pepřem a solí. Vmíchejte nasekanou bazalku, omáčku vraťte do pánve, přidejte uvařené těstoviny, prohřejte a podávejte. Na talíři ozdobte opraženými ořechy a čerstvou rukolou.

Klepněte pro větší obrázek
Těstoviny s omáčkou z pečených paprik připravila autorka blogu Veganotic.cz Božena Půbalová

Minutkový zeleninový guláš 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1,5 kg brambor, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 středně velké cibule, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 červené papriky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička tmavého třtinového cukru, 1,5 l zeleninového vývaru, 4 snítky majoránky, citronová kůra, 1 lžička kmínu, sůl a pepř, 4 kyselé okurky

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte slunečnicový olej a brambory na něm ze všech stran asi 3 minuty opékejte. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte. Papriku a ostatní zeleninu nakrájejte na kostky, přidejte k bramborám a společně poduste.

Vmíchejte sladkou (případně i pálivou) papriku a rajčatový protlak s cukrem a 2 minuty restujte. Přilijte tolik zeleninového vývaru, aby byl obsah hrnce ponořený. Z majoránky otrhejte lístky a ty hezčí si nechte na ozdobení. Zbylou majoránku spolu s trochou nastrouhané kůry přidejte do guláše. Můžete dochutit citronovou šťávou, kmínem, solí a pepřem. Vařte na středním ohni asi 15 minut, dokud brambory nezměknou.

Kyselé okurky nakrájejte na nudličky. Guláš rozdělte do hlubokých talířů, navrch položte okurku pokrájenou na nudličky a ozdobte bylinkami. 

Klepněte pro větší obrázek
Minutkový zeleninový guláš připravil Stanislav Lacko z restaurace LoVeg

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Daří se vám sice dobře ovládat technická zařízení, ale změny citů vám nepřejí, proto byste rády zůstaly někde, kde se vám líbí v tichu.…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama