Maminka.czDěti a mateřství

4 triky, jak zbavit dítě plenek! Nepropásněte to, léto je ideální doba

Martina Machová 26.  6.  2014
4 triky, jak zbavit dítě plenek! Nepropásněte to, léto je ideální doba
Léto je tradičně ideálním obdobím pro odkládání plen. Proč vlastně? A jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina odborníků i odborné literatury se shodne na tom, že období, kdy můžeme dítko začít smysluplně učit chodit na nočník, nastává přibližně tehdy, když je dítě schopné pochopit a vykonat složitější úkoly typu: „Vezmi hrníček, napij se a odnes ho, prosím, na stůl.“ Navíc by mělo být zřejmé, že se rapidně prodloužila doba, kdy má dítě suchou plenu. Objem vyloučené moči se v této době znatelně zvětšuje. Tyto signály upozorňují na „zrání“ močového ústrojí. Obvykle je touto přelomovou dobou věk okolo roka a půl až dvou let. Což však neznamená, že malé batole vše zvládne a pochopí hned. Navíc je každé dítko jiné, každé má svůj čas.

Zatímco nebývá problém s naučením denní „hygieny“, ta noční nám dává někdy zabrat (ale o tom všem jsme na Mamince.cz psali).

Určitě si přečtěte: Signály, které prozradí, že je správný čas dítě seznámit s nočníkem Kauza nočník: Lépe pozdě než brzo

Náš nejznámější dětský psycholog, úžasný profesor Zdeněk Matějček, problematiku glosoval následovně: „To, že dítě v deseti měsících dovede dělat paci paci, je umožněno jeho poměrně zralým ovládáním paží a rukou. Ale neznamená to, že by v té době dovedlo ovládat například svěrače močového měchýře, a že by byla vhodná doba ukládaní na nočníček.“ Matějíček tvrdil, že doba učení na nočník rozhodně nenastává před 12, měsícem života – a to byl v době jeho činnosti velmi pokrokový názor!

Léto je tu, plenky dolů!

Nejideálnějším obdobím na odložení plen je bezesporu léto, zvláště máte-li zahradu, kde může dítě bezpečně běhat a hrát si pouze v krátkých kalhotách či tepláčkách. Pokud se stane „nehoda“, nic nebrání rychlému převlečení. Dítě tak může celý proces vnímat se vším všudy – tedy i nepříjemným mokrým pocitem lepící se látky na tělo a následným převlečením do suchého. V případě, že jdete na hřiště, písek, procházku apod., není problém s sebou vzít nejen hygienické ubrousky, ale i náhradní kraťasy (sukénku) a prádlo – horší by to bylo s oteplovačkami a punčoškami i jejich převlékáním.

Pokud dítko vše hlásí velmi těsně před akcí, lehké letní oblečení vám umožní rychlé reakce. Teploučké měkké oteplovačky, vyhřátá plena, která pobere všechnu vlhkost a třeba i teplé „hnízdo“ ve sportovním kočárku jsou zkrátka nepřáteli nočníku. Léto skýtá mnoho možností, tak jich využijme!

4 užitečné tipy na letní „odplenkování“

  • „Zalévejte“ stromky, kytičky, kamínky, pomůže mu to uvědomit si celý proces a z výsledku bude mít navíc radost – inu, „škola hrou“!
  • Kluci mohou na procházce v lese čůrat spolu s tatínkem – příklady táhnou! Odvážné holky a maminky spolu mohou klidně na procházce v lese dřepnout za smrk a udělají „prší, prší“ mravencům – v lese, když je nouze, to holt jinak nejde.
  • Některé děti si celý proces skvěle uvědomí, pokud jim umožníte běhat po zahradě nebo i doma bez kalhot i spodního prádla. Jiné naopak potřebují zažít ulepené studené mokro. (Nočník by však měl být vždy v dohledu.)
  • Velmi přemýšlejte, jak děti obléknete, „bodíčka“ i kalhoty s laclem jsou sice pěkné, ale špatně a pomalu se svlékají. Pro holky je nejpraktičtější sukénka či šaty, kluci rychle svléknou jednoduché kalhoty či kraťasy na gumu.

Samozřejmě vždy dítě velmi chvalte za úspěchy, netrestejte za neúspěchy, nezesměšňujte jej a neošklivte mu celý proces komentáři o „pachu a ošklivosti“. Dítě by pak mohlo v budoucnu cíleně zadržovat stolici.

Úskalí: Běhá nahý, značkuje jak ratlík Alík a je mu to úplně jedno

Samozřejmě, že se mezi našimi potomky vyskytnou i tříletí i starší „ignoranti“, kteří lítají po zahradě jak draci, možná dokonce jezdí na malém kole, skáčou s rozběhem do bazénu, plavou sami pod vodou, vyprávějí příběhy, ale své okolí jsou schopni značkovat bez sebemenšího problému jako pejsci. Možná ještě nejsou zralí, možná jen potřebují celý proces správným způsobem pochopit (a během pár dní budou chodit na velký záchod), nebo jsou to prostě vykutálení naschválníčci.

V posledním případě, kdy tušíte, že už vše chápe, ale zkrátka se mu tak nějak nechce, můžete vlídně a nenásilně vyzkoušet motivační metodu v duchu: „Honzíku, ale na kole nemůžou jezdit kluci s plenami, pleny tlačí a bolelo by tě to.“ Někteří starší Honzíci (i Mařenky) najednou dostanou cíl a smysl – a všechno jde ráz na ráz.

V celém procesu učení samozřejmě dbejte na základní nočníková pravidla: dejte dítěti šanci vymočit se ihned po probuzení a než půjdete na procházku, využijte každé příležitosti, kdy dítě svlékáte či převlékáte a posaďte ho na nočník (toaletu). Na dítě však netlačte. Buďte trpěliví, vynalézaví, laskaví, avšak pevní a srozumitelní a neporovnávejte dítě s druhými.

Témata: Děti, léto, Zdeněk Matějček, Plen, Sebemenší problém, Malé batole, Jak, Správný způsob, Honzíci, Trik, Ideál, Poslední případ, Let, Letní odplenkování, Ideální doba, Letní oblečení, Močové ústrojí, Alík