Maminka.czPeníze a kariéra

3 situace, kdy se vyplatí vzít si půjčku s RPSN 2 777 %

Reklama 15.  5.  2014
Půjčky nejsou ze své podstaty rizikem. Nebezpečný je způsob, jakým s nimi zachází řada lidí. Tři vybrané situace, ve kterých se taková půjčka skutečně vyplatí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Půjčky nejsou ze své podstaty rizikem. Nebezpečný je pouze způsob, jakým s tímto produktem zachází řada lidí. Při nízké finanční gramotnosti a omezené schopnosti omezit své emoce může být nebezpečná i bezúročná půjčka. A na druhou stranu, pokud berete půjčku jako „investici“, může se vám vyplatit i ta s RPSN 2 500 %. Nevěříte? Pojďte se s námi podívat na 3 vybrané situace, ve kterých se taková půjčka skutečně vyplatí.

1. Hrozí Vám velké sankce od finančních institucí či státu

Například u kreditních karet činí poplatky za nedodržení data splatnosti i několik set korun. Pokud si máte vybrat mezi sankcí 590 Kč, účtovanou lídrem na poli s kreditními kartami za to, že se opozdíte o 2 dny se splátkou 1 000 Kč, nebo přeplatit za krátkodobou půjčku ve výši 1 000 Kč se splatností 2 dny o 19 Kč, řešení je zřejmě jasné.

Dilema se stejným výsledkem můžeme řešit na podzim, kdy musíme přezouvat na zimní pneumatiky. Výdaj, který se zaručeně vyšplhá do řádu tisíc korun. Opět, je výhodnější půjčit si na týden 5 000 Kč s RPSN 2 777 %, kdy přeplatíte 333 Kč, nebo riskovat pokutu ve výši 2 500 Kč?

2. Přijdete o možnost velmi výhodné koupě

Pokud plánujete, že vyrazíte k moři a na některém ze slevových portálů je vámi vybraná destinace „v akci“ se slevou v řádu desítek procent, lze případný přechodný nedostatek peněz opět řešit krátkodobou půjčkou. Úspora na těchto portálech může v případě dovolené činit několik tisíc korun. Viz. níže uvedená nabídka z webu www.skrz.cz, kdy lze včasným nákupem ušetřit 3 500 Kč. Pokud byste si na tento zájezd (cena 7 990 Kč) vzali krátkodobou půjčku se splatností 5 dnů, přeplatíte 380 Kč. Což je výhodnější varianta, než čekat do výplaty a následně si zájezd koupit za „plnou“ cenu.

3. Riskujete zdraví

Zdraví je jednou z věcí, které si nemůžeme koupit zpět poté, co jej ztratíme, a proto bychom na něm neměli šetřit. Pokud Vám lékař týden před výplatou předepíše léky s doplatkem 1 500 Kč, je lepší přeplatit na půjčce 100 Kč – 150 Kč, než čekat a doufat, že se váš stav do výplaty výrazně nezhorší? Pokud si nejste jisti, stačí si spočítat, o kolik peněz byste přišli, pokud byste se následkem „přechází“ dostali do pracovní neschopnosti na 2 – 3 dny, či v horším případě na 10 – 15 dnů.

Tak co, přesvědčili jsme Vás? Pokud ano a dokážete si představit, že by Vám krátkodobá půjčka spíše pomohla, než uškodila, neváhejte a navštivte internetové stránky www.kouzelnapujcka.cz, kde si můžete spočítat, jak se vám půjčka vyplatí ve Vašem konkrétním případě.

Témata: Peníze a kariéra