Maminka.czNovorozenec

5 děsivých věcí, které vás můžou u miminka vystrašit. A přitom jsou úplně normální

Simona Procházková 6.  10.  2021
Prudké dýchání, oranžová kůže nebo nervové záškuby ve spánku. To jsou jen některé z příznaků, které můžete pozorovat u svého děťátka a logicky vás hodně znepokojí. Kdy zachovat klid a ve kterých případech se raději obrátit na lékaře? Prozradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná jste to už také zažili – snažili jste se zběsile dovolat vašemu pediatrovi, abyste se dozvěděli, že to, co vás u vašeho největšího pokladu tolik vyděsilo, není ve skutečnosti žádný problém. Pravděpodobně jste se potom cítili jako přehnaně úzkostní rodiče. Není ale žádný důvod se za své obavy stydět.

VIDEO: Zdají se kojencům sny? A proč se ve spánku smějí?

„Jako dětská lékařka na pohotovosti a zároveň matka dvou dětí zcela soucítím s rodiči, kteří mi volají ve dne v noci a potřebují vědět, zda je nutné přijet se svými ratolestmi za lékařem. U miminek skutečně mohou nastat krizové situace, kdy je lékařský zásah potřeba, možná vás ale překvapí, kolik zdánlivě dramaticky vypadajících problémů není ve skutečnosti vůbec nebezpečných. Některé příznaky, které často ukazují na závažný zdravotní problém u dospělých, jako je například nekontrolovatelný třes, bývají u malých dětí normální. Je to z důvodu, že děťátko je ještě fyzicky nezralé a v jeho organismu probíhá řada hormonálních změn, tudíž jeho tělo reaguje různě,“ říká MUDr. Wendy Hunter, M.D. Pokud u svého miminka zaregistrujete následující příznaky, nepodléhejte přehnané panice, z velké většiny jde o zcela běžné, i když občas strašidelně vypadající, jevy.

Škube sebou ve spánku

Nervové záškuby a nekontrolované trhané pohyby nebo dokonce křeče během spánku dokážou každého rodiče zvednout ze židle. Může jít o takzvaný benigní infantilní myoklonus, který se objevuje u dětí v prvním roce a porucha obvykle spontánně vymizí v batolecím věku. „Malé děti mají nezralý nervový systém a jejich pohyby jsou během spánku ještě více nekoordinované, než když jsou vzhůru. Tyto křečovité pohyby nejsou nepodobné těm, které máme my dospělí, když usínáme,“ vysvětluje MUDr. Michael Zimbric, dětský neurolog z Dětské nemocnice Rady v San Diegu. Příčinou ale může být také například obyčejná škytavka, někteří kojenci na ni trpí skutečně často. Zpozorněte ve chvíli, kdy nervové záškuby těla doprovázejí abnormální pohyby očí, dítě má potíže s dýcháním, modrá nebo tyto záchvaty trvají déle než pět minut.

Novorozenecký screening by mělo absolvovat každé dítě. Co všechno prozradí? Nově také spinální svalovou atrofii

Plive krev

Každého rodiče samozřejmě vyděsí, když si všimne, že děťátko má v pusince nebo ve slinách krev. V případě dítěte, které se jinak chová zcela normálně, dobře jí a vypadá spokojeně, není důvod ke znepokojení. U miminek, která jsou ještě kojena, může být příčinou například to, že během kojení spolyká trochu krve z maminčiny rozpraskané nebo rozkousané bradavky nebo může jít o reflux, při kterém vznikne malá trhlinka v jícnu, která se snadno zahojí. Kdy je důvod k obavám? Pokud se dítko jeví jako nemocné, je plačtivé nebo apatické, zvrací krev nebo vyplivuje větší množství krve.

Má oranžovou kůži

Co dělat, když se pokožka vašeho miminka zčistajasna zabarví do oranžova? „Jedni rodiče přivezli na pohotovost svou šestiměsíční dcerku s tím, že jí přes noc zoranžověla kůže. Po narození měla žloutenku a v porodnici jim bylo řečeno, aby se vrátili, kdyby jí kůže opět začala žloutnout. Hned jsem ale věděla, že o žloutenku nejde, protože bělmo jejích očí zůstalo čistě bílé a pokožka nebyla žlutá, ale oranžová. Jedná se o velmi častý jev nazývaný karotenémie. Je to stav způsobený nadměrnou konzumací spousty zeleniny bohaté na beta-karoten. Děti dávají přednost sladké chuti potravin bohatých na karoteny, jako jsou mrkev či sladké brambory zvané batáty. Navíc, mnoho prvních příkrmů, které na pohled nejsou oranžové, má také vysoký obsah beta-karotenu. Třeba brokolice a špenát. Když tedy dítě sní více karotenu, než potřebuje, ten nadbytečný se uvolní potem a ten obarví kůži. Prvními místy, kde si všimnete oranžového zbarvení, jsou ta, kde mají děti nejvíce potních žláz, tedy nos, dlaně a chodidla,“ objasňuje MUDr. Hunter. Co s tím? Upřímně nic. Až změníte jídelníček vašeho dítěte, oranžová barva vybledne. A pokud mu budete i nadále podávat spoustu potravin bohatých na beta-karoten, jeho kůže zůstane oranžová, ale je to naprosto neškodné.

Nebojte se novorozenecké žloutenky! Co řešit a co to vůbec je?

Rychle či nepravidelně dýchá

Kojenci normálně dýchají rychleji než starší děti, protože jejich plíce jsou vzhledem k velikosti těla příliš malé. Vědci se domnívají, že důvodem nepravidelného dýchání je, že chemické senzory, které detekují oxid uhličitý, nejsou u miminka plně vyvinuty. To znamená, že děti někdy prostě nevědí, že potřebují dýchat, a dech se zastaví, dokud se hladina oxidu uhličitého nedostane dostatečně vysoko, aby tyto senzory spustila. Přestože toto přerušované dýchání může vypadat děsivě, takzvané „periodické dýchání“ je u nejmenších dětí běžné. Kdy si dělat starosti? Pediatra kontaktujte v případě, že má dítě kolem úst modrou nebo šedou barvu.

Několik dní nekaká

U novorozenců není ničím neobvyklým, když mají dvě stolice denně, stejně tak ale, pokud se stolice neobjeví až několik dní. Miminka nevědí, jak ovládat a koordinovat anální svěrač, sval, který drží stolici v konečníku. Proto je stojí hodně úsilí, aby se stolice přes tento sval dostala. Proto při konání potřeby rudnou, chrčí, chrochtají, usilovně tlačí. Je tedy v pořádku, když kojenec kaká třeba jednou týdně. Zpravidla po sedmém nebo osmém týdnu věku začne jeho trávicí trakt pracovat efektivněji a stolice začne být pravidelnější. S lékařem se poraďte, pokud je stolice příliš tvrdá.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Děti a nemoci, Praktické rady, Spánek, plíce, San Diego, Normál, Stolice, Lékař, Škytavka, Děťátko, Kůže, Dýchání, Zdraví na Heureka.cz