Maminka.czNovorozenec

5 běžných problémů s miminky. Hlavně nepanikařte!

Jana Kantorová 28.  2.  2016
V prvním týdnu procházíte změnou nejenom vy, ale i vaše miminko. Ještě v porodnici se tak může vašemu děťátku projevit novorozenecká žloutenka nebo loupání kůže. Prevencí žloutenky je časté kojení a léčbou je tzv. „modré světlo“. Slupování kůže je také naprosto normální, nemusíte se bát. Jakmile přijdete domů, nejspíš se setkáte ještě s těmito situacemi...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vyrážky a pupínky

Kůže malého miminka je velmi citlivá, proto se poměrně často objevují různé vyrážky, pupínky a ekzémy, které ale nemusí nic znamenat. V zimním období navíc počítejte i s výskytem potniček, zvláště pod čepičkou, za krkem nebo na zádech. V žádném případě ale nic nepodceňujte a v poradně na vyrážku upozorněte pediatra.

Výtok z očí

Oční víčka mohou být u některých novorozenců napuchlá a může se během prvních dnů objevit také mazlavý výtok z očí. Ne všechny děti mají po porodu zcela vyvinutý slzný kanálek a dochází tak k jeho blokaci. Při mírném průběhu pomůže jemná masáž a každodenní čištění očí tamponkem s borovou vodou. Při horším průběhu je potřeba informovat lékaře, který vyloučí nebo potvrdí zánět spojivek a nasadí vhodnou léčbu.

Úbytek váhy 

Je normální, že vaše miminko v prvních pěti dnech ztratí pár gramů ze své váhy. Je to tím, že ztrácí přebytečné tekutiny nasbírané ještě v děloze, připočítává se i odchod smolky, první močení či ztráta mázku. Tento úbytek by však neměl být vyšší než 10 % porodní váhy. Většinou se tak stane už v porodnici a zpět svoji váhu děti získávají během prvních dvou týdnů života. Pokud by vaše miminko i nadále hublo nebo nepřibíralo i přesto, že jej často kojíte nebo krmíte z láhve, konzultujte problém s odborníkem.

Opruzeniny

Problémovější jsou opruzeniny, které dokážou miminko opravdu potrápit. V takovém případě je potřeba dítě hodně větrat, často přebalovat a zkoušet, který krém zabere. Moje druhá holčička na opruzeniny trpěla hodně, během chvilky v plence se jí na zadečku vytvořily bolestivé puchýřky. Musela jsem dokonce vyměnit typ plenek a vymyslet vlastní namazání. Na zadeček jsem přestala používat vlhčené ubrousky a vždy myla jen čistou vodou. Poté jsem jemně osušila ručníkem a jen zlehka ofoukla teplým vzduchem z fénu (pozor na spálení!) tak, aby zadeček byl opravdu suchý. Poté jsem natřela fialkou, nechala zaschnout a nanesla jsem Sudocream.

Koliky 

Bolení bříška je jeden z nejčastějších problémů prvních třech měsíců života miminka. Dětský trávicí systém ještě není plně vyvinutý, navíc může novorozence nadýmat i to, co jíte vy. Někdy pomůže úprava jídelníčku, jindy časté nošení, houpání, masáže bříška a cvičení s miminkem. V mém případě to byla jen trpělivost. Takže zatněte zuby a radujte se ve chvílích, kdy se miminko spokojeně převaluje. A věřte, že nakonec se všechno ustálí a vy si budete to mateřství konečně naplno užívat.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Šestinedělí, Koliky, Zánět spojivek, Kanálek, Trávicí systém, Úbytek váhy, Sudocream, Jemná masáž, Časté nošení, Slzný kanálek, Mimi, Problém, Zdraví na Heureka.cz