Maminka.czPředškolák

3 nejlepší štrúdly - recepty pro vás

redakce 27.  10.  2011
Štrúdl aneb jablečný závin. Kdo by neznal tuto pochoutku, která nadchne snad každého milovníka moučníků. Právě teď, kdy máme dostatek jablek z vlastních zdrojů, si jej můžeme připravovat častěji.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

BABIČČIN ŠTRÚDL

Máslo 200 g
Hladká mouka 600 g
Vejce 3 ks
Kypřící prášek 1 balíček
Sůl 1 špetka
Ocet 1 lžička
Voda vlažná 1 hrnek
Náplň: Jablka
Skořicový cukr

Postup přípravy receptu:

Rozpustíme máslo a smícháme všechny ingredience a zpracujeme ve vláčnou tužší hmotu. Rozdělíme na tři kusy. Vezmeme jeden kus a vyválíme velký plát. Oloupeme a nastrouháme jablka a dáme je na plát pak je posypeme skořicovým cukrem, zavineme a dáme na vymazaný plech péct.

JABLEČNÝ ZÁVIN S PIŠKOTEM

Listové těsto 1 ks
Vejce 2 ks
Hrubá mouka tolik, kolik váží ta 2 vejce i se skořápkou
Cukr krystal tolik, kolik váží ta 2 vejce i se skořápkou
Jablka
Skořice

Postup přípravy receptu:

Množství je na 3 „nohavice“ závinu. Nejdříve si uděláme piškotové těsto: ušleháme celá vejce s krystalovým cukrem do husta a pak zamícháme hrubou mouku a už nešleháme.

Z 1/3 lístkového těsta vyválíme obdélník, doprostřed uděláme pruh z piškotového těsta, poklademe syrovými kousky jablek, posypeme skořicí nebo kořením a opět trošku pocákáme piškotovým těstem.

Kraje těsta jen přehodíme přes náplň, protože rolovat se to moc nedá. Můžeme potřít vejcem, ale není to podmínka. Pečeme do zlata, tedy jak je kdo zvyklý.

JABLEČNÝ ZÁVIN Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

Hera 250 g
Sůl špetka
Cukr
Vanilkový cukr
Skořice
Tvaroh - ne z vaničky! 250 g
Hladká mouka 250 g
Dětské piškoty drcené nebo strouhanka opražená na másle
Ořechy podle chuti drcené nebo strouhané nebo kokosová moučka, rozinky apod.

Postup přípravy receptu:

Na vál dáme prosátou mouku se špetkou soli, tvaroh a nakrájenou Heru. Rychle zpracuji v těsto. Rozdělíme na díly (dělám 2-4 podle toho, jak velké záviny chci mít). Vyválíme, střední třetinu posypeme drcenými piškoty nebo opraženou strouhankou (případně strouhaným perníkem) pokladu plátky jablek, cukr (podle sladkosti jablek, někdy dám jen vanilkový), skořice, rozinky, ořechy nebo mírně posypu kokosem. Krajní třetiny těsta překlopíme přes náplň, přitiskneme a dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme dozlatova asi 20 minut.

Recepty byly převzaty z webu RECEPTY.CZ

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jablečný závin, Hera, Kypřicí prášek, Štrůdl, Řeč, Hrubá mouka, NEJ, Piškotové těsto, Vaš, Recept