Maminka.czZdraví

4 a víc důvodů, proč nekouřit (a neužívat jiné drogy)

Regina Rothová 9.  10.  2013
Paní Alena se dozvěděla, že je ve 2. měsíci gravidity. Po domluvě s lékařem se kouření snažila úplně ukončit, protože když zjistila, jakou genetickou výbavu svému dítěti může kvůli této závislosti nadělit, docela se lekla.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Největší bezprostřední vliv kouření na plod je ve zhoršení jeho prospívání. Tím, jak se prostřednictvím nikotinu nepříznivým způsobem mění průtoky krve v placentě, zhoršuje se vyživování plodu,“ říká MUDr. Martin Gregora a pokračuje: „Matkám kuřačkám se často rodí děti s nízkou porodní hmotností nebo děti, které jsou malé vzhledem ke gestačnímu stáří (týdnu těhotenství). Kouření jde u některých těhotných ruku v ruce s konzumací alkoholu. Tím se negativní vliv návykových látek na plod zvyšuje. Výsledkem může být předčasný porod nebo porod postiženého dítěte. Nezapomínejme také na to, že kouření matky zvyšuje riziko předčasného odloučení placenty či dalších patologií.“ Kouření provází řada mýtů. Jak to s nimi je?

Mýtus č. 1: Nemusím přestat kouřit, prostředí, ve kterém žiji, je stejně znečištěné.

Realita: Znečištěné životní prostředí způsobuje vznik rakoviny plic jen u 5 % populace. Stále tedy platí, že největším zabijákem jsou tabákové výrobky. Koncentrace toxických látek, které vdechuje kuřák, je mnohonásobně větší než při běžné inhalaci již tak znečištěného ovzduší.

Mýtus č. 2: Ženě závislé na cigaretách v pokročilém stupni těhotenství se nedoporučuje přestat kouřit.

Realita: „Přestat kouřit má význam vždy a především v graviditě. U silné kuřačky musíme vzít v úvahu skutečnost, že se můžou projevit abstinenční příznaky (neklid, třes). Proto jako pomocný nástroj můžete využít žvýkačky či náplasti s obsahem nikotinu k odvykání kouření.
Ale i jejich používání konzultujte s lékařem. Děti kuřáků jsou na vlivy pasivního kouření citlivější než dospělí. Ideální by bylo, kdyby každá kuřačka ihned potom, co se dozví, že je těhotná, přestala kouřit,“ uvedla vedoucí lékařka Centra prevence a léčby závislostí na tabáku u dětí a adolescentů Vítkovické nemocnice Marcela Kašpárková s tím, že i zdravotníci si ale uvědomují, že to není jednoduché, protože kouří­li žena delší dobu, je pravděpodobné, že se u ní již vyvinula fyzická závislost na nikotinu srovnatelná se závislostí na drogách.

Mýtus č. 3: Elektronické cigarety jsou dobrá náhražka.

Realita: Samozřejmě je tato cigareta menší zlo. Musíme ale rozlišit elektronické cigarety, které nikotin obsahují a které ne. Ty s obsahem nikotinu vlastní závislost na droze neřeší. Z hlediska celospolečenského jsou problematické i elektronické cigarety bez obsahu nikotinu. Tím, že napodobují klasickou cigaretu a manipulaci s ní, jejich užívání propaguje kouření. Navíc i v místech, kde je nyní kouření klasické cigarety zakázané. Tím spíš si okolí kuřáka hned všimne a tím spíš je negativním vzorem pro děti a mládež.

Mýtus č. 4: Alergie jsou dědičné a kouření rodičů na alergie dítěte nemá vliv.

Realita: Alergie jako taková se nedědí. Dědí se pouze sklon k alergiím. Do jaké míry se dědičná vloha projeví, záleží na dalších okolnostech. Kouření rodičů v tomto procesu hraje velkou negativní roli. Snižuje kvalitu spermií, zhoršuje prospívání plodu v děloze a po porodu působí jako jeden ze spouštěcích faktorů pro rozvoj astmatu.

Co dětem škodí na alkoholu, kouření a drogách

Obecně mezi nejčastější problémy rodiček kuřaček patří předčasný porod, malá porodní váha narozeného dítěte či vyšší riziko syndromu náhlého úmrtí novorozence. Miminka si do života „odnášejí“ nemoci způsobné nepříznivými vlivy kouření již v době, kdy se dítě vyvíjelo v matčině děloze. Sem patří poruchy vývoje i chování. Druhou kategorii představují nemoci a patologie, jež vznikají na základě vdechování kouře kojencem a přijímáním nikotinu v mléce.

Sem patří snížení obranyschopnosti, zejména zhoršením slizniční imunity, opakované záněty dýchacích cest, rozvoj alergií, vyšší krevní tlak. Alkohol je nejčastější příčinou mentální retardace plodu, hrozí vyšší riziko samovolného potratu. Děti alkoholiček (záleží na stupni) mívají některé defekty, například malou hlavu, trpí krátkozrakostí, šilhavostí, poruchou tvorby zubů, mají riziko vážného poškození mozku a srdce. Co je „bezpečné množství alkoholu“? Příležitostně (1–2x měsíčně) 1–2 dl vína nebo malé pivo. Pozor: při kojení nepít vůbec! Alkohol volně přechází do mateřského mléka.

S marihuanou a drogami to v zásadě bude hodně podobné. Proto je jednoznačné řešení: nekouřit, nepít alkohol a nebrat drogy.



Kouření v číslech

  • 71 % případů rakoviny hltanu zasahuje kuřáky
  • téměř 60 % rakoviny jícnu či hrtanu taktéž
  • celých 96 % případů rakoviny plic je způsobeno kouřením
  • čtvrtina případů rakoviny žaludku, tlustého střeva či konečníku není způsobena jídlem a obezitou, ale právě kouřením; stejně tak 45 % případů rakoviny močových cest a dvě třetiny rakovin ledvinné pánvičky a močového měchýře
  • 50 % případů infarktů před 50. rokem věku je z kouření; 45 % srdečních selhání před věkem 45 let
  • úmrtí mužů kuřáků mezi 35. a 75. rokem je ve 38 % případů způsobeno kouřením. Dalších 19 % úmrtí je v důsledku kouření pro muže starší
  • kuřáci si ubírají v průměru více než 6 let svého života.

Článek vyšel v časopisu Maminka 9/2013

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Drogy, Předčasné odloučení, Bezpečné množství, Náhražka, Srdeční selhání, Vedoucí lékařka, Nikotin, Kuřačka, Zabiják, Množství alkoholu, Mentální retardace, Martin Gregor, Řada mýtů, Abstinenční příznak, Vážné poškození, Důvod, Pasivní kouření, Krátkozrakost, Porodní váha, Zdraví na Heureka.cz