Maminka.cz4. týden těhotenství

4. - 8. týden (2. lunární měsíc)

redakce 1.  4.  2009
4. - 8. týden (2. lunární měsíc)
Objevuje se dva až tři týdny po početí. Ale ne vždy musí znamenat těhotenství, proto zajděte co nejdříve ke svému lékaři... Prvním ze skutečných příznaků těhotenství je vynechání menstruace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Objevuje se dva až tři týdny po početí. Ale ne vždy musí znamenat těhotenství, proto zajděte co nejdříve ke svému lékaři a nechte si těhotenství potvrdit močovým nebo přesněji krevním testem. Váš gynekolog stanoví začátek gravidity podle data poslední menstruace (nikoli podle data početí). Mezi další projevy, které mohou těhotenství charakterizovat, patří také zvýšená únava, časté nutkání na močení, citlivost na pachy a vůně, změna chuti a nechutenství. Prsa začínají být mnohem citlivější, bradavky a prsní dvorce ztmavnou a poměrně rychle se zvětšují. Na povrchu prsou je patrná žilní kresba. Postupně se mohou začít objevovat obtíže, jako jsou zácpa, bolesti zad, pálení žáhy, ranní nevolnosti, svalové křeče, vysoký krevní tlak, nespavost nebo dokonce výkyvy nálad. To všechno patří mezi těhotenské neduhy. Pravděpodobně vás postihnou jenom některé.

Těhotenství se dělí na tři období, takzvané trimestry, přičemž během prvního trimestru (trvá do 13. týdne, respektive jsou to první 3 kalendářní měsíce) dochází k velmi rychlému vývoji plodu. Právě v tomto období se nejčastěji vyskytují potraty, tudíž byste měla dbát zvýšené opatrnosti.

Praktické rady

  • Naučte se pravidelně sledovat svoji váhu. Měřením obvodu horní části stehen zjistíte, jestli jsou kila skutečně na vrub těhotenství.

Pravidelným cvičením se nejen dokonale připravíte na porod, ale také si zajistíte rychlejší formu po narození vašeho děťátka.

  • Nevolnosti, které vás budou v těchto dnech zřejmě provázet, zmírníte bylinkovými čaji, jako je například zázvorový, heřmánkový či mátový. Pokud máte silný pocit na zvracení, posaďte se na židli, předkloňte hlavu mezi nohy a zůstaňte několik vteřin v této poloze.

Lékařské prohlídky

První těhotenská prohlídka vás čeká většinou mezi 5.-10. týdnem. Rozhodně by neměla proběhnout později z důvodu nutnosti odběru krevních testů. Dříve než se na návštěvu lékaře vypravíte, osvojte si termíny, které vás budou v období těhotenství provázet:

AS (P) - akce srdečního plodu
POLOHA - vztah podélné osy plodu k podélné ose dělohy - může být lab. - labilní (v první polovině těhotenství), později většinou pphl. - podélná hlavičkou KP - koncem pánevním či vzácně šikmá či příčná
CRL - vzdálenost temeno-kostrční
BPD - biparietální průměr hlavičky
AC - obvod bříška plodu
ZL - délka femuru - délka stehenní kosti plodu, podle výše uvedených parametrů se sleduje růst plodu
KO - krevní obraz
HB - červené krevní barvivo hemoglobin
JT - jaterní testy
CS - cervix skóre - stav děložního hrdla
MOP - mikrobní obraz poševní
KS - krevní skupina
TK - tlak krevní
HYPERTENZE - vysoký krevní tlak
PRIMIGRAVIDA - žena, která je poprvé těhotná
PRIMIPARA - prvorodička
SEKUNDIGRAVIDA - žena podruhé těhotná
MULTIPARA - žena se dvěma a více porody

Nastávající matka

  • Zpočátku těhotenství se můžete cítit podobně jako před menstruací. Můžete trpět nepříjemnými příznaky, především nauzeou (nevolností), bolestmi prsou, změnami nálad, tenzí a podobně.
  • Únavu, respektive pocit útlumu způsobuje vyšší hladina progesteronu. Nezapomínejte si od prvního dne těhotenství vymezit dostatek času na odpočinek a spánek.
  • Uvnitř vašeho těla začíná docházet k nejrůznějším změnám.

Děložní stěna je kypřejší, aby se v ní blastocysta mohla pevně uchytit. Dochází ke zmnožení hlenu děložního čípku, který začíná být zvýšeně prokrvený.

  • Děloha se začíná zvětšovat, což poznáte podle toho, že vám jdou špatně dopnout kalhoty. Nemusíte se znepokojovat, v prvním trimestru se vaše váha zvedne asi o 1-2,5 kg.
  • V průběhu dalších měsíců očekávejte hmotnostní přírůstek kolem 11-13 kg.

Rostoucí plod

  • Zárodek svým tvarem připomíná písmeno C. Proužek táhnoucí se po zadní části se svinuje do žlábku, který se uzavírá za vzniku neurální trubice. Ta se na vrcholku začíná rozšiřovat a zplošťovat a je základem mozku i míchy. Uprostřed zárodku, v místech srdce, je nápadná výchlipka, do níž vrůstají prvopočáteční krevní cévy.

Embryo je obaleno dvěma ochrannými blánami.

  • Vyvíjí se mozek a začínají být patrné oční váčky, horní a dolní končetiny, v srdci postupně začíná kolovat krev. I přes patrný ocasní výběžek se začínají vyvíjet vnitřní orgány těla - zažívací trakt, plíce, játra...Svůj tvar začíná získávat i obličej. Po stranách jsou výrazné pigmentované kotoučky, z nichž se později vytvoří oči. Jsou patrné uši, rty i nosík.Na končetinách se dají rozpoznat prstíky.

Maminčin odborník MUDr. Martina Hourová gynekoložka s dlouholetou praxí, jejímž hlavním oborem je ultrazvuková diagnostika a vedlejším oborem onkogynekologie; www.hourova.cz

Témata: Časopis Maminka, Měsíc, CRL, Lunární měsíc, Děložní stěna, Lunar, Krevní barvivo, Těhotenská prohlídka, MEŠ, Cervix skóre, Hmotnostní přírůstek, Nepříjemný příznak, Luna