Maminka.czZdraví

Jak čistit dětem uši? Na tohle zapomeňte a ušního mazu se nebojte

Jakých nejčastějších chyb se dopouštějí maminky při péči o ouška svých miminek a batolat? Je opravdu nezbytné ouška často čistit a odstraňovat ušní maz? Poradí dětská sestra.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se správně starat o uši kojenců a batolat? Jak, čím a jak často dětem uši čistit? Méně může být někdy více – a v případě přehnané péče o uši, přesněji spíše o jejich část, zvukovody, to platí dvojnásob.

„Zatímco dříve se maminkám a babičkám doporučovalo čistit dětem ouška každý den, v současnosti je trend opačný. Uši totiž disponují samočisticí schopností; ušní maz a s ním i odumřelé kožní buňky naprosto přirozeně putují zvukovodem ven. Pokud se ouška čistí často, tvoří se mazu více, než je potřeba,“ tvrdí zkušená dětská sestra Zdena Sýkorová.

VIDEO: Zánět středního ucha: Jaké jsou příznaky a jak nejlépe ulevit

A dále dodává: „Neustále čištěná kůže může být přecitlivělá, podrážděná až svědivá. Chybná technika čištění navíc zatlačuje maz zpět a doslova ucpává zvukovod, což může být zdrojem mnoha nepříjemných problémů.“

A jaké největší mýty o čištění uší dle odborníků panují?

4 největší mýty o čištění uší a oušek

  • Uši se musí čistit každý den. Samozřejmě, že ne! Už víme, že se uši čistí v podstatě samy. Je absolutně nevhodné strkat dítěti cokoliv do ouška – obvykle postačí dle potřeby jemně očistit vnější část boltce. (Jiný případ samozřejmě nastává v případě poruchy tvorby mazu.)

  • Ušní maz se musí odstraňovat, je to nechutná „špína“ a zdroj bakterií! Naopak, ušní maz má v uchu svou nezastupitelnou roli! Ušní maz je přirozená tuková vrstvička, směs mastných výměšků zvláštních potních žláz ve zvukovodu. Jeho hlavní funkcí je udržování optimální vlhkosti povrchu zvukovodu a zajišťování ochrany ucha proti nečistotám z vnějšku a také proti infekcím.

  • Pokud se uši pravidelně čistí, ušního mazu se tvoří méně. Opět omyl! Čím více uši čistíme, tím více mazu se v nich tvoří a vzniká začarovaný kruh. Perfektní čistota zvukovodu může být paradoxně zdrojem problémů, kůže je citlivější, náchylnější a může dokonce i svědit.

  • Ideálním náčiním k čištění jsou vatové tyčinky. Většina odborníků používání vatových tyčinek na čištění oušek nedoporučuje, neboť je více rizikové než užitečné.  Tyčinka svádí k hlubšímu zasunutí do ouška, a to může způsobit zatlačování mazu hlouběji do zvukovodu a následně tvorbu problematické mazové zátky, která způsobuje nepříjemné problémy – tlak, přechodnou nedoslýchavost apod. Tyčinka může být v krajním případě, u velmi neklidných dětí, příčinou nepříjemného poranění! Trvá-li rodič na použití vatových tyčinek, je lepší volit výrobek určený výhradně dětem.

Je potřeba uši vůbec čistit?

„U drtivé většiny dětí ne, stačí pouze odstraňovat viditelný maz v ústí zvukovodu. A to nanejvýš opatrně; gázou, látkovou plenou, jemným ručníkem,“ tvrdí Sýkorová. U malého procenta dětí, které mají z různých důvodů, i přes správnou péči, sklony k tvorbě mazových zátek, poradí rodičům se vhodnou péčí jejich pediatr nebo ušní lékař. Rodiče by se do odstranění zátky nikdy neměli pouštět na vlastní pěst, zvláště pomocí různých ostrých předmětů, například pinzety.

Jak správně čistit uši

V rámci hygieny stačí omývat dětem zevní část ucha a záhyby v boltci jemnou žínkou. Vhodný je například perlan. Pokud vidíte mázek na kraji zvukovodu, nesnažte se jej mechanicky odstranit, jen byste ho tam mohli zatlačit. Sáhnout můžete například po ušním spreji Vaxol, který může být používán pro děti od jednoho roku. Vaxol je na bázi olivového oleje a jeho aplikace je snadná.

Aby dobře slyšelo: Jak vyčistit ouška novorozence?

Když ucho bolí...

Ušní infekty patří k nejběžnějším dětským nemocem, ve třech letech mají 4 z 5 dětí alespoň jednou ušní zánět. U miminek, které ještě neumí sdělit, co je trápí, často napoví mrzutost, plačtivost a tahání se za ouško. Každý takový problém je třeba řešit s lékařem. Občas za tyto problémy může mazová zátka, kterou lékař dokáže pomocí speciálních nástrojů nebo výplachu odstranit.

Rozhodně se vyvarujte toho, že byste dítěti v oušku "šťourali". Místo pomoci byste mu akorát mohli ublížit.

Témata: Zdraví, Krása a styl, mázek, Zvukovod, Nepříjemné poranění, Děti, Ostrý předmět, Čistota, Čištění, Péče, Nedoslýchavost, Nepříjemný problém, ČÍST, Ouško, Záhyb, Začarovaný kruh, Zátka, Dětská sestra, Ucho, Samočisticí schopnost, Tyčinka, Jak, Ušní lékař, Maz, Zdraví na Heureka.cz