Maminka.czZdraví

4 nejčastější druhy kašle a jak na ně? Tohle byste měli vědět!

Martina Machová 8.  10.  2018
Není kašel jako kašel! Některý je suchý, jiný mokrý, další chrastí, chrčí či dokonce šustí! Co nám daný druh kašle naznačuje o svém původci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi to znáte: Prvotní onemocnění je již to tam, ale kašel ne a ne přestat. Je to normální? Dle lékaře a epidemiologa, profesora Marka Ebella z Fakulty veřejného zdraví University of Georgia, do určité míry ano. Profesor Ebell totiž porovnal 19 různých studií zabývajících se kašlem a konstatoval, že běžný kašel může trvat, a tedy i odeznívat, i více než 14 dní! To však pochopitelně neznamená, že máme kašel, zvláště u malých dětí, nechat bez povšimnutí.

O delší dobu trvajícím kašli musíme samozřejmě informovat pediatra, který by měl malého pacienta pečlivě vyšetřit! Kašel může být totiž jak banálním dozvukem odcházející nemoci, tak i varovným a značně nepříjemným příznakem závažnější choroby, kupříkladu průduškového astmatu. Samotný „charakter“ kašle nám pak může mnohé napovědět…

S antitusiky, léky na tlumení kašle, zacházejte opatrně, varuje SUKL

4 nejčastější druhy kašle

  • Suchý, neproduktivní (bez vykašlávání hlenu), dráždivý kašel je vysilující a obtěžující. Pokud však po pár dnech přejde v produktivní a vlhký kašel s vykašláváním hlenů a neprovází ho bolest ani stupňující se teplota, je vše obvykle na dobré cestě. Pakliže se ale i přes zvlhčení kašle dostaví bolestivé pocity při vykašlávání, může jít o nepříjemný zánět průdušek! Delší dobu přetrvávající suchý kašel bývá někdy příznakem alergie či astmatu. Suchý kašel se obvykle tlumí tzv. antitusiky.

  • Mokrý, produktivní (s vykašláváním hlenu) kašel doprovází řadu zejména virových, ale i bakteriálních infekčních onemocnění. Ne vždy je tedy nutné nasazovat antibiotika, jejich vhodnost posuzuje lékař na základě laboratorních vyšetření. Při produktivním, vlhkém kašli lékař obvykle předepíše léky na ředění hlenu (mukolytika) a usnadnění vykašlávání (expektorancia). Léky na tlumení se obyčejně nepředepisují.

  • Drsný, štěkavý, chraptivý kašel pacienta neobyčejně vysiluje. V mnoha případech se též přidružuje zastřený hlas až chrapot. Tento druh kašle často provází laryngitidu. I zde mají své místo medikamenty tlumící kašel a v případě laryngitidy také speciální medikamenty, glukokortikoidy.

Jak vypadá laryngitida u kojenců?

  • Záchvatovitý, „udýchaný“ kašel je nápadný tím, že se velmi často objevuje po námaze a mnohdy s ním jde ruku v ruce i dechová nedostatečnost – nemožnost „dodechnout“ se. Tento typ kašle se někdy objevuje také v noci. Je velmi pravděpodobné, že v takovém případě vás pediatr nasměruje ke kolegovi z alergologie a imunologie. Záchvatovitý a „udýchaný“ kašel totiž může doprovázet astma a alergie.

Dvouměsíční dítě dostalo černý kašel od neočkované sestry. Matku to zaskočilo
Co udělat pro to, aby děti ve školce hned neonemocněly?
Smějte se s dětmi! Smích prospívá zubům i imunitě
Témata: Zdraví, Batole, Školák, Praktické rady, Naše tipy, Laryngitida, Nejčastější druh, Georgi, Záchvatovitý kašel, Dobrá cesta, Varovný příznak, Veřejné zdraví, Nepříjemný zánět, Závažná choroba, Mokrý, Laboratorní vyšetření, Astma, Suchý, Dlouhá doba, Georgia, Druh, Kašel, Suchý kašel, Produktivní kašel, Medik, Zdraví na Heureka.cz