Maminka.czPředškolák

25 pravidel pro efektivní fungování rodiny

Klára Kotábová 14.  9.  2011
25 pravidel pro efektivní fungování rodiny
Máte toho až nad hlavu a nevíte, jak si při zvládání domácnosti, práce a dalších aktivit usnadnit život? Našli jsme pro vás pravidla, která stojí za to minimálně zkusit. Uvidíte, úleva se dostaví a harmonie v rodině také.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1) Půlhodina navíc

Jestli máte malé děti, naučte se dávat si vždycky alespoň půlhodinku k dobru. Jste objednáni k vašemu dětskému lékaři na desátou hodinu? Chovejte se tak, jako byste termín měli už na půl desátou.

Nikdy nemůžete vědět, kdy se vám ratolest při přípravě na cestu poblinká, starší předškolák zasekne s uvazováním tkaniček, protože bude trvat na tom, že to chce zvládnout „sám“, a vy budete vědět, že všechny vaše termíny jsou naprosto v háji. V případě, že se vám podaří odejít přesně na čas, získáváte půlhodinku k dobru, kterou můžete strávit například příjemnou procházkou a podobně. Není zkrátka nad to mít trochu času v záloze.

2) Nákupy pravidelně

Naučte se psát si systematický seznam toho, co doma opravdu potřebujete, na velký nákup vyrážejte jednou týdně a vždy s přesným přehledem toho, co doopravdy musíte koupit. Podle průzkumu tak můžete ušetřit nejen peníze, ale i spoustu času – až tři hodiny týdně, které byste bez seznamu strávila pobíháním mezi regály. Máte přece plnou hlavu nejrůznějších nápadů, jak je využít efektivněji.

3) Večerka v pravou chvíli

Nenechte se usmlouvat (maximálně jednou měsíčně) a na večerce a odchodu do hajan nekompromisně trvejte. Nenechte svá dítka, aby si hrála do posledního dechu. Z vlastní zkušenosti jistě víte, že přetažené děti jsou plačtivé, do postele neuložitelné a najednou se večer protahuje do pozdních nočních hodin. Přečtěte jim pohádku a ve správný čas zaklapněte knihu i dveře do pokojíčku. I vy potřebujete být občas bez ratolestí v závěsu.

4) Rozděl a panuj

Opravdu je načase, abyste si přestala myslet, že všechno musíte zvládnout sama. Nemusíte. Děti máte od toho, aby se odmalička zapojily do fungování chodu rodiny. Klidně hrou, ale musejí vědět, že existuje něco jako povinnosti a pak zábava. A že se ani tatínek permanentně nepovaluje na pohovce a vy mu nenatřásáte polštářky. Nejste kvočna. Tříleté dítě s vámi může „vařit“, sedmileté může vynést odpadky, vysát si v pokoji. A že to má nedostatky? Nikdo učený přece z nebe nespadl.

5) Kde máte muže?

Viz předchozí bod. Děti a rodinu jste si pořizovali společně, o její chod byste se měli také starat ruku v ruce. Myslíte si, že muž vydělává a žena se stará? A proč byste to měla být vy, kdo po veškerých denních povinnostech večer žehlí, zatímco muž sleduje napínavé utkání? I u fotbalu se tahle činnost vykonává náramně! Zkuste se dohodnout na střídání služeb!

6) Čas jen pro vás

Je jedno, jestli ho strávíte na terase s kávou v ruce, nebo pletím záhonu.
Rozhodně byste ale měla mít chvilky, které budete trávit jen tím, co vás baví a do čeho vám nebude nikdo mluvit. Potřebujete přece nabrat síly. A naučte své děti, že v určitých okamžicích se maminka prostě nevyrušuje, stejně jako vy respektujte tyto chvilky u nich.

7) Svačinky

Máte pocit, že vůbec nestíháte a na nic nemáte sílu? Není to náhodou proto, že jídlo z důvodů diety nebo nedostatku času odkládáte na potom, případně si dáte jen čokoládu a nějakou rychlovku, která sice chutná výborně, ale energie vám příliš nedodá?

Je vědecky dokázáno, že organismus, který nemá kvalitní a pravidelně podávané palivo, nefunguje, jak by měl, a zadrhává se. Dejte si svačinky do ledničky s předstihem a jezte podle jízdního řádu. I vaše děti by neměly hladovět, jakmile nemají energii, jsou paradoxně zlobivější. Zamyslete se proto vždycky s předstihem, čím je nakrmíte, abyste měla klid.

8) Odměny

Naučte sebe i svou rodinu na odměny. To, že vám někdo pomůže, není samozřejmost, takže drobnost, penízek do kasičky a podobně klidně dávat můžete. Buďte ale hodná i na sebe. Nastavte si svůj vnitřní taxametr a pojede se vám lépe. Kolik stojí umytí oken? Co třeba nové tričko? Nebo botičky... Koneckonců to pořád vyjde levněji, než platit někoho na úklid. Dobrý argument pro šťouravého manžela.

