Maminka.czVýživa a stravování

4 výtečné rychlovky hotové za pár minut

Hanka Kubíčková 6.  10.  2012
4 výtečné rychlovky hotové za pár minut
Rychlé jídlo nemusí nutně znamenat fastfood. Vyzkoušejte čtyři jednoduché a zdravé recepty a u dětí zaručené sklidíte úspěch.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Farfalle s masovými kuličkami a brokolicí

Porce: 4, Příprava: 10 minut + odležení, Smažení: 15 minut

500 g mletého drůbežího masa nebo směsi vepřového a hovězího
3 stroužky česneku, rozdrcené
1 vejce
2 polévkové lžíce petrželky, nasekané najemno
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 menší cibule, nakrájená najemno
400 g těstovin farfalle nebo jiných
1 malá brokolice, rozdělená na růžičky

Maso, česnek, vejce, petrželku, olej i cibuli spolu v míse prohněteme, nejlépe to jde rukama. Osolíme a opepříme a vytvoříme menší kuličky, které necháme asi 10 minut v klidu odležet. Těstoviny uvaříme podle návodu uvedeného na obalu, brokolici připravíme v páře. Ve vyšším kastrolu nebo pánvi rozehřejeme olej a kuličky na něm osmažíme ze všech stran dozlatova. Naaranžujeme na těstoviny, doplníme brokolicí a ihned podáváme.

Tip: Kuličky můžete také upéct na oleji v troubě.

Kuřecí prsa s novými brambůrky a zeleninou

Porce: 4, Příprava: 10 minut, Pečení a vaření: 30 minut

4 kuřecí prsíčka
4 polévkové lžíce másla, rozpuštěného
hrst čerstvé petrželky, nasekané najemno
12 malých nových brambor
směs zeleniny jako brokolice, mrkve, zelených fazolek, kukuřice, hrášku

Brambory oškrábeme nebo je i se slupkou a vcelku uvaříme doměkka. Omytá a osušená kuřecí prsa několikrát poklepeme hranou dlaně, osolíme a opepříme, vložíme do pekáčku, přelijeme máslem, posypeme bylinkami a podlijeme trochou vody. Zakryté pečeme asi 30 minut v troubě rozehřáté na 190 °C.

Doba pečení závisí na velikosti prsíček. Zeleninu uvaříme v páře nebo krátce povaříme ve vodě či orestujeme na másle. Maso nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře, přidáme brambory a upravenou zeleninu a přelijeme výpekem.

Tip:Prsíčka můžeme před pečením naložit do marinády z kvalitního oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Budou tak křehčí a dříve hotová. Kromě pečení v troubě je lze připravit i na grilu.

Grilovaný losos s kuskusem a cuketou

Porce: 4, Příprava: 20 minut + marinování, Grilování: 15 minut

250 g kuskusu
4 steaky z lososa
4 polévkové lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho citronu
1 menší cuketa, nakrájená na silnější kolečka
hrst čerstvých bylinek jako oregana nebo tymiánu
1 stroužek česneku, rozdrcený
olivový olej, med

Olej a citronovou šťávu smícháme v mělké misce, přidáme sůl a čerstvě mletý pepř.Do marinády naložíme lososa a necháme hodinu až dvě marinovat. Kolečka cukety posolíme z obou stran, dáme do uzavíratelné nádoby a necháme pustit vodu.

Bylinky nasekáme nožem najemno a ihned zalijeme trochou olivového oleje. Přidáme česnek, zakápneme citronovou šťávou a medem a můžeme přidat ještě čerstvě mletý pepř. Cuketu osušíme ubrouskem, obalíme v bylinkové marinádě a necháme ještě alespoň hodinu v chladu marinovat. Kuskus uvaříme ve vývaru podle návodu na obalu. Na rozpálený gril dáme připraveného lososa a cuketu, ze které jsme otřeli marinádu. Grilujeme dozlatova a podáváme s kuskusem a skrojky citronu.

Tip: Solí na cuketu nešetřete, většinu vylijete s vodou, kterou díky ní pustí. Bylinky v marinádě by na grilu zhořkly, proto je důležité cuketu před grilováním otřít.

Zapečený květák

Porce: 4, Příprava: 10 minut, Pečení a vaření: 45 minut

1 středně velký květák, rozdělený na růžičky
500 ml mléka
40 g másla
30 g mouky
strouhaný muškátový oříšek

Růžičky květáku omyjeme a v osolené vodě uvaříme dopoloměkka. Scedíme a necháme na sítu. V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme mléko, které vždy dobře vmícháme, aby se netvořily žmolky. Osolíme a necháme asi 20 minut vařit. Do hotového krému nastrouháme muškátový oříšek. Troubu předehřejeme na 180 °C. Částečně vychladlý květák rozložíme do zapékací misky, přelijeme bešamelem a pečeme, dokud povrch nezezlátne. Tip: Povrch květáku můžete před zapékáním posypat strouhaným parmazánem. Vývar z květáku použijte na zeleninovou polévku.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Pár, Par, Hot, Květáková polévka, Prsíčka