Maminka.czBatole

3 vyzkoušené způsoby, jak vás děti začnou poslouchat

Michaela Karavarakis 5.  10.  2014
Řeknete to jednou, řeknete to podruhé, potřetí. Nic. Vaše dítě vás buď okázale ignoruje, nebo absolutně nevnímá. Zní vám to povědomě? Zkuste to jinak!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Pojďte, jdeme si vyčistit zuby.“ „Prosím, holky, Péťo, zuby.“ „Řekli jsme, že tohle bude poslední pohádka před spaním, takže teď všichni do koupelny.“ „Halóóó, vnímáte mě?!“

Každodenní rituál opakující se spolehlivě ovšem nejen před spaním, ale téměř při jakémkoli vybídnutí k činnosti. Při ranním oblékání, nazouvání bot, při usednutí k večeři. A i když jste ze začátku trpěliví a umiňujete si, že to zvládnete s chladnou hlavou, výbuch je nevyhnutelný.

Pokaždé skončíte tím, že na své děti/dítě ječíte a poté si připadáte, jak idiot. Chcete dosáhnout toho, aby vás děti poslouchaly bez podobných výstupů? Vyzkoušejte tyto tři osvědčené tipy.

1. Řekněte to jedním slovem

Místo zdlouhavého „Prosím, můžeme si jít teď všichni do koupelny vyčistit zuby?“ zkuste povel zjednodušit.  „Zuby!“ v naší rodině funguje překvapivě efektivně. Děti většinou vědí, co mají dělat, potřebují to jen jednoduše připomenout a taky dostatečně rezolutně. Pokud to zabalíte do spousty ostatních slovíček, mají pocit, že stále mají na vybranou.

Tip v druhé kapitole článku vychází z toho, že děti nerady poslouchají příkazy. Podívejte se.

Témata: Děti, Láska a vztahy, Předškolák, Batole, Chování a vztahy, Zvýšený hlas, Zac, Způsob, Stejné chování, Jak, Tělocvična, Vaš