reklama

2 chutné recepty na kuře k nedělnímu obědu

Máte rádi kuřecí maso? Zkuste někdy kuře podle autorky farmářské kuchařky Hanky Michopulu nebo autorky blogu Kuře v podvazkách. Určitě si na obou pochutná celá rodina.

Kuře pečené se solí a máslem

(Hana Michopulu)

 

„Jednoduché, a přitom úplně úžasné. Jemné maso, které jde krásně od kosti. Prostě pohádka!“

 

4 porce příprava: 2 hodiny + odležení

Klepněte pro větší obrázek 
Kuře pečené se solí a máslem

Potřebujeme: 1 kuře o váze asi 1 kg, sůl, 100 g másla

Že na kuřeti pečeném jen se solí a máslem nic není? Jak nám Hana vysvětlila, ona se u tohoto receptu soustředí hlavně na konzistenci a na dosažení opravdu skvělého výsledku. Její rady jsou následující:

S přípravou začněte ideálně den předem. V běžně koupeném kuřeti často najdete dýchací trubici, tu je třeba celou vytáhnout. Papírovým ubrouskem důkladně vytřete celý vnitřek kuřete od zbytků drobů a sražené krve. Kuře osušte a ze všech stran (tedy i pod křídly apod.) osolte.

Nechte odležet do rána, aby se sůl vsákla do masa. Ráno případnou „vypocenou“ tekutinu opět z masa odsajte utěrkou, jen tak dosáhnete křehké, křupavé kůrčičky.

Troubu zapněte na 200 °C. Kuře vložte hrudí dolů do pekáčku, přidejte na kostky nakrájené máslo a asi 10 až 15 minut pečte. Když máslo začne dělat hnědé bubliny, kuře vyjměte, podlijte trochou vroucí vody a teplotu stáhněte na 160 až 170 °C.

Pečte asi 45 minut, pak otočte hrudí nahoru a pečte ještě 40 minut dozlatova. Pravidelně přelévejte. Doba pečení se bude lišit podle velikosti kuřete. Hotové je tehdy, když jde hýbat křídlem a neklade odpor.

Kuře pečené v těstě

(Nina Řeháčková)

 

„Skvělý nápad, zabalit kuře do kabátku z těsta. Ochucené bylinkami a citronem je krásnou tečkou za létem.“

 
Klepněte pro větší obrázek 
Kuře pečené v těstě

4 porce příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: 260 g polohrubé mouky + na podsypávání, sůl, čerstvé bylinky, 1 kuře o váze 1,2–1,4 kg,  čerstvá šalvěj, sůl, 2 větší citrony, hrst černých oliv; Salát: 1 hlávkový salát, svazek rukoly, 1 velké zelené jablko, 2 lžíce francouzské hořčice, 1 lžíce medu, olivový olej, šťáva z 1 citronu, sůl a pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Z mouky, soli, jemně nasekaných bylinek a 200 ml vlažné vody vypracujte těsto, které nechte 30 minut uležet v ledničce. Pak ho vyválejte na placku silnou 3 až 4 mm.

Doprostřed položte osušené a osolené kuře, do něj napěchujte olivy a čtvrtiny omytých citronů, navrch poklaďte šalvěj a vše zabalte do těsta. Balíček uložte do pekáčku, zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte 1,5 hodiny (doba se s velikostí kuřete může měnit).

Sejměte poklici a pečte dalších 20 minut dorůžova.

Mezitím si připravte salát: listy natrhejte, přidejte rukolu a na kolečka pokrájená jablka. V misce vidličkou vyšlehejte hořčici, med, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř. Na pánvi opečte pokrájené kousky pršutu.

Kuře podávejte se salátem ochuceným zálivkou a posypaným opečeným pršutem. 

(Recepty vyšly v časopise F.O.O.D 9/2014)

Foto: Ondřej Košík

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Teď je důležité neupozorňovat na sebe, ale podporovat tým. Se všemi blízkými lidmi se rády pobavíte, určitě ale nepolevíte ve svém…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama