reklama

3 recepty s karotkou - oranžovou zeleninou, která přináší zdraví

Rychlená mrkev – karotka vnese svou zářivou barvou do kuchyně svěžest a teplo i ve chvílích, kdy za okny možná ještě sněží. Tahle křupavá zelenina je příslovečně zdravá, ale hlavně: v jídle je to opravdová celebrita!

Karotková polévka s řapíkatým celerem

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

1/2 kg karotky
2 lžíce másla
1 velká brambora
1 stvol řapíkatého celeru
1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
sůl, pepř, případně trocha drceného
chilli a worcesterské omáčky na dochucení

Karotku nahrubo nastrouhejte a v hrnci osmažte na rozehřátém másle, až pustí karoten. Přidejte nakrájenou bramboru, nakrájený řapík celeru (lístky si ponechte na ozdobu), zalijte vývarem, ochuťte a povařte doměkka, asi 20 minut. Polévku pak rozmixujte a podávejte ozdobenou celerovými lístky, případně dochucenou worcestrem a chilli. Můžete ji také podávat v silnostěnných sklenkách s řapíkem celeru podobně, jako se podává koktejl Bloody Mary.

Kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

12 kuřecích paliček
olivový olej
250 ml karotkové šťávy
několik lžic medu
sůl a pepř na dochucení

Kuřecí maso opláchněte a osušte. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne. V závěru potírejte trochou medu promíchaného s karotkovou šťávou – paličky získají krásnou barvu i chuť.

Tip: Med se na potírání pečené drůbeže používá dost často. Dodá jí výbornou chuť, lesk i barvu). Přidání karotkové šťávy tento efekt ještě podpoří. Při pečení jak med, tak šťáva zkaramelizují.

Vařené hovězí, karotka na másle, nové brambory

Na 4 porce, Příprava: 2 hodiny

1,5 kg loupané plece nebo
květové špičky
několik malých cibulek
1–2 lžíce octa
3 lžíce přírodního cukru
1/2 mrkve
nové brambory, vařené, k podávání
bobkový list, kuličky pepře, špetka
soli na dochucení
na karotku
1 kg karotky
3 lžíce másla
špetka soli a cukru na dochucení

Očištěné maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte cibulky, ocet, cukr, kousek mrkve a koření. Pozvolna uveďte do varu a pak na mírném plameni povařte, až bude maso zcela měkké, bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl.

Zatímco se maso vaří, připravte si karotky. Očistěte je, oškrabte nebo oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo šikmé plátky. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte špetku cukru, promíchejte, vsypte nakrájenou karotku, osolte a pod pokličkou poduste, až bude karotka křehká (je-li čerstvá, zkřehne do 15 minut). Pokud je třeba, podlijte trochou vody, ale lépe vývarem z vaření masa. Podávejte s vařeným hovězím, nakrájeným přes vlákno na plátky, a s vařenými novými bramborami, posypanými petrželkou. I ty můžete pro lepší chuť povařit v masovém vývaru.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Žijete velmi rychle, takže není divu, když začínáte mít pocit, že vám spousta věcí uniká. Nebylo by od věci se na chvíli zastavit a…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama