Maminka.czRodina a vy

5 dobrých rad, jak přežít domácí izolaci a nezbláznit se

Veronika Zenklová 8.  3.  2021
Jedno dítě vám visí za nohu, druhé trhá rekordy v počtu dotazů „a proč?“ za minutu, manžel je čím dál tím protivnější a vy byste se nejraději na celý den zamkla na záchodě? Nejste v tom sama. Následující týdny budou krušné, ale zvládneme je. Máme pro vás pár tipů, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Uvolněte se

Situace je opravdu nestandardní, a vy tak nemůžete požadovat po svém okolí ani sama po sobě, aby vše fungovalo na sto procent. Zkuste přimhouřit oči před nepořádkem a výkyvy nálad všech kolem vás brát s rezervou. „Je to pro všechny velká zkouška tolerance,“ vysvětluje koučka Jana Hájíčková. „Víc než kdy jindy se musíme snažit nechat náš životní prostor volný a bez větších zásahů,“ doplňuje.  

Klepněte pro větší obrázek

Buďte upřímná

Nemusíte si vymýšlet příběhy o tom, že musíte doma trávit čas všichni společně, protože je to tak zkrátka lepší. Děti potřebují znát pravdu. „Informace jim dávkujte přiměřeně věku, přehnaně je nestrašte, ale zároveň vysvětlujte a argumentujte,“ upozorňuje psycholožka Ivana Blašková. Školku a školu zavřeli proto, abychom nebyli nemocní, a k babičce nemůžeme, abychom ji nenakazili. Tečka. Děti jsou chytřejší, než si myslíte.

Klepněte pro větší obrázek

Jste v tom spolu

O tom, že děti můžete zapojit úplně do všeho, se nyní můžete přesvědčit víc než kdy dříve. Chce se vám cvičit nebo přesazovat kytky? Malý pomocník je vám k dispozici.

Přijímejte výzvy

Možná jste vždycky chtěla zkusit něco nového. Šít, plést, vymalovat obývák nebo si alespoň ostříhat ofinu. Teď máte ideální příležitost vyzkoušet věci, na které byste si za normálních okolností netroufla. 

Klepněte pro větší obrázek

Zapomeňte na konvence

Kreativitě a improvizacím se meze nekladou. Zapojte fantazii, třeba už za chvíli budete chytat ryby přímo z vašeho gauče nebo balit svačinu na první let do vesmíru.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Děti, Praktické rady, Rodina a vy, Váš domov, karanténa, izolace, Následující týden, Tip, Domácí, Pár tipů, Dom, Tečka, Dobrá rada, Domácí izolace, Rekord, Jan Háj, Manžel, Záchod, Ivana Blašková