reklama

3 jarní recepty na svěží jídla vařená v páře

Lehčí, jemnější a současně dokonale zvýrazňující přirozenou chuť potravin způsob vaření snad ani neexistuje. Přitom je stále velmi málo využíván a spojen jen s dietním stravováním. Nápravu neznalosti a další poznatky přinášejí následující recepty.

Plněné papriky

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

3 červené a 3 žluté papriky, 50 g piniových oříšků, 1 středně velká cibule, 20 g másla, 600 g mraženého špenátu, 150 ml zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, 1 balení rychlovarné rýže ve směsi s divokou rýží, 1 svazek bazalky, 200 g sýra feta, 50 g čerstvě strouhaného parmazánu, sůl a pepř na dochucení

Z paprik odřízněte vršky a vykrojte jaderníky a žebroví. Opláchněte a postavte vedle sebe do napařovací nádoby bez otvorů. Piniová jadérka opražte, nakrájenou cibuli osmažte na másle, přidejte k ní špenát a vývar, poduste, dochuťte rozmačkaným česnekem, solí a pepřem. Tento základ v míse promíchejte s rýží, nakrájenou bazalkou, sýrem fetou. Směsí naplňte papriky, přiklopte víčky a povařte v páře při 100 °C asi 30 minut.

Nemáte-li napařovací hrnec, postavte naplněné papriky do pekáčku, zalijte asi 1/2 l zeleninového vývaru a povařte v troubě předehřáté na 220 °C asi 1 hodinu, případně dolévejte vývar.

Kuskus se zeleninou

Na 4 porce, Příprava: 25 minut

1/2 velké bílé cibule (asi 175 g), 1 svazek jarní cibulky, 1 červená a 1 žlutá paprika, 1/2 malé červené chilli papričky, kousek čerstvého zázvoru (asi 10 g), 1 cuketa, 500 g rajčat, 1 lžíce olivového oleje, 100 g rozinek, 1 lžička koření garam masala, 300 g kuskusu (instantní), 1/4 l zeleninového vývaru, sůl a pepř na dochucení

Cibuli nakrájejte na tenké plátky, očištěnou jarní cibulku našikmo na kolečka, papriky na nudličky a chilli papričku bez semínek velmi jemně nasekejte. Oloupaný zázvor nakrájejte na velmi tenké nudličky, cuketu na plátky. Rajčata oloupejte a nakrájejte na kostičky. Napařovací nádobu bez otvorů vytřete olivovým olejem, promíchejte v ní nakrájenou zeleninu a všechny ostatní přísady.

V napařovacím hrnci vařte při 100 °C 15 minut. Promíchejte, dochuťte a podávejte, například s jogurtem promíchaným s nasekanou mátou. Nemáte-li napařovací hrnec, můžete zeleninu napřed osmažit na 3 lžících olivového oleje, pak promíchat s ostatními přísadami, zalít dvojnásobným množstvím vývaru a podusit běžným způsobem.

Knedlíky s lehkou houbovou omáčkou

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

na knedlíky:
500 g staršího pečiva, 600 ml vlažného mléka, 1 středně velká cibule, 20 g másla, po 1 svazku pažitky a hladkolisté petržele, 3 vejce, lehce prošlehaná, sůl a pepř na dochucení

na omáčku:
250 g žampionů, 2 červené cibule, 40 g másla, 250 g smetany ke šlehání, 1 svazek hladkolisté petržele, sůl a pepř na dochucení

Na kostičky nakrájené pečivo zalijte v míse mlékem a nechte asi 1/2 hodiny nasáknout. Nakrájenou cibuli mezitím osmažte na másle, osolte a opepřete a přidejte ji k pečivu spolu s bylinkami a vejci. Promíchejte, dochuťte a navlhčenýma rukama vytvarujte 12 kulatých knedlíků. Vložte do lehce tukem vymazaného pařáku a v hrnci povařte při 100 °C asi 16 až 18 minut. Cibuli nakrájenou na klínky osmažte na polovině rozehřátého másla, pak přidejte zbylé máslo, na plátky pokrájené žampiony a za stálého promíchávání asi 3 minuty smažte, osolte a opepřete. Vlijte smetanu, promíchejte, nechte trochu povařit, ochuťte a vmíchejte petrželku. Knedlíky můžete uvařit i běžným způsobem v horké osolené vodě, asi 20 minut na mírnějším plameni.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Aktivita, které jste věnovala většinu volného času, nedopadla podle vašich představ. Není divu, že se cítíte jako spráskaný pes a vaše…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama