Maminka.czMateřství

20 rad do života, které by měla dostat každá žena předtím, než si pořídí dítě!

Simona Procházková 14.  4.  2021
Přerod ženy v matku s sebou přináší celou řadu nových zkušeností. Zatímco některé jen překvapí, jiné dokážou přímo vyděsit. Ve společnosti se o těchto věcech téměř nemluví, a tak vás obvykle nikdo předem nevaruje, že vaše představy a očekávání se od reality můžou dost zásadně lišit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zkušené mámy se s námi podělily o věci, se kterými by budoucí maminky měly počítat. Věří, že je díky tomu ochrání od pochybností a spousty bezesných nocí. Tady jsou jejich názory, rady a zkušenosti. Jsou přímo k nezaplacení!

  • Slyšela jsem o poporodní depresi, ale ne o poporodní úzkosti. Po porodu prvního syna mě úplně paralyzovala, a když se narodil druhý syn, zasáhla mě úplně stejně, dokonce jsem na čas potřebovala léky. Trvalo dlouho, než jsem se naučila žít s tím, že se o své chlapečky budu bát už napořád, ale musím své strachy držet pod kontrolou.
  • Když jsem po porodu poprvé uviděla svého syna, necítila jsem vůbec nic, jen úlevu, že to mám za sebou. Ani náhodou mě okamžitě nezasáhla vlna nekonečné lásky a něhy. Byla jsem z toho smutná a cítila se provinile. Moje máma mi ale řekla, že to je normální a že všechno teprve přijde. Měla pravdu. Opravdový pocit propojení, okouzlení a mateřská láska, to vše přišlo až doma a postupně.
  • Nikdo mě neupozornil, že kojení může být tak děsivým zážitkem a neuvěřitelně bolet. Každé mamince se holt kojení úplně nepovede a když to nejde a denně se trápíte, trpíte nesnesitelnou bolestí a miminko nechce pít, zapomeňte na výčitky a řešte to jinak. Někdy pomůže odsávačka mléka. A pokud ne, dát děťátku mléčnou výživu není smrtelný hřích, hlavně, že je nakrmené.
  • Když moje dcera onemocní, stačí obyčejná viróza s teplotou, celé noci nespím, chodím ji v jednom kuse kontrolovat, sedím u postýlky a pozoruji ji celé hodiny. Důležité je přitom hlavně zachovat klid. Děti cítí úplně všechno a nic není horšího než nejistý a vystresovaný rodič.
Poznáváte se? Kreslířka dokonale vystihuje, jak vypadá život ženy s malými dětmi!
  • Byla jsem připravená, že se ze začátku moc nevyspím, protože miminka nerozlišují den a noc. Přesto jsem pořád věřila, že budeme mít štěstí a dcerka bude spinkat bez problémů. Nestalo se a první čtyři měsíce po porodu jsem byla večer co večer vystresovaná z jejího usilovného pláče. Nechápala jsem, proč nechce spát, a její křik mi cuchal nervy natolik, že jsem ji dokonce několikrát položila řvoucí do postýlky, zavřela dveře a odešla, abych se uklidnila. U druhé dcery jsme již byli chytřejší. Stačilo ležet bez hnutí v posteli, dělat, že spíme, a vydržet pár minut fňukání a výkřiků, než bez problémů usnula.
  • Přála bych si dopředu vědět, že se nemám řídit radami kamarádek, sousedek a maminek na sociálních sítích a internetových diskusích. Když se můj syn choval jinak, než popisovaly, hledala jsem okamžitě důvody a cítila se jako ta nejhorší máma na světě. Když to u jiných funguje, proč nám ne? Co dělám špatně? Nesrovnávejte své dítě ani sebe s ostatními.
  • Netýrejte se nedokonalostmi svého těla a kily navíc. Vaše tělo je jedinečné a díky němu jste přivedla na svět váš zázrak. Štvaly mě fotky celebrit v časopisech a šťastných a štíhlých maminek, které na Instagramu prezentovaly, jak zhubly během šestinedělí na svou původní váhu, a ukazovaly ploché bříško.
  • Matně jsem tušila, že existuje něco jako poporodní inkontinence neboli únik moči. Nevěděla jsem ale, že můj močový měchýř a pánevní dno už zřejmě nikdy nebudou jako dřív. Takže pozor na kýchání a skákání na trampolíně.
  • Nebyla jsem připravena na tak velkou osamělost. Když se z vás stane máma, trávíte většinu času doma a vše se točí kolem děťátka. Jenže vaši přátelé, kteří děti ještě nemají a žijí si nadále svobodným životem, to vůbec nechápou. Jste přeci doma, nechodíte do práce, takže automaticky předpokládají, že se snadno přizpůsobíte jejich harmonogramu, budete mít čas zajít na kafíčko nebo nákupy a na návštěvu k vám můžou dorazit kdykoli.
Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy
