Maminka.czVýživa a stravování

2 chutné recepty na kuře k nedělnímu obědu

Jana Chmelíková 5.  9.  2014
Máte rádi kuřecí maso? Zkuste někdy kuře podle autorky farmářské kuchařky Hanky Michopulu nebo autorky blogu Kuře v podvazkách. Určitě si na obou pochutná celá rodina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kuře pečené se solí a máslem

(Hana Michopulu)

 

„Jednoduché, a přitom úplně úžasné. Jemné maso, které jde krásně od kosti. Prostě pohádka!“

 

4 porce příprava: 2 hodiny + odležení

Klepněte pro větší obrázek 
Kuře pečené se solí a máslem

Potřebujeme: 1 kuře o váze asi 1 kg, sůl, 100 g másla

Že na kuřeti pečeném jen se solí a máslem nic není? Jak nám Hana vysvětlila, ona se u tohoto receptu soustředí hlavně na konzistenci a na dosažení opravdu skvělého výsledku. Její rady jsou následující:

S přípravou začněte ideálně den předem. V běžně koupeném kuřeti často najdete dýchací trubici, tu je třeba celou vytáhnout. Papírovým ubrouskem důkladně vytřete celý vnitřek kuřete od zbytků drobů a sražené krve. Kuře osušte a ze všech stran (tedy i pod křídly apod.) osolte.

Nechte odležet do rána, aby se sůl vsákla do masa. Ráno případnou „vypocenou“ tekutinu opět z masa odsajte utěrkou, jen tak dosáhnete křehké, křupavé kůrčičky.

Troubu zapněte na 200 °C. Kuře vložte hrudí dolů do pekáčku, přidejte na kostky nakrájené máslo a asi 10 až 15 minut pečte. Když máslo začne dělat hnědé bubliny, kuře vyjměte, podlijte trochou vroucí vody a teplotu stáhněte na 160 až 170 °C.

Pečte asi 45 minut, pak otočte hrudí nahoru a pečte ještě 40 minut dozlatova. Pravidelně přelévejte. Doba pečení se bude lišit podle velikosti kuřete. Hotové je tehdy, když jde hýbat křídlem a neklade odpor.

Kuře pečené v těstě

(Nina Řeháčková)

 

„Skvělý nápad, zabalit kuře do kabátku z těsta. Ochucené bylinkami a citronem je krásnou tečkou za létem.“

 
Klepněte pro větší obrázek 
Kuře pečené v těstě

4 porce příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: 260 g polohrubé mouky + na podsypávání, sůl, čerstvé bylinky, 1 kuře o váze 1,2–1,4 kg,  čerstvá šalvěj, sůl, 2 větší citrony, hrst černých oliv; Salát: 1 hlávkový salát, svazek rukoly, 1 velké zelené jablko, 2 lžíce francouzské hořčice, 1 lžíce medu, olivový olej, šťáva z 1 citronu, sůl a pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Z mouky, soli, jemně nasekaných bylinek a 200 ml vlažné vody vypracujte těsto, které nechte 30 minut uležet v ledničce. Pak ho vyválejte na placku silnou 3 až 4 mm.

Doprostřed položte osušené a osolené kuře, do něj napěchujte olivy a čtvrtiny omytých citronů, navrch poklaďte šalvěj a vše zabalte do těsta. Balíček uložte do pekáčku, zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte 1,5 hodiny (doba se s velikostí kuřete může měnit).

Sejměte poklici a pečte dalších 20 minut dorůžova.

Mezitím si připravte salát: listy natrhejte, přidejte rukolu a na kolečka pokrájená jablka. V misce vidličkou vyšlehejte hořčici, med, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř. Na pánvi opečte pokrájené kousky pršutu.

Kuře podávejte se salátem ochuceným zálivkou a posypaným opečeným pršutem. 

(Recepty vyšly v časopise F.O.O.D 9/2014)

Foto: Ondřej Košík

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Chuť, oběd, Nakrájené máslo, Kuře, Hlávkový salát, Recept, Řeč, Omytý citron, Nedělní oběd, Skvělý nápad