Maminka.czVýživa a stravování

4 chutné zimní zeleninové polévky. Zkuste je

David Skokan 28.  1.  2015
Každý ví, že zeleninový salát vhodně doplněný rostlinnými tuky a zdravými dochucovadly dodá tělu energii a vitaminy, které zejména v chladné části roku tolik potřebujeme. Jenže kdo by v lednu jedl salát? Zkuste to letos trochu jinak a zanořte lžíci do polévky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Polévky jsou nejen dobré, ale také vás nabudí, probudí, rozveselí a ozdraví i v době, kdy je jaro ještě v nedohlednu. Schválně je zkuste.

Pikantní dýňová polévka

4 porce, příprava: 30 minut

Potřebujeme: 1 dýně hokkaidó, 3 mrkve, 5 řapíkatých celerů, sůl a pepř, 2 lžíce panenského olivového oleje, chilli papričky, dýňová semínka, čerstvý koriandr

Dýni a mrkve oloupejte, nakrájejte na menší kousky, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí (bude to trvat asi 15 minut). Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený celer. Rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Ozdobte chilli papričkami a nasucho orestovanými semínky. Můžete přidat i čerstvý koriandr.

Klepněte pro větší obrázek

Avokádová polévka s čerstvým sýrem

4 porce, příprava: 15 minut

Potřebujeme: 4 zralá avokáda, 1 citron, 1 l kuřecího vývaru, 150 g bílého jogurtu, bazalka a oregano, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 4 plátky parmské šunky, 80 g čerstvého sýra

Avokáda oloupejte a vypeckujte. Přendejte do mixéru, přidejte šťávu a kůru z citronu, vychlazený vývar, jogurt, bazalku, oregano, sůl a pepř. Rozmixujte. Nakonec vmíchejte olivový olej. Ozdobte nasucho orestovanými plátky parmské šunky a čerstvým sýrem.

NÁŠ TIP: Místo čerstvého sýra můžete vyzkoušet také kozí sýr. Zajímavě jeho chuť doprovodí nasekané ořechy.

Klepněte pro větší obrázek

Polévka z řapíkatého celeru

4 porce, příprava: 20 minut

Potřebujeme: 1–2 batáty, 10 řapíkatých celerů, 2 šalotky, 2–3 stroužky česneku, 300 g mraženého hrášku, 3 lžíce nasekané petržele, sůl a pepř, 2 lžíce panenského olivového oleje, čerstvá řeřicha

Batáty očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí asi 10 minut. Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer, šalotku a česnek. Nakonec krátce povařte i s hráškem, stačí jen 3 minuty. Přidejte petržel a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem a zakapejte olivovým olejem. Na talíři ozdobte řeřichou.

Klepněte pro větší obrázek

Špenátová polévka s rajčaty

4 porce, příprava: 20 minut

Potřebujeme: 3 větší mrkve, 500 g rajčat, špenátové listy, 3 stroužky česneku, 8 vypeckovaných datlí, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, cherry rajčátka, bazalka

Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky a uvařte v páře doměkka, asi 5 minut. Poté ji rozmixujte společně s asi 500 ml vody, rajčaty, špenátem, česnekem a datlemi. Dochuťte olejem, solí a pepřem. Ozdobte grilovanými cherry rajčátky a bazalkou.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Chuť, Čerstvý sýr, Dýňová polévka, Čerstvý koriandr, Pól, Hokkaidó, Kozí sýr, Zelení, Pole, Zeleň