9) V pohybu je síla, tančete

Zapomeňte na povinnosti a čas od času si s dětmi doma udělejte diskotéku. Tančete v rytmu hudby, kterou máte ráda, vaše zlatíčka se přidají. Kojence můžete při tanci chovat, vlnit se s vámi bude rád, batolata vám budou tleskat do rytmu a předškoláčci předvedou vlastní kreace. Tanec vás všechny nabije endorfiny, takže starosti budou najednou takhle maličké, vše vám bude připadat řešitelné, na tváři se vám usadí úsměv. A vy přece chcete být maminkou, kterou děti malují vždy jen usměvavou, ne? Tak šup, zesilte rádio nebo sáhněte po vašem oblíbeném cédéčku...

10) Víte, co jíte?

Na talíři máte… jistě, to vidí všichni, ale čím vám je právě tahle strava prospěšná? Pomůže vám v tom, že pojedete na vyšší výkon? Nezaoblí se po ní vaše zlatíčka? Jak často servírujete například ryby, ovoce nebo zeleninu? Pečlivě studujte, jestli jim nedáváte prázdné kalorie. Naučte se nad skladbou jídelníčku přemýšlet, mnohonásobně se vám to vrátí. Třeba v podobě posílené imunity, zdravého vývoje vašich potomků i vaší vlastní duševní pohody.

11) Dovolená

Seberte se a vyrazte. Pokud budete doma, budete mít pořád práce až nad hlavu. Vydejte se podle chuti po Čechách či do zahraničí a užívejte si s dětmi poznávání nových koutů světa.

Platí, že malí objevitelé na neprobádaném území nezlobí tolik jako v místech, kde jsou zvyklí. Navíc výpravy můžete spojit s dějepisnými vycházkami, zeměpisnou výpravou, poznáváním zvířat a podobně. V přírodovědě bude vaše ratolest za hvězdu a společné zážitky navíc utuží váš vztah.
A děti milují akční maminky.

12) Zapojte babičky

Nemusíte si hrát na superženu, babičky jistě budou rády trávit čas se svými vnoučaty a vám tím pomohou. I když vy sama třeba s prarodiči nemáte dobrý vztah, nepromítejte vaše neshody do hlaviček nevinným dětem. Babičky jsou tu přece od toho, aby svá vnoučata milovaly, tak jim tu radost dopřejte. Vy tak získáte hodiny, možná i dny, kdy budete moct vysadit z každodenního kolotoče a zhluboka se nadechnout. Přesně to totiž čas od času potřebujete.

13) Nenechte se vysávat

Jak už bylo řečeno, nenechte toho na sebe nakládat příliš.
Potřebuje vás najednou celá rodina, všichni tvrdí, že jste to jen a jen vy, kdo se má postarat, pomoci a zařídit? A dost. Jste mámou a především vaše současná rodina a vaše děti by pro vás měly být na prvním místě. Takže šup potomky k rozmazlovací babičce, uvidíte, jak spokojené se vám vaše zlobivé potomstvo vrátí domů. A vy už budete mít nervy v pohodě připravené.

14) Umíte říct ne?

Jestli ne, tak se to rychle naučte. Není co dodat.
Odmítejte, co se vám nechce. Život je příliš krátký na to, abyste se zatěžovala tím, co vás nebaví. Povinné návštěvy u pratety? A kdo tvrdí, že tam opravdu musíte jezdit? Tak vidíte!

15) Milujte

Z celého srdce a pořád. Vaše rodina je přece milováníhodná, tak jí to dejte najevo. Nechte své srdce tlouci v jejím rytmu, kromě toho milujte také sama sebe. Láska dokáže život prodloužit o několik spokojených let. Myslete na ně už dnes.
Víte, že v láskyplném prostředí vyrůstá víc vysokoškolsky vzdělaných lidí než tam, kde láska chybí? Vidíte, teď to víte, tak jděte dát svým dětem pusu, bude se jim lépe dařit ve školce, škole i životě.

16) Podfuk

Kdybyste je neměla používat, asi by nebyla na prodej. O čem je řeč? O předpřipravených jídlech, která vám usnadní život. Neradíme vám cpát ratolesti nezdravými éčky a glutamáty, můžete ale koupit třeba čerstvé palačinky, ze kterých za pár minut vytvoříte perfektní večeři. Proč byste měla dennodenně stát hodiny u plotny? Usnadněte si život a místo toho si raději hrajte se svými zlatíčky.

17) Paní na úklid

Pokud ji ještě nemáte, pořiďte si ji. Možná vám jde výchova dětí, pletení svetrů i manažerská profese, ale mytí oken opravdu nedáváte. A šmouhy na nich stále září jako němá výčitka... Vykašlete se na dokonalost za každou cenu a objednejte si paní na úklid, která vám ráda pomůže s tím, co nezvládáte.

