Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

4 tipy, jak zklidnit malé „torpédo“. Nepřikazujte, ale hrajte si s ním

Martina Machová 26.  6.  2017
Máte doma „malé torpédo“, které chvíli neposedí, a dostává se proto do konfliktů, kamkoliv přijde? Poradíme vám pár jednoduchých fíglů, jak ho alespoň částečně zklidnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děti dostávají do vínku nejen vlásky po mamince a oči po tátovi, ale také temperament. A ten lze dle odborníků na lidskou duši ovlivnit výchovou jen minimálně.

temperamentního batolete, které je stále v pohybu; neustále kamsi leze, šplhá, skáče, odbíhá, přibíhá či krámuje, se těžko „vyloupne“ motoricky nápadně umírněný tichošlápek. Jak pomoci malým „hyperaktivním torpédům“, aby se alespoň trochu zklidnila?

Jak uklidnit malého vzteklouna? Nechte ho vyvztekat a nespěchejte

4 praktické tipy pro maminky hyperaktivních dětí

  • Nechte ho „vylítat“. Takřka všechny malé děti mají zvýšenou potřebu pohybu, která je dána větší vzrušivostí nervové soustavy. Nemají-li zejména hodně temperamentní děti možnost každodenního volného pohybu, ideálně venku, budou jednoduše zlobit. Energii je prostě potřeba upustit!
  • Pracujte nejprve na sobě. „Pokud chci dosáhnout toho, aby dítě některý můj způsob chování po mně nemělo, je nejlepší začít u sebe. Zkusit něco změnit, aby mělo inspiraci a mohlo mě napodobit. Prošlapu mu tím cestičku, po které se může vydat,“ tvrdí kupříkladu psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti. Pokud je jeden z rodičů podobný „neřízené střele“, bylo by naivní očekávat, že bude mít svým příkladem na dítě zklidňující efekt. Děti napodobují naše chování, a právě „zrcadlením“ je vychováváme mnohem více, než bychom někdy chtěli.
  • Alespoň částečně tolerujte jeho motorický neklid. Bude-li dítě neustále napomínáno, aby se nevrtělo, aby sedělo klidně, neklátilo nohama, nehrálo si s rukama, dojde časem naprostému k vyčerpání napomínaného i napomínatele. A navíc se kýžený efekt stejně nedostaví! „Velmi živé“ děti zkrátka potřebují pozvolna upouštět svůj motorický neklid, aby byly schopné dobře spolupracovat. Neustálé ošívání a různé prostocviky nejsou výrazem neúcty k vám či jiné autoritě a možná vás velmi překvapí, že při všem svém hemžení dokáží být koncentrované a pozorné!
  • Hrajte si s ním! Hry malých „torpéd“ bývají divoké, živelné a mnohdy i nebezpečné. Rodičům se tedy často právem nezamlouvají. Je pak na rodičích, aby své potomky učili směrovat energii v alespoň částečně organizované hře – rodič se do hry prostě musí občas zapojit a hrát si! Pokud se rodič pasuje pouze do role dozorce a dohlížitele, bude se časem cítit frustrovaný vlastní rolí a dítě bude jeho zákazy a příkazy stéle více pouštět jedním uchem tam a druhým ven.

Video: Otcové jsou u porodu důležití

Vyzkoušeno! 5 tipů, jak zklidnit neposedné děti a naučit je relaxovat
Jak zklidnit dítě s ADHD
Speciální pedagogika (poradna)

Jak zklidnit dítě s ADHD

Video: Otcové jsou u porodu důležití. Tyto naturální záběry vás dostanou

 

Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Neklid, Motorický neklid, Lidská duše, Fígl, Vztekloun, Jednoduchý fígl, Torpédo, Maminka, Rodiče, Malé dítě, Temperamentní dítě, Hyperaktivní dítě, Efekt, Tip, Zvýšená potřeba, Nervová soustava, Živel, Temperament, Naturální záběr, Hra, Praktický tip, Kýžený efekt, Dozorce