Maminka.czDětské boty

3 tipy, jak vybírat dětské boty, tzv. capáčky a hodnocení výrobců

Lenka Gajdoštíková 28.  7.  2016
Přečtěte si, na co si dát pozor při výběru prvních bot pro nejmenší, tzv. capáčků a hodnocení vybraných osvědčených českých výrobců.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Osvědčené výrobce, kteří ušijí dle vaší potřeby kvalitně a opravdu hezky, jsem hledala v českých luzích a hájích. Najdete samozřejmě i levnější, ale tam je třeba opravdu kontrolovat výše uvedené body.

Přečtěte si další články o dětské obuvi

Některé má již LOOCA - šije capáčky právě se švy zvenku, ale i uvnitř - podle vašeho výběru.  Momentálně plánuje navýšení zásob skladem, aby uspokojila poptávku, protože na ušití na míru si bohužel počkáte. Paní je poctivá a rozhodně výsledek stojí za to. Jejich designy jsou opravdu nápadité.

DADOOS - klasické capáčky šité chráněnou dílnou v Jizerkách. Sympatické je, že si je můžete nechat ušít na míru nožičky vašeho dítka.Takže i přesto, že mají švy uvnitř, můžete být klidnější. Nejsou asi tolik stylové, ale pěkné kousky určitě najdete a nemusíte za ně platit o 200 až 400 Kč víc než u zahraničních dodavatelů. Výhodou je, že dělají i perforované, které se hodí na jaro/léto.

ATTIPASKY - Capáčky jsou super, ale často jsem řešila to, že se mi špatně čistily. A tak jsem nedávno vyzkoušela Attipasky. A byla jsem nadšená. Mají sice vtipný tvar ve stylu klaunské boty, ale skutečnost, že se v nich noha nepotí, dají se prát, jsou totálně měkké a lehké u mě hrají velký prim. Asi jediná jejich nevýhoda je, že větší velikosti nejsou často dostupné a cenově dražší kolem 500 Kč.

Boty capáčky a nepříznivé počasí

Jasně, občas je venku pěkně nevlídno a po dešti. Jeden pak přemýšlí, co dát dítku na nožku. Pro první krůčky je pár zajímavých botiček v různých cenových relacích. Ale jedno po druhém.

LITTLE BLUE LAMB - jedná se o slovenskou firmu, která prodává boty s prvky barefoot. Avšak mám zkušenost, že ne všechny jejich produkty splňují ohebnost podrážky nebo širokou špičku.

Našla jsem několik hodnocení zde a zde uživatelů, kterou moji tezi potvrzují, ale určitě jsou dobrým kompromisem. Rozhodně však jejich capáčky za zmínku stojí. Aspoň ty, co jsme my zkoušeli. Výhodou je, že ceny jsou od 600 Kč, což je ve světě barefoot příjemné.

PEDIPED - je americká společnost, která se barefoot botám hodně věnuje. Mají několik řad a pro první krůčky, jsou to ORIGINALS  0 až 24 měsíců. Jakási modifikace capáčků. Boty jsou měkké, ohebné. Nevýhodou je, že je nikde nevyzkoušíte. Prostě objednáte a čekáte zda sednou nebo budete měnit.

My jsme je měli minulý rok a za mě posílám tip na sandálky na léto. Sice mají mírně zvednutou špičku, ale jinak jsem byla opravdu velmi spokojena. Hlavně jsou pratelné s velikostí od 21.

BOBUX - Momentálně velký hit na trhu s barefoot botami pro první krůčky. BOBUX Xplorer Arctic mají kožený svršek a podšívku z vlny merino, takže se děti mohou stavět na nohy i v zimě a jsou vhodné pro opravdu první první krůčky tzn. super malá velikost a dost mi připomínají capáčky.

Navíc jsem si všimla, že podrážky dost rychle prokazují známky opotřebení, zakopávaní atd. Přijdou mi prostě dost drahé na to, že to jsou vlastně capáčky. Dále mají další řadu BLAZE, když už děti lépe chodí. Boty jsou designově krásné a rovnou učí děti pravá a levá, ale nejsou vodě odolné. Nicméně je plánujeme vyzkoušet, protože v létě potřebujete mít lehčí "tenisky", ve kterých děti nebudou mít zpocenou nožku.

A co holínky?

MyMAYU - varianta holínek i zimních bot/sněhulí. Jsou sice drahé, ale podle mě tak variabilní a geniální, že vlastně není třeba kupovat dvoje boty (holínky a sněhule). Těším se na tento podzim, protože je chci našim klukům pořídit.  Pokud vás však stejně jako mě vyděsí cena, pak jsou holínky ještě jiné.

Holínky DEMAR MAMMUT S. Jedná se o mrazuvzdorné holínky, které jsou super lehké a je možno do nich dokoupit  tepelnou vložku právě do chladnějších dnů. A hlavně jejich cena kolem 350 až 450 Kč.

Variant pro vhodné botičky na první krůčky je určitě mnoho. Snažila jsem se pokrýt ty, co mám vyzkoušené nebo mi dávají smysl. Zároveň vám i trochu ušetřit čas. Závěrem je nutno říci, že tvarů nožiček je mnoho a tak je i mnoho značek botiček.

Je třeba zkoušet a hledat, co zrovna teď bude pro vaše dítko to nejlepší. Hodně štěstí při výběru a dejte nám vědět vaše zkušenosti i pro ostatní maminky.

Autorka je lektorkou BabYogy a vede blog Intuitivní máma. Má dva syny - Huga a Oskara.

Přečtěte si další články o dětské obuvi
Témata: Dětské boty, Osobní zkušenost, Nepříznivé počasí, Tip, Gumička, Klaun, Jak, Sahara, Hodnocení, BabYoga, Intuitivní máma, Jizerka, Velký hit, Hod, Boty, Merino, Slovensko, Švec, Nevýhoda, BabYogy, Oskar, Navýšení, Minulý rok, Dětská obuv na Heureka.cz