A jestli si myslíte, že není vhodné, aby u vás doma dělal někdo práci za vás, odpovězte si na jednoduchou otázku: Opravdu si myslíte, že jiná žena umí tak skvělé frgály, naučit dceru hvězdu, nebo se synem hledat ponorku kapitána Nema?

18) Roboti a spol.

Žijete v jednadvacátém století, využívejte je.
Kupte si robotický vysavač, když ho při odchodu z domu zapojíte, na kuchyňské lince nechte kralovat robota, který hněte, vaří, peče a smaží... Kterýkoli produkt, jenž vám usnadní život, si zaslouží, aby měl v kuchyni své místo. Navíc – děti milují toasty z toastovače, nechte je, aby občas připravily večeři podle své fantazie. Vy budete mít klid, ale nešklebte se, když bude mít divnou chuť. To je cena, kterou platíte za to, že nemusíte chystat večeři.

19) Povlečení

Investujte do kvalitních povlaků i jejich obsahu. V luxusním prádle se mnohem lépe spí a ospalci budou ráno odpočinutější, což je výchozí materiál, se kterým se už dá pracovat.

20) Zásobárna nápadů

Pište si všechny hry, které děti baví, pohádky, které rády čtou, měla byste také vědět, jak neposedy zabavit během období dešťů, sněhové kalamity a podobně.
Zásobte se předem nápady tak, abyste je v období krize nemusela horko těžko lovit z hlavy. Vsaďte se, že až dojde na věc, nevzpomněla byste si ani na to, kde máte schovanou hrací desku pro Dostihy a sázky. Malé neposedy musíte neustále bavit a inspirovat, jinak se stanou nezvladatelnými, tvrdí klasik. Tak to zkuste – uvidíte, že to bude v zájmu zachování vašeho duševního zdraví.

21) Miminka

Pokud doma nějaké máte, přivoňte si k němu a využijte pro to každou příležitost. Vůně miminek podle řady psychologů v maminkách evokuje to lepší, takže když se budete cítit unavená a ucítíte své děťátko, najednou budete mít pocit, že nic není nemožné a neexistuje věc, kterou byste pro něj neudělala. Mazlete se spolu co nejčastěji, získáte nejen pozitivní pohled na svět, a pouto, které si tak vytvoříte, bude neotřesitelné.

22) Náplasti a přehled

Lékárničku byste měla mít určitě po ruce. Kromě prostředků na bolest hlavy (vaši) se budou hodit i základní věci, bez kterých se s dětmi za zády neobejdete. Tedy náplasti, kapičky na suchý i vlhký kašel, antihistaminika, sirup na teplotu a bolest pro děti atd. Sestavte si vlastní obsah a pečlivě hlídejte data exspirace. Pozor, mějte i lékárničku pro největšího maroda vaší smečky – manžela.

23) Kalendář na zdi

Abyste nezapomněla, kdo má u vás v užší i širší rodině svátek, narozeniny, kdy se pálí ve školce čarodějnice a kdy si berete dovolenou vy, manžel nebo děti jedou na hory s prarodiči, měla byste mít na viditelném místě plánovací kalendář a do něj psát opravdu všechno. Aby se vám nestalo, že nebudete vědět, kdo kde je a co tam dělá. Jako velitel byste měla vědět o každém kroku všech svých vojínů. Naučte tedy děti zapisovat své aktivity hned, jak udrží tužku v ruce, a pod pohrůžkou násilí přinuťte k témuž svého manžela. Pořádek musí být.

24) Nic se neděje

Když nejdou věci podle plánu, nemusíte se sama na sebe zlobit. Ono je dobré občas vypadnout z rytmu – třeba zjistíte, že pravidla, která jste nastolila, se roky užívání poněkud zadrhla, a díky tomu, že zvolníte, máte čas vymyslet, jak to bude jinak. Stoprocentně lépe.

25) Mantra

Opakujte si: „Jsem dobrá máma a zvládnu vše.“ Čím častěji to budete říkat, tím snáz tomu uvěříte nejen vy, ale i ostatní členové rodiny. Na detaily nehleďte. Jde o rámec a světlo, do jakého se postavíte. A budete-li si věřit, zvládnete mnohem víc, než když ke svému životu budete přistupovat, jako že to možná vyjde a možná ne. Daří se vám a funguje to. Děti vás mají rády, vy je, co byste chtěla víc?

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Školák, Dějepis, Chata, Denní povinnost, První dovolená, Vlhký kašel, Seznam toho, Láskyplné prostředí, Efekt, PRÁV, Přesný přehled, Každodenní kolotoč, Předchozí bod, Sváča, Kreace, Jízdní řád, Frgál