Maminka.czZdraví

2 bezmasé dobroty k večeři

Johana Křížková 22.  9.  2015
Stále více lidí volí veganský styl života. Časopis F.O.O.D tentokrát v duelu vyzval kuchaře z veganské restaurace Stanislava Lacka a autorku blogu veganotic.cz Boženu Půbalovou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těstoviny s omáčkou z pečených paprik 

4 porce, 25 minut + pečení a loupání paprik

Potřebujeme: 5 červených paprik, 1 cibule, olivový olej, 4 stroužky česneku, 1,5 hrnku zeleninového vývaru, 1 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce sezamové pasty tahini, 2 lžíce lahůdkového droždí, šťáva z 1 citronu, čerstvá bazalka a rukola, ořechy (např. vlašské), semolinové těstoviny

Papriky omyjte a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi půl hodiny. Během pečení několikrát otočte. Když jsou nafouklé a místy dočerna, vyndejte je z trouby, vložte do papírového sáčku, uzavřete a nechte je asi 15 minut zapařit. Pak je oloupejte, zbavte jádřinců a použijte nebo je skladujte zalité olivovým olejem v uzavřené nádobě.

Cibuli nakrájejte a nechte v pánvi zesklovatět na trošce oleje. Přidejte rozmačkaný česnek, krátce opečte a zalijte vývarem, ve kterém jste rozmíchali rajský protlak. Nechte asi 10 minut mírně zredukovat.

Potom společně s grilovanými paprikami, tahini, citronovou šťávou a lahůdkovým droždím dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte pepřem a solí. Vmíchejte nasekanou bazalku, omáčku vraťte do pánve, přidejte uvařené těstoviny, prohřejte a podávejte. Na talíři ozdobte opraženými ořechy a čerstvou rukolou.

Klepněte pro větší obrázek
Těstoviny s omáčkou z pečených paprik připravila autorka blogu Veganotic.cz Božena Půbalová

Minutkový zeleninový guláš 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1,5 kg brambor, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 středně velké cibule, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 červené papriky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička tmavého třtinového cukru, 1,5 l zeleninového vývaru, 4 snítky majoránky, citronová kůra, 1 lžička kmínu, sůl a pepř, 4 kyselé okurky

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte slunečnicový olej a brambory na něm ze všech stran asi 3 minuty opékejte. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte. Papriku a ostatní zeleninu nakrájejte na kostky, přidejte k bramborám a společně poduste.

Vmíchejte sladkou (případně i pálivou) papriku a rajčatový protlak s cukrem a 2 minuty restujte. Přilijte tolik zeleninového vývaru, aby byl obsah hrnce ponořený. Z majoránky otrhejte lístky a ty hezčí si nechte na ozdobení. Zbylou majoránku spolu s trochou nastrouhané kůry přidejte do guláše. Můžete dochutit citronovou šťávou, kmínem, solí a pepřem. Vařte na středním ohni asi 15 minut, dokud brambory nezměknou.

Kyselé okurky nakrájejte na nudličky. Guláš rozdělte do hlubokých talířů, navrch položte okurku pokrájenou na nudličky a ozdobte bylinkami. 

Klepněte pro větší obrázek
Minutkový zeleninový guláš připravil Stanislav Lacko z restaurace LoVeg
Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Protlak, Tyčový mixér, Slunečnicový olej, Ozdobení, Věc, Dobro, Rajský protlak, Božena, Citronová kůra, Rukola, Zdraví na Heureka.cz