  • Společné spaní rodičů s miminkem není pro každého, pozor na to. Zní to sice jako krásná představa, po pár neklidných nocích plných obav, že ratolest zalehnete nebo se udusí pod vaší peřinou, si to možná rychle rozmyslíte. Mnohem lépe jsem se vyspala, když jsem věděla, že moje dcera spinká vedle mě ve své bezpečné postýlce bez polštářků a dek.
  • Otěhotněla jsem ve 28 letech a v té době jsem ještě dítě vůbec neplánovala. Vlastně jsem nebyla přesvědčena, že ho chci, sobecky jsem si užívala volnost a nezávislost. Chtěla jsem cestovat, našetřit peníze na byt, ráda utrácela za módu, cvičení a masáže. S narozením dcery se ale všechno změnilo. Mám úžasnou holčičku a nepotřebuji nové šaty, luxusní manikúru, wellness víkendy s kamarádkami ani dovolenou v Dubaji. Ta dnes už dvouletá, nádherná a zábavná bytost je pro mě vším.
  • Jakmile otěhotníte, všichni vás začnou zásobovat moudry, co byste měla a neměla jako matka dělat, hodnotit vaše břicho i nateklé nohy, vyslýchat, jaký jste vybrala kočárek, nebo hlídat, jestli nepijete moc kafe. Každý si myslí, že jste povinna poslouchat hororové příběhy z porodů a jak správně kojit. Zarazte to hned na začátku a dělejte si všechno po svém.
  • I když své děti milujete nade vše a položila byste za ně život, někdy vás prostě přivádějí k šílenství a rozčilují k zbláznění a už od oběda se doslova nemůžete dočkat, až bude večer a půjdou zase spát. A když konečně usnou, chodíte se na ně tajně dívat, pusinkovat je a říkáte si, jak jsou neskutečně roztomilí, učinění andílci.
  • Mateřství je prostě šílená jízda a nikdy nevíte, co zase přijde a čím vás další den nebo hodina překvapí, zaskočí nebo dokonale vytočí. Cítíte lásku, odpovědnost, obrovský strach a nejistotu. A všechno je naprosto normální, i když často iracionální. Tak třeba, když si dítko stěžuje a fňuká, že ho bolí ručička. Vidíte rudý flek a co vás napadne? Možná ho štípnul komár. Ale co když to byl jedovatý pavouk?
Proč matky propadají iluzím ze sociálních sítí? Takhle internet změnil rodičovství!
  • Nikdo vám nikdy nedokáže popsat, jak moc vás bude vaše dítě milovat a jak obrovskou moc a sílu má mateřská láska. Stejně tak ale netušíte, že od chvíle, kdy přivedete na svět dítě, se už nikdy nezbavíte intenzivního pocitu strachu o jeho zdraví a blaho.
  • Ať budete své dítě chránit sebepečlivěji, zraněním a úrazům nedokážete zabránit. Smiřte se s tím, že malým dobrodruhům se pády a nehody zkrátka nevyhnou.
  • Nejste špatný rodič, když potřebujete být někdy sama a chcete čas jen pro sebe. Jste sice matka, ale také žena a partnerka, kamarádka, kolegyně… A máte své zájmy a potřeby, které vám dělají radost a jste díky nim spokojenější a v psychické pohodě. Je to tak v pořádku a nejste kvůli tomu sobecká. Starejte se o sebe, nerezignujte na své malé radosti.
  • Možná vás překvapí, že po porodu budete najednou cítit mnohem větší potřebu fyzického kontaktu s partnerem. Budete chtít často obejmout, pohladit, držet v náručí, vnímat jeho klid, sílu a teplo.
  • Po porodu mě šokovalo, jak se změnilo moje tělo. Najednou zjistíte, že máte strie, rozestouplé břišní svaly, křečové žíly, začnou vám vypadávat vlasy, zhorší se stav kůže, u mě se objevilo hormonální akné, začalo rychleji růst ochlupení. Nepropadejte panice, do pár měsíců se většinou všechno upraví. Ano, vaše břicho dost možná už nebude jako dřív. No a co?
  • Cítila jsem se provinile pokaždé, když byla dcerka nemocná a já musela do práce, takže ji hlídala babička. Celý den jsem se nemohla soustředit a hlavou se mi honily výčitky. Stejně tak ve chvíli, kdy jsem už padala únavou, sedla si na gauč, udělala si kávu a otevřela časopis, zatímco dcera očekávala, že si s ní budu celé odpoledne hrát. Cítím vinu pokaždé, když odcházím za kamarádkou nebo si jdu zacvičit. Vezměte si příklad od tatínků, ti se provinile necítí, když se vytratí do garáže, zahrát si tenis nebo na pivo.

FOTO: Istock.com

VIDEO: Role matky je hodně náročná a málokdy doceněná, říká Lenka Koenigsmark.

Šest věcí, které dělají rodiče úspěšných dětí! Zkusíte je taky?
Odvaha, nebo šílenství? Rodina se rozhodla vychovávat děti v divočině
Jak správně vybrat těhotenskou a kojicí podprsenku?

 

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Novorozenec, Mateřství, Miminko, Instagram, Šestinedělí, Mateřská, mateřská láska, Odvaha, žena, Dubaj, odsávačka, Kamarádka, Moudrý, Láska, Nová zkušenost, Maminka, Živo, Dcera, Lenka Koenigsmark, Mela, Máma